Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #29861 Oltchim a intrat pe profit. Ce se întâmplă cu privatizarea combinatului vâlcean

2014-11-26 22:55

Octombrie a fost prima lună cu EBITDA pozitiv pentru Oltchim, după o lungă perioadă de timp. Conducerea fabricii încearcă să găsească soluţii pentru funcţionarea în continuare a fabricii, chiar şi dacă privatizarea de luna viitoare eşuează.


Luna octombrie a fost prima cu profit pentru Oltchim, companie în insolvenţă, după ani de zile de pierdere continuă. Potrivit lui Gheorghe Piperea, administrator judiciar al combinatului vâlcean, Oltchim a înregistrat un EBITDA (profit înainte de plata taxelor) de 336.000 de euro, după ce, în vară, pierderea lunară se cifra la peste 1 milion de euro.

Gradul de încărcare al combinatului a urcat şi el până la 27%, de la 22% în primul semestru, cu ţinta 36% în martie. „Lucrurile s-au desfăşurat în bine, din vară şi până în prezent. Factorii externi au primat, pentru că o fabrică chimică din Scandinavia de-a BASF a ars, aşa că cererea pentru polioli a crescut foarte mult”, a spus Piperea.

Oltchim Râmnicu Vâlcea este, de doi ani, în insolvenţă, cu datorii de 700 de milioane de euro şi cu pierderi de zeci de milioane de euro. Ministerul Economiei, în numele acţionarului majoritar – statul, vrea să privatizeze activele viabile ale Oltchim în 15 decembrie. De combinatul vâlcean s-au declarat interesaţi consorţiul chinezesc Baota Petrochemical – Junlun Petroleum, SIF Transilvania, grupul Chimcomplex al omului de afaceri Ştefan Vuza, precum şi o companie din Turcia al cărei numei nu a fost dezvăluit de Piperea.

Chinezii şi SIF Transilvania ar fi interesaţi doar de preluarea la pachet a Oltchim cu rafinăria Arpechim Piteşti, ce aparţine Petrom. Guvernul, prin Ministerul Economiei, a purtat negocieri cu Petrom pentru preluarea rafinăriei, care însă nu au ajuns la niciun rezultat. Petrom ar fi fost dispusă să cedeze rafinăria fără niciun ban, cu preluarea de către stat a obligaţiilor de mediu de circa 200 de milioane de euro. La rândul său, Ministerul Economiei ar fi vândut la pachet Oltchim cu Arpechim unui investitor potent financiar, capabil să investească sute de milioane de euro în aducerea la capacitate a celor două unităţi. Până acum, însă, în ciuda mesajelor încurajatoare venite din partea Guvernului şi a Petrom, transferul de proprietate nu s-a realizat.

Preţul ţintă pentru pachetul Oltchim-Arpechim este de circa 300 de milioane de euro, iar investitorul ar urma să preia şi obligaţiile de mediu aferente Arpechim. În plus, ar trebui să mai investească alte sute de milioane de euro în repronirea tuturor instalaţiilor din cele două unităţi.

Dacă privatizarea Oltchim eşuează, conducerea combinatului merge în continuare cu planul de reorganizare, care, speră administratorul judiciar, va fi aprobat de creditori până la 15 martie 2015. Continuarea activităţii la Oltchim presupune o strategie prin care clienţii să plătească o parte din marfă în avans, obţinerea energiei direct de la sursă şi deschiderea unor noi secţii. Detalii despre acest plan aici.

Informaţiile publicate de ECONOMICA.net pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. http://www.economica.net/