Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #30779 12 decembrie, termenul limită pentru depunerea ofertelor angajante pentru Oltchim. Va fi sau nu priv

2014-12-12 08:34

12 decembrie, termenul limită pentru depunerea ofertelor angajante pentru Oltchim. Va fi sau nu privatizat combinatul din Râmnicu Vâlcea

Vineri, 12 decembrie 2014, expira termenul limită pentru depunerea ofertelor angajante pentru achiziţionarea Oltchim. Combinatul din Râmnicu Vâlcea riscă să intre în faliment dacă nu va fi privatizat.

Privatizarea Oltchim s-a amânat de mai multe ori în acest an întrucât niciunul dintre investitorii care s-au arătat interesaţi de colosul industrial din Vâlcea nu a depus o ofertă angajantă. Sindicaliştii din Oltchim sunt sceptici că societatea va fi vândută acum. “Pe 12 decembrie probabilitatea ca vreun investitor să depună o ofertă angajantă pentru Oltchim este extrem de redusă, deoarece acel program de reorganizare elaborat în urmă cu un an de Adunarea Generală a Creditorilor nu este atractiv. Deoarece pentru acel Oltchim SPV, care ar urma să preia toate activele viabile ale Oltchim, este prevăzută o garanţie de zece milioane de euro, ce trebuie depusă de ofertant la cumpărarea caietului de sarcini. Mai mult, trebuie spus că acest Oltchim SPV nu este înfiinţat, ci ar urma să fie înfiinţat într-un interval de 6-9 luni după câştigarea licitaţiei”, a declarat Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber Oltchim, pentru Agerpres Printre investitorii care au cumpărat caitul de sarcini se numără SIF Transilvania, omul de afaceri Ştefan Vuza, un fond de investiţii din Elveţia şi consortiul chinez format din Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum. În acest an, pentru Oltchim a fost depusă o singură ofertă, la licitaţia din luna martie, ofertă care nu a fost luată însă în calcul întrucât a fost înregistrată după expirarea termenului limită. Dacă nicio companie nu va depune vineri o ofertă angajantă, combinatul din Râmnicu Vâlcea riscă să intre în faliment. În luna septembrie a acestui an, şase foşti angajaţi ai combinatului au cerut falimentul societăţii la tribunal. Solicitarea disponibilizaţilor nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile compensatorii va fi luată în discuţie de judecătorul sindic la sfârşitul lunii ianuarie 2015. Tot în ianuarie, administratorii judiciari ai Oltchim trebuie să prezinte tabelul definitiv al creanţelor.

Citeste mai mult: adev.ro/ngfudh