Legea securităţii cibernetice a României e NECONSTITUŢIONALĂ


Musafir

/ #44 Legea securităţii cibernetice

2014-12-21 14:46

Legea securităţii cibernetice

Senatul a aprobat proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României, pe baza caruia serviciilor secrete pot sa aiba acces la datele deţinute de furnizorii de internet şi telefonie, care trebuie să acorde sprijinul necesar, la solicitarea motivată a Serviciului Român de Informaţii, Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, CERT-RO, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului de Protecţie şi Pază, ANCOM, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informaţii Externe sau a Ministerului Apărării Naţionale. Legea a trecut si de Camera Deputaţilor, in mod tacit, pe 17 septembrie 2014.


Se motivează că noua lege va contribui la "conştientizarea publicului cu privire la natura multivalentă a spaţiului cibernetic şi la creşterea încrederii populaţiei în utilizarea Internetului“.

Legea mai poate sa fi contestată în următoarele 5 zile la Curtea Constituţională, iar apoi va trebui promulgata de preşedintele Romaniei, care insa o poate intoarce o singură dată pentru reexaminare la Parlament sau o poate trimite la Curtea Constituţională.

Alte prevederi legislative similare ( unele foarte asemanatoare cu aceasta, precum si legea cartelor prepay, care să fie vandute doar cu cartea de identitate ) au fost respinse ca neconstitutionale, pentru că nu ofereau garanţii care să asigure confidenţialitatea datelor personale.



Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...