Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2015-01-23 21:02



Musafir

#32577 Oltchim sau modelul eşecului economiei româneşti de după 1989

2015-01-23 22:32

Oltchim sau modelul eşecului economiei româneşti de după 1989

Vom lua pentru această analiză două state est europene care în anul 1989 au schimbat direcţia economică, două sisteme diferite dar care într-un final au avut un rezultat bun, ambele având azi o economie în mare parte independentă de politic.

Primul caz este Polonia, stat care ajunsese la finele anilor 80 la o datorie aproape de insolvenţă dar care şi venea după 10 ani de convulsii politice, de confruntări violente între opoziţie şi regimul comunist.

În 1989, ajunge la putere guvernul condus de premierul necomunist Tadeusz Mazowiecki şi care în 1990 pune în aplicare cel mai dur proiect de reforme al lui Leszek Balcerowicz, cunoscut sub numele  „terapia de şoc”. Ce însemna acest proiect – restructurare completă a intreprinderilor industriale socialiste şi imediat privatizarea acestora, cu excepţia celor care se ocupau de resursele naturale. Plus un plan de reeşalonare a datoriilor care se vor termina abia în 2024 (cele de până în 1989). Acest plan a fost cu vărsare de sânge, şomajul  a crescut usturtor, inclusiv în şantierle Gdansk, unde fusese inima revoltei anticomuniste S-a lăsat cu drame sociale, proteste de stradă. Milioane de şomeri au apărut în 1991 în Polonia, inflaţii galopante, dar în 1994-1995, după o cădere absolută, economia poloneză s-a stabilizat, industria era privatizată în proporţie de 90%. E drept premierul a pierdut alegerile după primul ciclu electoral, evident că stânga le-a câştigat, dar de acea reformă dură a beneficiat toată societatea poloneză după 1994. Din anul 1994, Polonia merge doar pe plus, inclusiv în anii creziei economice.  În anul 2006, Polonia mai face un experiment extrem de dur care a şocat opinia publică. Exact în plin boom economic, Polonia ia decizia de a reduce numărul angajaţilor în sistemul public dar mărind salariile celor rămaşi. Azi, Polonia numără la o populaţie de 40 de milioane de suflete un număr de aproximativ 1,1 milioane angajaţi la stat. Restul este economie privată.

Cehia. Guvernele postdecembriste ale statului ceh, după ruperea de Slovacia fac altceva, spre deosebire de polonezi. Guvernul face o analiză a industriei şi ia decizia să nu le întrăineze ci doar să le restructureze. Pe cele perfomante însă le divide, gen Skoda, şi oferă un pachet de 49% spre privatizare. Pe cele mai puţin perfomante statul le ţine în administrare dar cu management privat pentru o perioadă de 2-4 ani. În ce sens, guvernul ceh scoate la concurs postul de manager şi acesta încheia cu statul un contract cu clauze clare privind indicii de perfomanţă la care se angaja. Beneficiul era că în acei ani tumultoşi investiţiile erau realizate cu împrumuturi din bănci garantate de stat. Cehia s-.a inspirat din modelul mixt autriac. Dacă managerii nu erau perfomanţi, un CA lua decizia rezilierii contractului cu aceştia. Cu cât intreprinderile erau din ce în ce mai perfomante, cu atât statul vinde acţiuni dar nu din start 49%. Ci gradual, pentru că dacă în acest an, 10% din acţiunile de exemplu Skoda aveau un preţ, anul următor 10 procente aveau un preţ mult mai bun decât cel anterior. Azi economia Cehiei este tot un compozit mixt fomat dintr-un procent de agenţi economici cu capital integrat privat dar şi de economii care sunt în portofoliul statului sau acţionar majoritar este statul cu 50% plus acţiunea de aur.

