Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #30736 Statul a respins elaborarea de către Oltchim a planului de reorganizare

2014-12-11 18:02

http://www.zf.ro/

Acţionarii combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), aflat în insolvenţă, au respins elaborarea şi propunerea de către societate a planului de reorganizare a companiei, în calitatea sa de debitor.

Decizia a fost luată cu 62,25% din acţiunile cu drept de vot ale acţionarilor prezenţi, precum şi din totalul voturilor exprimate. Având în vedere că la AGA au fost prezenţi acţionari care deţin 302,1 milioane de acţiuni, din totalul de 343,2 milioane de acţiuni, acţionarii care au respins elaborarea planului de reorganizare deţin 188 milioane de acţiuni, adică 54,8% din capitalul social, care corespunde cu participaţia deţinută de stat.

Statul român controlează prin Ministerul Economiei 54,8% din capitalul social al Oltchim, iar compania PCC are 32,3% din acţiuni. Restul de 12,7% aparţine altor investitori de pe bursă.

Pe 9 octombrie, combinatul vâlcean a organizat o AGA la solicitarea celui mai mare acţionar privat, compania germană PCC, care deţine 33% din capitalul Oltchim. PCC a propus atunci aprobării acţionarilor ca planul de reorganizare a combinatului să fie elaborat de acţionarul principal, adică Ministerul Economiei. Ideea a fost însă respinsă de minister.

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, acţionarul majoritar nu are prin lege dreptul să formuleze un plan de reorganizare. Acest drept aparţine administratorului judiciar şi creditorului care are 20% din creanţe.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt firmele Rominsolv, controlată de Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring.

Acţiunile Oltchim au fost suspendate de la tranzacţionare pe 30 ianuarie 2013. La acea dată compania avea o valoare de 105,3 mil.lei.