Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

pentru cei de citesc de pe telefoane mobile

/ #29975 Re: Re: Gheorghe Piperea plătit regeşte pentru a administra un faliment

2014-11-28 19:01

#29825: pentru cei de citesc de pe telefoane mobile - Re: Gheorghe Piperea plătit regeşte pentru a administra un faliment 

 

 Disponibilizaţii de la Oltchim au pierdut procesele şi cer falimentul

După un an de procese şi multe ţepe luate, disponibilizaţii de la Oltchim au ajuns la concluzia că statul este cel mai mare şi mai perfid duşman al lor. În mai 2013,

Guvernul Ponta a convins aproximativ 900 de angajaţi de la Oltchim să intre în şomaj prin aprobarea unei OUG care prevedea acordarea unor salarii compensatorii. Dacă la începutul anului liderii de sindicat selectau viitorii disponibilizaţi în funcţie de vârstă şi venitul angajaţilor, după aprobarea OUG   toată suflarea societăţii a vrut să plece acasă. Timpul a trecut, Guvernul le-a dat banii doar pe hărtie, bani pentru care au plătit toate taxele şi impozitele. Statul a rămas  cu banii şi  impozitele  încasate, ei au rămas fără ajutoarele sociale, bursele pentru copii şi ratele de  la CAR, furate şi ele de conducerea combinatului prin complicitate cu sindicatele. Săptămâna trecută, ca gest final de disperare, şapte dintre ei au cerut falimentul societăţii.

 
Disponibilizaţii de la Oltchim îşi iau ţeapă după ţeapă


La începutul anului trecut, aproximativ 900 de angajaţi  au acceptat să plece de bunăvoie în şomaj în schimbul unor salarii compensatorii promise de Guvernul Ponta. Astfel, în primul an, fiecare salariat disponibilizat urma să primească lunar în jur de 1.500 lei, ajutor de şomaj. În al doilea an, toţi cei concediaţi vor primi un ajutor lunar de completare de până la 1.000 lei, acestor sume se adaugă salariile compensatorii acordate de societate. În funcţie de vechime, fiecare angajat de la Oltchim  urma să primească  între 20.000 şi 50.000 lei, unii chiar mai mult. În final, disponibilizaţii au primit multe, multe ţepe.
În luna martie 2013, echipa de conducere care l-a înlocuit pe fostul manager Constantin Roibu i-a lăsat  pe angajaţi fără o parte din salariu, dar şi cu ratele CAR neplătite. După cinci luni de la demiterea fostului manager, angajaţii combinatului au aflat cu stupoare că noua conducere a combinatului, în frunte cu directorul Mihai Bălan le-a furat salariile şi i-a lăsat şi cu ratele neplătite la CAR.  Angajaţii aveau rate lunare de câte 5-6 milioane de lei vechi la CAR-ul societăţii, bani reţinuţi pe statul de plată. Din luna august, după instalarea directorului Mihai Bălan şi a celor 20 de directori noi, avansul angajaţilor nu a mai ajuns nici în buzunarele angajaţilor, nici la fondul CAR. Noua conducere i-a făcut nevăzuţi, iar în momentul în care a fost descoperită asupra faptului a dat vina pe fostul manager Constantin Roibu, care ieşise din ,,cărţi”de câteva luni bune. Angajaţii nu ar fi aflat nimic dacă unul dintre ei nu ar fi avut nevoie stringentă de un nou împrumut. Respectivul s-a prezentat cu cererea la biroul CAR, dar a avut parte de un refuz. Spre marea lui uimire a aflat că înregistrează restanţe la plata ratelor pe ultimele cinci luni de zile din împrumutul anterior, o situaţie greu de trecut cu vederea în condiţiile în care societatea i-a reţinut lunar tot avansul pentru plata ratelor.
Angajatul a dat sfoară în tot combinatul, moment în care 80% din angajaţii combinatului s-au adunat la uşa CAR  şi a conducerii combinatului pentru explicaţii. La primul impact, managerul Mihai Bălan le-a promis că situaţia se va rezolva a doua zi, la casieria societăţii, prin plata avansurilor reţinute, dar promisiunea directorului s-a dovedit a fi o nouă ţeapă.
După aproximativ 30 de zile de tergiversări, acelaşi director i-a informat că nu vor mai vedea un sfanţ pentru că salariile lor au intrat la masa credală, în condiţiile în care legea nu impune acest lucru.
În acelaşi timp, conducerea CAR, care avea obligaţia să-şi informeze cotizanţii cu privire la situaţia nou creată, i-a ameninţat cu taxarea giranţilor în cazul în care nu-şi vor plăti ratele cu bani de acasă, adică din ce nu primiseră de la combinat.
 Majoritatea celor imprumutaţi aveau un fond la CAR de aproximativ 40 milioane lei vechi, bani care au dispărut fără urmă, noii directori neavând nicio explicaţie pentru angaţii ţepuiţi.
,,Au angajat 20 de directori, toţi pe pile, ba sunt nevestele unora, ba nepoate, ba nepoţi ca să ne fure până şi banii de salarii, şi cotizaţiile la CAR. Aşa ceva nu am auzit până acum, şi au avut şi nesimţirea să dea vina pe Roibu, care plecase din august şi lăsase bani şi pentru septembrie. Roibu a plecat de o jumătate de an  şi ei dau vina tot pe el, nici să mintă nu sunt în stare… De unde i-or fi adunat nu ştim, dar sunt vai de mama lor”, au declarat, sub anonimat, câţiva nemulţumiţi. De teama unor repercursiuni, respectivii au declarat că-şi vor da numele doar dacă nu-şi vor primi banii reţinuţi ilegal.
Situaţia a rămas nesoluţionată până în vara acestui an când ,,rău platnicii” au fost somaţi cu executarea silită dacă nu plătesc lunar  o dobândă de 500.000 lei vechi, pentru recuperarea aşa zisului prejudiciu adus CAR. Foştii angajaţi au fost scăpaţi de şantajul şefilor CAR de către administratorul judiciar Gheorghe Piperea, avocat plătit de ME cu un salariu lunar de 50.000 euro pentru reorganizarea combinatului, plus un comision de 7-8% din valoarea datoriei recuperate.Acelaşi avocat i-a informat pe disponibilizaţi că toate deciziile, chiar şi trecerea salariilor la masa credală, au fost luate cu acordul sindicatelor.

continuarea in pagina urmatoare a petitiei....

http://www.infopuls.ro/