România.  România a îmbrăţişat modelul perestroika, imediat după 1990. Adică o cosmetizare, în sensul că directorii multor intreprideri socialiste au fost demişi şi numiţi oameni cu carnet ai FSN. Aici s-a născut politica numirilor politice. Timid la început, noii directori FSN proveneau din interiorul intreprinderii. Nu s-a optat deloc pentru privatizare, mai mult dacă vreun concern vestic era intersat de anumite active care touşi făcuseră perfomanţă, regimul Ion Iliescu le-o reteza scurt. „Ăsta e al statului, construit de popor. Dacă vrei combinat, fă-ţi unul nou, aici”. O mare tâmpenie atunci, pentru un neamţ sau italian, pentru că nici unul nu era atât de prost să-şi facă o fabrică nouă cu acealşi profil ca cea de stat, mai ales că cea din urmă era şi subvenţionată. Şi aici, în România, noi directorii puşi politic de FSN sau FDSN şi-au permis să facă credite cu garanţia statului, numai că amatorismul unora dintre ei, i-a adus în situaţia de nu face mare brânză cu acele credite, au furat din bani, i-au direcţionat prost,  dar au şi devalizat zeci de bănci în acea perioadă. Bănci şi companii au falimentat în acei ani 1990 – 1996. Anii în care economia românească s-a făcut praf, printr-un management politic. Cei care au urma, CDR, deşi erau extrem de entuziaşti (vezi contractul de 200 de zile cu România) s-au prins cu mâinile de cap a doua zi după alegeri. Şi au continuat aceeaşi politică. Am omis să spun şi faptul că managerul pus politic la orice companie a statalui era „dator” partidului din care provenea.  Şi ca să se menţină funcţie…, ştim cu toţii ce făcea. Apropo de tributul domnitorilor români din istoria noastră care se plătea Porţii

Oltchim este cazul tipic al cum a mers industria românească după 1990. Sincer, aş fi preferat scenariul polonez în cazul acestui combinat.

Acum, judecăm sociologic şi psihologie, România ar fi putut urma unul din cele două modele de mai sus? Dacă România era fomată strict din Transilvania, poate că da…modelul ceh. Deşi, mă contrazice totuşi Slovacia. Slovacia a mers pe acelaşi model românesc de politizare a economiei şi de un naţionalims acerb, ulterior după anii convulsivi ai deceniului 1990 – 2000, a avut un mare avantaj geografic, faptul că s-a înnvecinat cu ţări mature economic.


Musafir

#32578

2015-01-23 22:33

http://ultimaora.digi.ro/wp-content/uploads//oltchim.jpg

Liviu Pop: Disponibilizații de la Oltchim vor primi răspunsuri cu privire la plățile compensatorii până în 5 februarie

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat miercuri la Râmnicu Vâlcea că disponibilizații de la Oltchim vor primi un răspuns privind plata salariilor compensatorii până în 5 februarie.

„Problema disponibilizaților de la Oltchim este cunoscută de Guvernul României. Există un protocol însă realizat de administratorul judiciar al combinatului, ce va fi publicat până în 5 februarie, în care sunt prevăzute planul de reorganizare a combinatului, dar și plata datoriilor pe care le are societatea. Asta include și datoriile către cei 1.000 de disponibilizați din anul 2013. Oamenii vor fi deci informați cât de curând despre cum vor fi acordate aceste plăți”, a precizat Liviu Pop.

El a anunțat și faptul că există o scrisoare de intenție din partea unui consorțiu chinez interesat de preluarea combinatului vâlcean.

„Înainte de a ajunge la Râmnicu Vâlcea, m-am întâlnit cu domnul ministru Tudose (Mihai Tudose, ministrul Economiei, Comerțului și Turismului — n.r.), care m-a informat că există o scrisoare de intenție din partea unui consorțiu chinez interesat de preluarea combinatului. Mai multe detalii va oferi domnul ministru”, a spus Liviu Pop, potrivit Mediafax.

Aproximativ 100 de disponibilizați de la Oltchim au protestat, miercuri seară, în fața Prefecturii din Râmnicu Vâlcea cerând salariile promise în urmă cu doi ani când au fost concediați de la combinatul chimic. Protestatarii au scandat lozinci antiguvernamentale și au cerut soluții și răspunsuri concrete cu privire la plățile compensatorii. 

 http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/

 


Musafir

#32579 Re: MAI BINE ZIS,ESTI UN TALIBAN CERNEVIST,IMPUTIT SI CIOCHIST.

2015-01-24 03:29

#32576: ESTI UN NENOROCIT CHIAR SCOS DIN CONTEXT - MAI BINE ZIS,ESTI UN TALIBAN CERNEVIST,IMPUTIT SI CIOCHIST. 

