Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #30157 Salariile disponibilizaţilor de la Oltchim au ajuns credite negarantate.

2014-12-03 08:38

Salariile disponibilizaţilor de la Oltchim au ajuns credite negarantate.

http://www.infopuls.ro/index.php/economic/741

Disponibilizaţii de la Oltchim au aflat săptămâna trecută că salariile compensatorii promise în 2013 de guvernul Ponta  şi CAR-urile au intrat la credite negarantate.

Foştii angajaţi au pierdut procesele pe mâna avocaţilor şi CAR-urile pe mâna liderilor de sindicat, un scenariu care a mers uns în complicitate cu guvernul.

Un grup de şase persoane au cerut falimentul pentru obţinerea banilor, un alt grup a hotărât să se adreseze CEDO cu acelaşi scop. Oficialii susţin că se zbat degeaba, deoarece zarurile au fost aruncate în defavoarea lor, angajaţii au fost negociaţi pe minus, altfel Guvernul ar fi obligat să plătească peste 9 milioane de euro, valoarea salariilor compensatorii.

Între timp, angajaţii rămaşi sunt testaţi cu fiola pentru reducerea numărului pe motive disciplinare.

Conducerea Oltchim a fost luată cu asalt săptămâna trecută de 80 dintre foştii angajaţi ai societăţii. Disponibilizaţii s-au dus să-şi ceară salariile compensatorii şi CAR-urile reţinute de conducerea societăţii şi s-au ales cu un şut în dos şi cu ameninţarea tăierii  banilor. Foştii angajaţi au informat conducerea că sunt ameninţaţi lunar de şefii CAR cu executarea silită a celor care au garantat creditul, deşi ei şi-au plătit ratele la timp, dar societatea a deturnat sumele. Mare parte dintre garanţii celor de la Oltchim sunt  pensionari, care au fost deja executaţi de Casa de Pensii Vâlcea pentru împrumuturile făcute de copii. Conducerea nu a avut niciun răspuns la acest capitol, la cel de-al doilea, cel al salariilor compensatorii i-a informat că fac gură degeaba pentru că salariile compensatorii, ca şi CAR-urile au fost declarate credite negarantate, în traducere liberă disponibilizaţii îşi vor lua banii după privatizare… doar dacă mai rămâne ceva de la masa creditorilor garantaţi.

,,Ne-am dus acolo să ne cerem banii obţinuţi printr-o OUG şi ne-au  tratat ca pe nişte cerşetori. Am lucrat 30 de ani în combinat şi am plecat cu datorii către societate, deşi noi ne-am plătit toate ratele. Noi am muncit, alţii s-au ales cu salarii de milioane de euro şi tot noi suntem priviţi urât. Singurii bani cu care  ne  alegem sunt  avansul pe ianuarie 2012, până la intrarea în insolvenţă. Ei îşi iau toţi banii, noi o luăm în mână!
Ni s-a spus că funcţionarea combinatului este garantată încă 5 luni, nu mai mult, după aceea se va închide dacă nu-l ia nimeni şi că salariile noastre compensatorii şi CAR-urile  au intrat la credite negarantate, că aşa s-a negociat.

Ne-au negociat de ne-au rupt! Au pus sechestru şi pe  pensiile giranţilor. Bălan ar trebui să plătească din salariul lui şi al nevestei, că el ne-a ,,lucrat””, a declarat unul dintre participanţii la discuţii.

Angajaţii Oltchim, testaţi cu fiola

Potrivit declaraţiilor, conducerea combinatului a găsit o metodă inedită de a trimite în şomaj un nou lot de 500 de angajaţi, toţi din secţii… testarea alcoolemiei cu fiola. Muncitorilor  li se pune fiola la fiecare intrare în schimb în speranţa că au tras o duşcă mică pe stomacul gol la prima oră a dimineţii, iar primele vizate sunt… femeile. 

,,Am înţeles că vor să dea din nou afară, tot din rândul muncitorilor, deşi în prezent sunt 1000 de muncitori şi 1000 TESA, toţi angajaţi pe pile… neveste, amante, copii, nepoţi, toţi cu salarii între 25-30 mil. lei vechi. Listele noi sunt făcute în baza sancţiunilor disciplinare. Conducerea le-a pus fiola angajaţilor, în special femeilor, ele sunt cele vizate. De la noi se dă afară în draci, la Piteşti nu s-a disponibilizat nimic, toţi cei 200 de angajaţi sunt bine mersi cu salariile la zi cu toate că stau acasă. Ne-au spus că-i ţin în speranţa că va fi privatizat integral, păi ei nici nu au fost preluaţi de Oltchim, deci nu înţeleg de ce au tratament preferenţial.
Am mai înţeles că săptămâna trecută s-a decis, tot la Bucureşti, ca următorii disponibilizaţi să primească până la 24 de salarii compensatorii dacă se privatizează, pentru că vor fi daţi afară de noii proprietari, şi până-n 10 dacă nu se privatizează, pentru că vor fi plătite de stat. Dacă le dau  şi lor cum ne-au dat nouă… e clar!”, a menţionat chimistul.


În data de 19 noiembrie, cu doar o lună înainte de o nouă aşa zisă  tentativă de  privatizare, şase foşti angajaţi ai Oltchim au cerut în faţa judecătorului sindic falimentul combinatului din Râmnicu Vâlcea din cauza unor promisiuni false  făcute în 2013.

Săptămâna trecută, disponibilizaţii de la Oltchim au aflat de ce  reprezentanţii consorţiului de administratori judiciari ai Oltchim, Rominsolv  şi BDO Business  Restructuring, nu au  prezentat judecătorului sindic tabelul definitiv al creanţelor şi planul de reorganizare al societăţii…

Oltchim va fi închis fără ca angajaţii să vadă un leu din sumele promise, iar stingerea se va da în primăvară, după instalarea guvernului liberal.

D.N.