Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #28321 BCR îi dă peste nas lui Ponta. Creșterea economică se atrofiază pe zi ce trece

2014-10-27 20:42

http://www.paginadebanci.ro/

În  plin discurs auto-laudativ al premierului pe tema realizărilor economice și viitorului luminos al țării, analiștii Băncii Comerciale Române au redus prognoza de creștere economică pentru anul acesta și pe cea pentru anul viitor. De curând, Fondul Monetar Internațional și-a înrăutățit la rândul său estimările pentru economia românească.

Estimarea de creștere a Produsului Intern Brut pentru anul 2014 a fost redusă de BCR la doar 1,8%, fiind prima instituție care coboară prognoza sub nivelul de 2%. Potrivit raportului băncii, motivele înrăutățirii estimărilor de creștere economică sunt investițiile publice scăzute și deteriorarea situației economice a principalilor parteneri comerciali. Estimarea anterioară a BCR indica o creștere economică de 2,3% în 2014.

Prognoza pentru anul 2015 a fost la rândul său înrăutățită de la 3,3% la doar 3%. Aceste scăderi vin în continuarea unei tendințe pe care au mai urmat-o și alte instituții, cea mai importantă fiind Fondul Monetar Internațional. Reprezentanții FMI au redus estimarea de creștere economică a României de la 2,8% în vară la 2,4% în cadrul prognozei de toamnă. Prognoza oficială a Guvernului a rămas la 2,8%, din ce în ce mai departe de cele ale instituțiilor financiare independente.

Nu numai ținta de creștere economică este considerată nerealistă de BCR, ci și cea de deficit bugetar pentru anul viitor, de doar 1,4% din PIB. ”Suntem sceptici că această ţintă va fi atinsă, mai ales după declaraţiile premierului de săptămâna trecută privind intenţia României de a cere UE să accepte un deficit bugetar de 2% din PIB pentru anul viitor”, se precizează în raportul BCR, preluat de Mediafax.