 APROPO MAI MIZERIO,NU TE PUNE NIMENI SA INTRI PE ACEASTA PETITIE ,TU AI GRESIT PREA MULT PE LUMEA ASTA SI O STI,DAR VAD CA NU VREI SA TE ABTI,DA NU I NIMIC O SA PLATESTI DESTEPTULE PT. TOATE CELE,O SA MAI VORBIM CINDVA.

Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2015-01-24 07:17


Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2015-01-24 07:40


Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2015-01-24 07:41


Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2015-01-24 08:18


invatamantul primar

#32584 Re: Re: Re: Re: citez din sursa dumneavoastra

2015-01-24 08:47

#32477: CORECT SI IN DEX-URI ESTE SCRI. - Re: Re: Re: citez din sursa dumneavoastra 

"devii"si sustii" de ce le scrii cu doi "i"?Nu sunt tot sing.,pers.a ll-a? 

Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2015-01-24 08:55


CORECT SI IN DEX-URI ESTE SCRI.

#32586 George Pruteanu

2015-01-24 08:56

"Tu scri " o data, accent fonetic pe I, " Tu devii" mai mult de o data, avand posibilitate spre exemplu sa te imbraci in mai multe costume si haine..., faci mai mult de o singura operatiune, sau sa ai mai multe caractere mizerabile pe acealasi stil pe care-l abordezi scos din context...., pe intelesul tau, "Tu sustii" o idee sau mai multe idei pe aceeasi fraza si nu scos din context, de SCRIS O FACI O SINGURA DATA SI RAMENE O DATA, DUPA TREBUIE SA STERGI sau sa CORECTEZI, cum este si aici pe pc.

 

http://dexonline.ro/definitie/scri

SCRI vb. IV v. scrie.
Sursa: DEX '09 (2009) 

SCRI vb. IV v. scrie.
Sursa: DEX '98 (1998)

 

uite alt site http://www.dex.ro/scri

SCRI vb. IV v. scrie.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
 
 
scri = scrie, iar TU SCRI dar si EL SCRIE, fac o singura scriere, separati EI SCRIU.
 

Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2015-01-24 08:56


Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2015-01-24 10:40


Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2015-01-24 10:41


Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2015-01-24 10:44


Societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective SC OLTCHIM SA RM VALCEA
Musafir

#32591 Ponta comparat cu Mickey Mouse la Iasi. Dialog savuros cu premierul

2015-01-24 12:18

Premierul Victor Ponta a fost comparat cu Michey Mouse la Iasi. In timp ce presedintele Klaus Iohannis facea baie de multime, Ponta si liderii PSD s-au retras, mergand separat spre celelalte evenimente prilejuite de Ziua Unirii Principatelor.

Un cetatean l-a remarcat insa pe premier si si-a dorit o poza cu acesta, astfel i-a spus lui Ponta: "Chiparosule intoarce-te sa iti fac si eu o poza!"

Ponta s-a intors si i-a raspuns: "Dar, ce suntem la nunta?", insa i-a zambit si i-a permis sa ii faca poza.

Incantat ca l-a imortalizat pe premier si l-a putut vedea de aproape, cetateanul i-a spus: "DA! Esti mai frumos ca Mickey Mouse!"

http://www.stiripesurse.ro/


Musafir

#32592 Re: Ponta comparat cu Mickey Mouse la Iasi. Dialog savuros cu premierul

2015-01-24 12:31

#32591: - Ponta comparat cu Mickey Mouse la Iasi. Dialog savuros cu premierul 

 care stie si a vazut mai bine,in dreapta presedintelui iohanis era cumva tradatorul si spagarul de vosganian?

Societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective SC OLTCHIM SA RM VALCEA

#32593 Re: Re: Ponta comparat cu Mickey Mouse la Iasi. Dialog savuros cu premierul

2015-01-24 13:27

#32592: - Re: Ponta comparat cu Mickey Mouse la Iasi. Dialog savuros cu premierul 

 Da, el era. Inca este membru pnl, asta deoarece parlamentul nu l-a dat pe mana justitiei, el exista.

Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2015-01-24 14:43



Musafir

#32595

2015-01-24 15:19

 

Magari ati fost magari ramaneti cernevistilor,se vede ca voi sunteti care incitati,asa ca meritati sa fiti injurati si scuipati ca doar sunteti o adunatura de retardati,un tigan,un anus sudoro-sofer,un burdoaza abjecta,un ion danhomoerectus si o duzina de oportunisti ,apropo mai treceti de o suta de babuini.

Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2015-01-24 15:51



Musafir

#32597 „Problema disponibilizaţilor de la Oltchim este cunoscută de Guvernul României." Si ... ce folos?

2015-01-24 19:03

Disponibilizaţii de la Oltchim stau cu sufletul la gură până pe 5 februarie. Primesc sau nu salarii compensatorii?

Miercuri, 21 ianuarie a.c., Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social din Guvernul Ponta, a fost prezent la Râmnicu Vâlcea unde, [n sala de şedinţe a Prefecturii Vâlcea, alături de prefectul Dumitru Cornoiu, subprefectul Aurora Gherghina, deputatul Constantin Rădulescu, senatorul Laurenţiu Coca şi o delegaţie a protestatarilor împreună cu liderul de sindicat, Mihai Diculoiu, pentru a discuta situaţia combinatului Oltchim, iar afară aşteptau soluţia aproximativ 100 de disponibilizaţi de la Oltchim care au protestat, cerând salariile promise în urmă cu doi ani când au fost concediaţi de la combinatul chimic.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat că disponibilizaţii de la Oltchim vor primi un răspuns privind plata salariilor compensatorii până în 5 februarie.

Problema disponibilizaţilor de la Oltchim este cunoscută de Guvernul României. Există un protocol însă realizat de administratorul judiciar al combinatului, ce va fi publicat până în 5 februarie, în care este prevăzut planul de reorganizare a combinatului, dar şi plata datoriilor pe care le are societatea. Asta include şi datoriile către cei 1.000 de disponibilizaţi din anul 2013. Oamenii vor fi deci informaţi cât de curând despre cum vor fi acordate aceste plăţi”, a precizat Liviu Pop. El a anunţat şi faptul că există o scrisoare de intenţie din partea unui consorţiu chinez interesat de preluarea combinatului vâlcean. (A.T.)

http://www.realitateavalceana.ro/disponibilizaii-de-la-oltchim

 


Musafir

#32598

2015-01-24 19:16

Da Dragonul Rosu ,numai ca acei chinezi se ocupa cu fier vechi,niste nesimtiti daca dupa doi ani si atatea termene de privatizare ratate mai ai curajul sa vi in fata oamenilor sa spui astfel de baliverne(cernevisti le inghiteau ca si cacatul care l-au mancat acum doi ani de la aceasi guvernanti ca v-a fi bine).Om trai si om vedea pe 5 feb. dar fac pariu ca v-a fi o noua pacaleala marca Liviu Pop ca si cea de acum 2 ani.Asta este mincinosul de serviciu al guvernului actual de rahat.Sa-l pupe in cur cernevisti ca doar era idolul lor.


Musafir

#32599 Promisiuni "calde" si "gogosi" a la Liviu Pop pentru chimisti. Ramâne ca in gara.

2015-01-24 19:18

Promisiuni "calde" pentru chimisti.

http://www.monitoruldevalcea.ro/administratie/47440/

• ministrul Liviu Pop le-a promis fostilor angajati ai Oltchim ca vor afla in februarie când si cum vor primi salariile compensatorii.
• demnitarul Cabinetului Ponta a declarat ca exista o scrisoare de intentie clara pentru preluarea combinatului chimic.

Aproximativ 200 de disponibilizati de la SC Oltchim l-au asteptat miercuri seara pe ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, care si-a anuntat prezenta pentru o intrevedere cu reprezentantii chimistilor si cu prefectul judetului, Dumitru Cornoiu. Dupa mai bine de trei ore de asteptare, oamenii si-au pierdut rabdarea si au inceput sa scandeze si sa huiduie. Dupa intrarea in procedura de insolventa, au fost disponibilizate peste 932 de persoane, 605 de la Oltchim Râmnicu Vâlcea si 327 de la Divizia Petrochimica Bradu-Pitesti, fostii chimisti asteptând salariile compensatorii de 18 luni.

