Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #29860 Ce „gogosi” electorale le-au îndrugat vâlcenilor ministrii lui Ponta

2014-11-26 22:52

Vâlcenii au primit în acest ani multe promisiuni de mai bine din partea membrilor guvernului Ponta, de la vicepremierul Liviu Dragnea sau ministrul economiei, Constantin Nita. Guvernantii le-au comunicat cetatenilor ca dezvoltarea economica a judetului este o prioritate chiar daca nu s-a investit un leu în turism, autostrada Sibiu-Pitesti se construieste doar la nivel declarativ, iar privatizarea Oltchim a fost amânata de patru ori in 2014

Privatizarea combinatului Oltchim a fost amânată în acest an de patru ori.

De fiecare dată când s-a anunţat un nou termen pentru depunerea ofertelor de cumpărare, reprezentanţii Ministerului Economiei au susţinut că nu se pune problema unui eşec al privatizării. În data de 1 aprilie, de Ziua Păcălelilor, ministrul Constantin Niţă declara, în timpul vizitei pe platforma chimică din Râmnicu Vâlcea, că statul român va prelua Arpechim Piteşti întrucât investitorii străini sunt interesaţi să cumpere Oltchim la pachet cu rafinăria. „Oltchim este o companie de interes naţional şi strategic, am cerut sindicaliştilor să aibă răbdare pentru că privatizarea combinatului nu este un eşec. Dimpotrivă, amânarea a fost cerută de investitorii strategici pentru că sunt interesaţi şi de preluarea la pachet a Oltchim cu Arpechim. Sperăm, astfel, că în intervalul de timp imediat să reuşim finalizarea cu succes a negocierilor cu cei de la OMV, pentru a prelua rafinăria piteşteană",a spus ministrul Niţă. După declaraţia ministrului Constantin Niţă din luna aprilie, vânzarea Oltchim s-a mai amânat de două ori, iar în data de 6 iunie s-a anunţat că privatizarea combinatului se va relua în decembrie 2014. Până în prezent, Ministerul Economiei nu a prealuat rafinăria Arpechim şi, cel mai probabil, se va renunţa la ideea ca obiectivul să ajungă din nou în proprietatea statului. De asemenea, Oltchim nu a primit finanţarea necesară pentru creşterea producţiei la 40 %, iar unul dintre investitorii chinezi care a purtat discuţii în acest an cu Guvernul nu mai este interesat să depună o ofertă pentru combinatul din Râmnicu Vâlcea.

Uite autostrada, nu e autostrada

În acest an, guvernanţii au jucat ping-pong cu nervii cetăţenilor, investitorilor şi autorităţilor locale care speră că realizarea unei autostrăzi între Sibiu – Piteşti va aduce bunăstarea şi în judeţul Vâlcea. La începutul lunii octombrie, Ministerul Transporturilor prezenta documentul strategic pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere în România pentru următorii 16 ani. Autorităţile locale au aflat astfel că, în versiunea iniţială a Master Planului General de Transport, prin Vâlcea nu va mai trece o autostradă ci un drum expres, a cărui construcţie ar trebui să înceapă după anul 2020 şi să se finalizeze în 2036. Pentru că reacţiile dure la adresa Guvernului nu au întârziat să apară, mai ales din partea investitorilor mari din Argeş, miniştrii cabinetului Ponta şi-au mai nuanţat declaraţiile. Luna trecută, în plină campanie electorală, viceprim-ministrul Liviu Dragnea le transmitea vâlcenilor că vor avea autostradă, dar nu este exclus ca înainte să circule pe un drum expres. "Vreau să fac o precizare pe care a făcut-o şi premierul sâmbătă: informaţia importantă şi corectă este că în Mater Planul de Transport al României, care este singurul document oficial, acolo tronsonul Sibiu-Piteşti este trecut autostradă. Faptul că până a se ajunge la autostradă se trece prin nişte faze intermediare este important, dar nu este determinant. Cert este că prima operaţie va fi exproprierea pentru autostradă, urmând să se decidă ulterior dacă se trece prin faza intermediară de a se constri un drum expres sau se face de la bun început autostradă. Exproprierile vor începe cât de curând, important este de ştiut că între Sibiu şi Piteşti va fi autostradă", declara Liviu Dragnea, în timpul vizitei la Mânăstirea Hurezi.

Finanţare doar pe hârtie pentru domeniul schiabil de la Vidra

Tot în camapania electorală din această toamnă, vicepremierul Liviu Dragnea le transmitea vâlcenilor că Guvernul va aloca fonduri pentru finalizarea lucrărilor la domeniul schiabil de la Vidra, Transalpina Ski Resort. Constructorul pârtiei nu a mai primit un leu de mai bine de trei ani, deşi a lucrat în avans, iar investiţia este realizată în procent de 93 %. “Acum, cei care ar trebui să dea banii sunt cei de la Autoritatea Naţională pentru Turism, care nu au fonduri. Contractele au fost făcute cu autorităţile locale. Sperăm ca în perioada următoare, ori în această luna ori în noiembrie , să găsim măcar parţial o sumă pentru a plăti o parte din aceste lucrări”, a declarat ministrul Liviu Dragnea, în data de 12 octombrie. Câteva zile mai târziu, ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov anunţa, în timpul vizitei la Râmnicu Vâlcea, că se vor aloca 11 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la domeniul schiabil din Voineasa. „Am trimis deja banii la Autoritatea Naţională de Turism, pentru pârtia de la Obârşia Lotrului, în vederea plăţii facturilor. Este vorba de un sfert din sumă, atât ne-am permis. Va mai dura puţin cu completarea actelor. Cel mai important aspect este însă legat de bani, care sunt în contul Autorităţii Naţionale pentru Turism, au fost deja trimişi. Banii nu au ajuns, însă, nici până în prezent în conturile primăriei Voineasa, iar constructorul va încasa şi în acest sezon toţi banii obţinuţi din exploatarea pârtiei. Pe domeniul schiabil a fost pus sechestru, firma care a executat lucrările mai are de recuperate 8 milioane de euro de la stat.

Citeste mai mult: adev.ro/nfn3fg