Legea securităţii cibernetice a României e NECONSTITUŢIONALĂ


Musafir

/ #43 Tot mai multi oameni, arestati din cauza activitatii lor pe internet

2014-12-21 14:41

Tot mai multi oameni, arestati din cauza activitatii lor pe internet

Libertatea de exprimare pe internet a avut anul acesta de suferit în urma sporirii cenzurii în tot mai multe țări, pretextul autorităților fiind adesea operațiunile de spionaj electronic practicate de Agenția de Securitate Națională (NSA) a SUA, transmite AFP, care citează un raport publicat joi de organizația Freedom House.

Conform documentului, libertatea pe internet s-a restrâns în 36 din cele 65 de țări analizate. 'Unele țări adoptă legi care legitimează represiunea deja existentă și efectiv consideră disidența online drept infracțiune', se subliniază în raport.

 

'Tot mai mulți oameni sunt arestați din cauza activității lor pe internet și se fac tot mai multe presiuni asupra mass-media online pentru a-și cenzura singure conținutul sau sunt amenințate cu acțiuni în justiție, iar companiile private trebuie să facă față solicitărilor guvernelor de a le furniza date sau de a le șterge', se mai atrage atenția în text.

 

Țara care respectă cel mai puțin libertatea pe internet este, potrivit Freedom House, Iranul, urmată de Siria, China, Cuba, Etiopia și Uzbekistan. Dintre țările analizate, 19 sunt considerate ca respectând pe deplin libertatea pe internet, cel mai bun scor obținându-l Islanda și Estonia, 31 o respectă parțial, iar 19 nu o respectă. România nu este cuprinsă în analiză.

 

Totuși, în majoritatea statelor se observă o diminuare a libertății pe internet, sesizează organizația, menționând că 41 de țări au adoptat ori au propus legi ce limitează libertatea de exprimare în mediul online sau transformă în delicte unele activități pe internet, constatându-se de asemenea o intensificare a supravegherii internetului de către autorități. În 38 din cele 65 de state, mai ales în cele din Orientul Mijlociu și Africa, au existat persoane arestate ca urmare a pozițiilor politice exprimate pe internet.

 

În plus, 'presiunile asupra site-urilor de actualitate politică, principalele surse de informare liberă în multe țări, au crescut semnificativ', avertizează Freedom House, amintind că zeci de ziariști au fost agresați în timp ce-și desfășurau activitatea pe frontul din Siria sau în timpul manifestațiilor antiguvernamentale din Egipt, Turcia și Ucraina, în timp ce 'alte țări au înăsprit regulile de acordare a licențelor pentru platformele pe internet'.

 

Cea mai puternică diminuare a libertății pe internet a fost constatată în Turcia și în Rusia. În cazul Turciei, raportul evocă cenzura în creștere, mai ales pe rețelele de socializare, iar în cel al Rusiei — numeroasele legi noi prin care se încearcă blocarea conținuturilor online și identificarea activităților de disidență politică.




Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...