"Pâna pe 5 februarie aveti raspunsul despre compensatorii"
Reprezentantul Guvernului si-a scuzat intârzierea si le-a promis fostilor chimisti ca se va incerca rezolvarea problemelor. Liviu Pop a declarat ca, pâna la inceputul lunii viitoare, disponibilizatii vor afla când va incepe cu exactitate plata salariilor compensatorii, conform Contractului Colectiv de Munca. "Va rog sa ma scuzati pentru intârziere, am fost la Pitesti pentru o intâlnire importanta. Azi am venit la Râmnicu Vâlcea ca urmare a respectarii protocolului semnat in data de 16 ianuarie intre administratorul de la CS Oltchim si reprezentantii disponibilizatilor si ai sindicatului. Ne-am angajat ca, in perioada 19 ianuarie - 15 februarie, vom avea discutii pentru a gasi si identifica solutii, atât la nivel local cât si la nivel guvernamental. Ceea ce va pot spune este ca, din punct de vedere al Guvernului României, se fac toate demersurile. Am avut, chiar inainte de a veni la Vâlcea, o discutie aplicata cu domnul ministru Tudose, cu care, de altfel, discut, pot sa spun, zilnic pe acest subiect. Administratorul judiciar s-a angajat, prin protocolul semnat in data de 16 ianuarie 2015 ca, pâna cel târziu in 5 februarie, va comunica in mod clar planul de reorganizare, esalonarea si cum se fac platile datoriilor, dar si cele restante pentru cei care au fost disponibilizati. Deci, ca termen maxim de rezolvare a acestei probleme, in baza protocolului semnat de administratorul judiciar, e data de 5 februarie. Fapt pentru care, saptamâna viitoare, daca lucrurile s-au terminat pe zona respectiva, eu cred ca putem afla intr-o discutie pe care o s-o facem, repet, fie la Ministerul Economiei, fie aici, la Vâlcea, depinde de programul domnului ministru Tudose si de solutia pe care ne-o va inainta administratorul judiciar. Vom invita si un reprezentant de la ANAF, pentru ca este principalul actor in aceasta ecuatie, pentru a avea o radiografie clara a tot ce inseamna planul de bataie pe situatia Oltchimului, a salariatilor si a disponibilizatilor.".

Din nou, sunt adusi in discutie chinezii
De asemenea, ministrul Dialogului Social a spus ca un consortiu din China si-a manifestat intentia clara de a intra in cursa pentru achizitionarea combinatului chimic. "Stiu ca o sa spuneti ca au mai fost tot felul de stiri despre companiile chineze care vor sa preia Oltchimul. Exista la nivelul ministerului o scrisoare de intentie clara, transmisa zilele acestea, din partea unui consortiu din China care este direct interesat de Oltchim. Asta este vestea buna pentru noi, pentru ca stim, am incercat atâtea oferte de privatizare si n-am reusit, din pacate, sa avem un ofertant. Este o prima intentie si cred ca este un lucru imbucurator.".

Reconversie profesionala, locuri de munca, pace sociala, lapte si miere...
Liviu Pop a dezvoltat mai multe subiecte in cadrul conferintei de presa. Nu le-a ratat pe cele legate de reconversia profesionala a muncitorilor disponibilizati, pacea sociala sau locurile de munca necesare in zona: "E clar ca oamenii trebuie sa-si primeasca salariile compensatorii, dar noi trebuie sa ne gândim la viitor, la reconversia profesionala a lor, la crearea de locuri de munca. Este o situatie grea, iar intentia Guvernului României, atât cât poate in baza legislatiei europene, este aceea de a salva Oltchimul si de a avea o zona viabila din acest punct de vedere. Lucrurile nu se opresc aici, eu imi doresc ca in anul 2015, cât mai repede, sa avem o clarificare a acestei probleme. Tot ce vom face de aici incolo este de a comunica, alaturi de reprezentantii salariatilor, de administratorul judiciar, de dumneavoastra. Fac un apel prin intermediul dumneavoastra la toti care, pe buna dreptate, sunt nemultumiti – ba ca nu si-au luat platile compensatorii, ba ca au intârzieri de doua-trei luni la plata salariilor (ma refer la cei care sunt angajati) – e foarte important sa avem un dialog si daca o pot numi asa, pace sociala, pentru a nu alunga investitorii. Am vazut ca investitorii vin foarte greu in România, chiar daca am facut foarte multe lucruri bune, dar, in conditiile in care exista si conflict si incercam sa facem forme extreme de protest, nu facem decât sa-i alungam, pentru ca dânsii cunosc tot, toate datoriile sunt cunoscute, radiografia combinatului este clara, stie si Comisia Europeana.".

