Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #27638 Autorităţile se bagă pentru Oltchim

2014-10-14 21:23

http://www.focus-energetic.ro/autoritatile-se-baga-pentru-oltchim-21004.html

Platforma chimică de la Râmnicul Vâlcea va funcţiona în continuare, autorităţile luând măsuri pentru asigurarea materiilor prime energetice. Oltchim va primi în continuare abur industrial de la CET Govora, iar minele de la Berbeşti şi Alunu vor intra în componenţa CET Govora.

“Se reia livrarea aburului industrial către Oltchim. Am discutat cu domnul preşedinte Ion Cîlea (al Consiliului Judeţean – n.r.), cu sindicatele, cu Consiliul de Administraţie de la CET Govora, cu conducerile celor două unităţi şi s-a ajuns la o înţelegere între părţi. Urmează ca cele două unităţi să elaboreze un protocol în care fiecare se angajează cu soluţiile care sunt necesare. Printre soluţii se regăsesc asigurarea cu cărbune, asigurarea cu mijloace financiare de ambele părţi. Sunt investitori pentru Oltchim, deocamdată sunt doi. Aşteptăm ca până la 14 decembrie să-şi depună ofertele”, a declarat ministrul Economiei, Constantin Niţă, după ce Consiliul de Administraţie al CET luase decizia de a sista această operaţiune, informează Agerpres. Consiliul de Administraţie al CET Govora a votat în majoritate sistarea livrării aburului industrial către SC Oltchim SA din cauza datoriilor istorice ale combinatului vâlcean care se ridică la aproximativ 200 milioane de lei.

În ultimele două săptămâni, Oltchim a mai traversat o situaţie economică dificilă când în urma percheziţiilor de la Rafinăria ploieşteană Lukoil nu a mai putut primi materie primă necesară procesului de producţie.

Oltchim Râmnicu Vâlcea este cel mai mare agent economic din judeţ, se află în insolvenţă din ianuarie 2012 şi foloseşte în procesul de producţie abur industrial furnizat de CET Govora.

CET Govora este o societate aflată în subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea, produce curent electric pe bază de cărbune şi abur industrial pe care-l livrează societăţilor Oltchim şi Uzinele Sodice Govora şi agent termic şi apă caldă menajeră pentru populaţia din municipiul Rm. Vâlcea şi Băile Olăneşti.

Mine de stat pentru CET Govora

Bazinul carbonifer Berbeşti-Alunu va intra în patrimoniul CET Govora de la 1 noiembrie, a spus, la Râmnicu Vâlcea, ministrul Economiei, Constantin Niţă. “Cele două mine din judeţul Vâlcea, Berbeşti şi Alunu, care sunt acum ale Complexului Energetic Oltenia, urmează să intre în proprietatea CET Govora. Aici sunt rapoarte de evaluare care vor fi analizate de CET şi CEO şi care vor fi discutate de cele două unităţi prin protocolul de predare-primire. Se vor stabili minusuri şi plusuri, adică sunt datorii ale CET-ului către Complexul Energetic Oltenia şi ale Oltchim către CET. Se va face şi o compensare, dar probabil că vor exista şi active care vor trebui plătite de CET Govora pe o perioadă de 5-10 ani”, a spus ministrul Niţă.

Consiliul Judeţean Vâlcea, proprietar al CET Govora a iniţiat de acum doi ani mai multe demersuri pentru a prelua de la Complexul Energetic Oltenia, cele două cariere miniere de pe teritoriul judeţului Vâlcea, Berbeşti şi Alunu, acestea două furnizând lignit pentru Termocentrala Govora. După mai multe negocieri între cele două conduceri – CET şi CEO – în această vară s-a stabilit în cele din urmă preluarea şi urmează ca CET Govora plus cele două cariere să formeze o nouă entitate care să se numească Complexul Energetic Vâlcea.