Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #25857 Secţia de oxoalcooli de la Oltchim a fost repornită ediție tiparită

2014-09-04 06:03

http://www.voceavalcii.ro/

Combinatul chimic a ajuns acum la o capacitate de producţie de 40% • liderul de la Sindicatul Liber Oltchim crede că privatizarea nu se va face nici în decembrie

După o perioadă de trei ani de inactivitate, secţia de oxoalcooli a SC Oltchim a fost pornită în prima zi a acestei săptămâni. Astfel, combinatul chimic a ajuns la o capacitate de producţie de 40%, cu 15% mai mult decât până acum. Potrivit administratorului judiciar, Gheorghe Piperea, CS Oltchim a primit deja un împrumut de 1,5 milioane de euro de la o firmă de cablu şi televiziune, aceasta urmând să primească banii înapoi din încasări. Altfel, în stadiul de perfectare sunt alte 15 milioane de euro care vor veni tot sub formă de împrumut, cea mai mare parte urmând să fie acordate de investitori chinezi, după ce creditorii le-au avizat recent. Amânată de patru ori până acum, privatizarea combinatului chimic va fi reluată pe 15 decembrie a acestui an, după aproape 18 luni în care se află în procedură de insolvenţă. Potrivit afirmaţiilor administratorului special, Bogdan Stănescu, de SC Oltchim este interesată firma chineză Baota Petrochemical Group & Junlun Petroleum, omul de afaceri Ştefan Vuza şi, mai nou, patronul de la Uzinelor Sodice Govora, Ciech Chemical. "După o lungă perioadă de pierdere, Oltchim a avut, pe primele şapte luni, un profit operaţional de 253.000 de euro, realizat în principal din diferenţele de curs valutar. În iulie, afacerile Oltchim au fost de circa 11 milioane de euro, cu o capacitate funcţională de circa 23% din totalul producţiei. Oltchim are în continuare acele datorii totale istorice de circa 800 de milioane de euro. În perioada insolvenţei a achitat doar facturile curente. Până acum, am plătit doar materia primă luată de la furnizori şi utilităţile. Mai avem nişte restanţe şi către salariaţi. Noi sperăm ca din septembrie - octombrie să stabilizăm şi să creştem profitul lunar din producţie.", a declarat avocatul Gheorghe Piperea.

"Sper să nu fie o nouă capcană electorală"

Liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, este circumspect chiar dacă recunoaşte că repornirea secţiei poate să fie un pas înainte. Diculoiu nu crede că privatizarea se va realiza în luna decembrie a acestui an şi i se pare suspect că ea este programată după alegerile prezidenţiale: "Redeschiderea secţiei este un pas înainte pentru redresarea Oltchim, nu pot să nu recunosc asta. Lucrează acolo specialişti adevăraţi, care s-au întors la secţia-mamă după ce o perioadă au fost puşi să facă alte tipuri de lucrări. Eu nu sunt optimist, însă, în ceea ce priveşte situaţia generală. Sper să nu fie doar o nouă capcană electorală, doar cu ocazia alegerilor prezidenţiale şi apoi secţia să fie închisă din nou. Oricum, la combinat nu este un program concret pentru repornirea altor secţii în aşa fel încât să se ajungă la o capacitate de măcar 65%. Chiar nu ştiu ce au făcut administratorii judiciari din 6 iulie şi până acum. Deranjantă este şi atitudinea autorităţilor locale şi mă refer în special la preşedintele Consiliului Judeţean şi, mai ales, la prefectul judeţului, faţă de această aşteptare inutilă. Eu nu cred că se va face privatizarea nici în luna decembrie. E logic să nu fiu optimist, cine vine să cumpere o societate care încă nu este făcută, acea societate care spun ei că se va forma prin externalizarea secţiilor rentabile. În plus, cine să pună şi o garanţie de 100 de milioane de euro pentru ceva ce nu există? Rămân la părerea că trebuie regândită strategia, trebuie formată o comisie de specialişti adevăraţi, altfel nu e nicio şansă de redresare. Şi aşa au trecut atâţia ani de incertitudine."