Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #30713 Romeo Rădulescu, sceptic în ceea ce priveşte privatizarea Oltchimului

2014-12-11 08:07

VOCEA VALCII Publicat în Politică

Romeo Rădulescu, sceptic în ceea ce priveşte privatizarea Oltchimului

 

Parlamentarul vâlcean îl bubuie cu întrebări pe ministrul Niţă.

Parlamentarul PLR, Romeo Rădulescu, este sceptic în ceea ce priveşte reuşita procedurii de privatizare a SC Oltchim care ar trebui să aibă loc lunea viitoare.

Deputatul vâlcean îl bombardează cu întrebări pe ministrul Economiei Naţionale, Constantin Niţă.

"Consorţiul de administratori judiciari ai SC Oltchim SA, RomInsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL, împreună cu administratorul special şi conducerea societăţii au încercat de patru ori în cursul acestui an să demareze procedura de privatizare a platformei chimice. Din păcate, toate aceste demersuri efectuate nu au fost încununate de succes, iar oamenii care au mai rămas angajaţi la combinat în momentul de faţă sunt îngrijoraţi pentru viitorul locurilor de muncă. De altfel, într-o adresare publică la un forum pe teme energetice din această primăvară, preluată de mass-media, Dvs. nu aţi ezitat să semnalaţi că "Oltchim reprezintă un obiectiv pentru Guvern. Dacă nu-l privatizăm nici în 6 iunie vom reuşi altă dată. (...) Să nu-şi închipuie cineva că vom închide această fabrică" şi totodată să ne informaţi că: "Există investitori care vor să ia la pachet Oltchim şi Arpechim. Avem discuţii şi cu OMV Petrom". Pentru ca cele 54,7% din acţiunile Oltchim deţinute de statul român prin intermediul Ministerului Economiei să devină atractive la cumpărare, aţi cerut ca combinatul să nu mai acumuleze pierderi, iar pentru a se realiza acest obiectiv trebuia găsită finanţare pentru a se pune în funcţiune una sau două linii de producţie. Astfel, în primul trimestru al acestui an, societatea comercială aflată în insolvenţă a înregistrat o cifră de afaceri de 136,2 milioane Lei, cu 64,7% mai mare decât în primele trei luni ale anului trecut, când a raportat tranzacţii în valoare de numai 82,7 milioane Lei. Şi pierderile au fost mai mici, respectiv de 56,2 milioane Lei, în scădere cu 34,6%, faţă de rezultatul negativ de 86 milioane Lei din perioada similară a anului 2013. Vă mai menţionăm că aproape 67% din cifra de afaceri a SC Oltchim SA, respectiv 91,1 milioane Lei, a fost generată de activitatea de petrochimie.

Prin urmare, Dle Ministru, având în vedere aspectele menţionate, am dori cu autoritatea de care dispuneţi, să ne informaţi despre stadiul reluării procedurii de privatizare a SC Oltchim SA şi, în cazul înregistrării unui nou eşec, care sunt planurile de viitor ale ministerului pentru această platformă chimică.", spune Rădulescu.