Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

CREANTELE OLTCHIM.

/ #32253 Datorii uriaşe pentru Oltchim

2015-01-20 09:33

Datorii uriaşe pentru Oltchim

Oltchim – de la care se aşteaptă salvarea platformei Arpechim printr-o privatizare care nu se mai întâmplă – are datorii de 800 de milioane euro.

Cele mai mari datorii sunt la bănci, la Electrica şi la AAAS. Creditorii care vor fi despăgubiţi cu prioritate sunt cei cu creanţe garantate, statul şi salariaţii. Oltchim Râmnicu Vâlcea este o societate de stat aflată în insolvenţă. Statul ar fi dorit să privatizeze Oltchim, însă niciun investitor nu a depus vreo ofertă pentru preluarea fabricii. Se intenţionează formarea unei noi societăţi, Oltchim 2, care va reuni activele viabile ale fabricii, inclusiv petrochimia de la Arpechim. Chinezii şi SIF Transilvania ar fi fost interesaţi doar de preluarea la pachet a Oltchim cu rafinăria Arpechim Piteşti, ce aparţine Petrom. Guvernul, prin Ministerul Economiei, a purtat negocieri cu Petrom pentru preluarea rafinăriei, care însă nu au ajuns la niciun rezultat.

Petrom ar fi fost dispusă să cedeze rafinăria fără niciun ban, cu preluarea de către stat a obligaţiilor de mediu de circa 200 de milioane euro. La rândul său, Ministerul Economiei ar fi vândut la pachet Oltchim cu Arpechim unui investitor potent financiar, capabil să investească sute de milioane de euro în aducerea la capacitate a celor două unităţi. Însă, în ciuda mesajelor încurajatoare venite din partea Guvernului şi a Petrom, transferul de proprietate nu s-a realizat. Preţul ţintă pentru pachetul Oltchim-Arpechim era de circa 300 de milioane euro, iar investitorul selectat ar fi urmat să preia şi obligaţiile de mediu aferente Arpechim. În plus, ar mai fi trebuit să mai investească alte sute de milioane de euro în repornirea tuturor instalaţiilor din cele două unităţi.