Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #27680 Tariceanu a fost in vizita la Vâlcea

2014-10-16 18:56

http://www.monitoruldevalcea.ro/

• fostul premier a mers la Institutul de Criogenie, s-a intâlnit cu activul de partid, a socializat cu râmnicenii si a sustinut o conferinta de presa

Ieri, in vizita electorala la Râmnicu Vâlcea a fost candidatul independent la Presedintia României, Calin Popescu Tariceanu, insotit de fostii ministri Andrei Gerea, Daniel Chitoiu si Radu Stroe, dar si de deputatul Romeo Radulescu. Printre persoanele aflate in sala in care s-a tinut conferinta de presa i-am zarit si pe fostul consilier municipal al PDL, Bogdan Costinescu, actualmente independent, dar si pe primarul de la Boisoara, Nicolae Gheorghe, fost lider pecist. "Am avut o vizita foarte interesanta la Institutul pentru Cercetari in Criogenie, pe care l-am mai vazut in 2008. M-a impresionat evolutia acestei insitutii, de la toaletele moderne pâna la proiectele importante, cu un impact deosebit in economie. Directorul institutului a spus, si mi-a facut placere sa aud acest lucru, ca dotarile care s-au realizat au fost posibile gratie politicii dusa de guvernul pe care l-am condus.", a spus Tariceanu care a comentat si despre recentele declaratii ale presedintelui Basescu, referitoare la "agentul secret" Victor Ponta: "Sunt sigur ca o sa ma intrebati despre ele. Nu e zi de la Dumnezeu sa nu apara ceva spectaculos. Presa nu este indiferenta, opinia publica, de asemenea. Toate aceste lucuri sunt, in opinia mea, o diversiune, cu un efect pagubos. Presa si cetatenii nu se pot concentra pe continutul mesajului candidatilor. Asta pentru ca nu alegem un consilier comunal, ci presedintele României. Toata aceasta discutie serioasa este trecuta in planul secund. Lucrurile nu se vor opri aici, saptamâna viitoare vor avea alte si alte astfel de elemente. Totul este facut nu intâmplator, este facut cu un scop precis, acela de a deturna atentia publica." Apoi, Tariceanu a raspuns la intrebarile jurnalistilor prezenti la conferinta de presa. Fostul premier spune ca va ajunge in turul II si lanseaza un atac la Klaus Iohannis. "Voi ajunge in turul II, oricum, sondajele arata acest lucru. Johannis a inceput sa scada. A facut o mare greseala, a acceptat sa candideze stiind ca are o grava problema de incompatibilitate. Va dati seama ce deranj ar fi intre tururi daca ar fi declarat incompatibil, s-ar relua alegerile. Si inca ceva, v-ati uitat de curiozitate pe programul lui Iohannis, cel care vrea sa ajunga presedinte? E tara in care fiecare isi face bine treaba. Asa explica el România lucrului bine facut. Daca punem acum lozinca pe perete, toata lumea isi face treaba. Sunt niste enunturi puerile izvorâte din putul gândirii sale.". In ceea ce-l priveste pe Victor Ponta, Tariceanu si-a nuantat declaratiile si nu l-a atacat, spunând ca va avea ce spune in turul secund. "Acum e clar, Victor Ponta are prima sansa sa ajunga in turul al doilea. Eu ma bat cu Iohannis, apoi, in turul al doilea, voi avea o dezbatere cu actualul premier.". Candidatul independent nu a spus ce va face daca nu va ajunge in turul al doilea, adica daca va mai folosi "gloantele" pe care le are pregatite impotriva lui Ponta.

"Oltchim nu se poate redresa la nivelul la care a fost"

"Situatia de la Oltchim este cea pe care o stiti foarte bine, societatea este in insolventa. In perioada in care domnul Gerea era ministru, eu am avut o discutie cu dânsul. Eu stiu situatia inca din momentul in care eram premier, si director general era Constantin Roibu. Domnul Roibu a venit, am discutat, mi-a spus ca e nevoie de garantii guvernamentale pentru niste investitii. M-am bucurat când am auzit ca e vorba de investitii pentru ca erau putine intreprinderi de stat care se gândeau la investitii. Eu am ceva experienta, dar nu pot spune ca am avut doar reusite. De exemplu, am reusit sa salvez intreprinderea de autoturisme de la Craiova, dar nu si pe cea de tractoare de la Brasov, pentru ca intrând in Uniunea Europeana avem si multe restrictii. Acum, sa revin la Oltchim, având in vedere situatia actuala a societatii, nu cred ca este posibila o redresare la nivelul care a fost. Este o activitate care foloseste mult capital. E nevoie de multi bani pâna la incasarea sumelor pe produse. In plus, este un mediu superconcurential. Nu vad cine ar putea acum sa vina sa cumpere si sa se ocupe de tot. Nici nu cred ca a fost o oferta solida.". Fostul ministru, Daniel Chitoiu, a completat: "Când am ajuns ministru am stopat pierderile la Oltchim. Erau datorii mari, se lucra numai pe pierdere. Existau potentiali investitori, dar nu au venit. A fost acea licitatie, cu Dan Diaconescu. Salariile erau achiate la zi, colegii mei care au venit apoi au incercat si au facut tot posibilul sa gaseasca investitori straini. Eu am luat toate masurile pentru a stopa pierderile si scurgerile de bani. Deciziile politice au fost luate, am facut notificari la Comisia Europeana pentru a lua credite, dar am primit respingere. Nu s-au acceptat conditiile venite de la noi.".
Facebook