In ceea ce-i priveste pe oameni, ramâne ca in gara.
Nu se stie când vor primi salariile compensatorii, nici daca le vor primi in transe si care o sa fie valoarea acestora.

Cât despre locurile de munca asteptate, pare un banc prost care se tot spune de la inceputul intrarii in insolventa a combinatului chimic.

Gabi Cirjaliu


Musafir

#32600 Oltchim nu are pierderi, salariaţii îşi primesc salariile şi reorganizarea continuă ... numai vorbe.

2015-01-24 19:34

Cum am “subminat” economia naţională, salvând combinatul Oltchim?

http://vosganian.ro/?p=5762

Când am preluat mandatul de ministru al economiei, la începutul lui 2013, Oltchim era vedeta ştirilor de televiziune. Aţi mai auzit ceva, din vara lui 2013, despre Oltchim?

Comentariul meu de azi e prilejuit de o întâlnire ce a avut loc zilele acestea la sediul Ministerului Economiei, între conducerea minietrului, administratorii judiciari şi speciali ai Oltchim şi sindicate. Concluzia întâlnirii a fost aceea că Oltchim nu are pierderi, salariaţii îşi primesc salariile şi reorganizarea continuă, ipoteza falimentului fiind exclusă.

În ianuarie 2013, Oltchim era în pragul dispariţiei. Producţia era de cca 5 milioane de euro, salariaţii nu-şi mai primiseră salariile de câteva luni şi activitatea se derula mai ales în faţa combinatului, prin proteste nesfârşite, decât în spaţiile productive. Fondul Monetar mi-a pus în vedere, cât se poate de răspicat, să lichidez combinatul iar Comisia Europeană mi-a răspuns, când am ridicat chestiunea ajutorului de stat, că nici nu poate fi vorba, Oltchim fiind cel mai negru caz (chiar asta a fost formularea!) pe care l-au avut în ultimii ani. În plus, exista un pericol real ca unii creditori (datoriile erau de 800 de milioane de euro!!!) să ceară executarea silită, ceea ce ar fi pus, de facto, capăt activităţii combinatului.

În toată activitatea mea de ministru nu am închis nicio fabrică, Dimpotrivă, lista fabricilor salvate sau nou înfiinţate a fost destul de lungă. La fel am procedat şi cu Oltchim. Am declanşat insolvenţa, ca să evit pericolul executării silite. Am decuplat combinatul de la toate firmele care îl căpuşau. Am reluat aprovizionarea direct cu furnizorii, ceea ce a creat unele economii, şi am repus combinatul pe piaţă. Am propus o hotărâre de Guvern care a permis disponibilizarea unui număr de cca 1000 de salariaţi în condiţii acceptabile (plata salariilor, în medie, pe doi ani).

Consecinţa? La predarea mandatului meu, în septembrie 2013, producţia se triplase, pierderile erau neglijabile. Peste 2000 de salariaţi îşi păstraseră locurile de muncă şi salariile erau plătite la zi. De unde FMI îmi cerea în februarie să închid combinatul şi să-l vând la bucată, la discuţiile din vară Oltchim a fost scos de pe agenda discuţiilor cu FMI, socotindu-se că nu mai reprezintă un risc pentru economie. Urma privatizarea, dar din motive binecunoscute, contribuţia mea s-a oprit abrupt în septembrie 2013.

Fireşte că nu am făcut singur toate astea. Am fost ajutat de noua conducere a combinatului, de administratori, de autorităţile judeţului,  de colegii mei din Guvern. Si, dacă astăzi combinatul are profit operaţional şi continuă să plătească salariile la zi, asta se datorează, cred, şi succesorilor mei la conducerea ministerului.