Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #24739 Re: Vâlcea este într-un mare rahat !!!

2014-07-28 18:24

#24738: - Vâlcea este într-un mare rahat !!!

Sindicaliştii insistă pentru redresarea UMC Berbeşti în cadrul CEO

http://saptamana.net/articol/6392-sindicalistii-insista-pentru-redresarea-umc-berbesti-in-cadrul-ceo

Preşedintele Dorel Glomnicu apreciază că recomandările din raportul comisiei ministeriale necesită eforturi financiare nesuportabile în cazul externalizării

Prin vocea preşedintelui, ing. Dorel Glomnicu, Sindicatul Cărbunelui Berbeşti apreciază constatările raportului întocmit de comisia de control trimisă la exploatarea minieră de ministrul delegat pentru Energie. Totuşi, sindicaliştii consideră că majoritatea măsurilor recomandate pot fi îndeplinite de UMC Berbeşti numai în cadrul Complexului Energetic Oltenia, singura entitate economică în bugetul căreia se regăsesc sumele necesare finanţării unor operaţiuni foarte costisitoare.

Raportul este considerat realist

Sindicatul Cărbunelui Berbeşti a analizat Raportul cu privire la situaţia carierelor de lignit din cadrul Unităţii Miniere de Cariere Berbeşti şi apreciază prin acest material interesul de care se bucură această exploatare minieră de lignit oferit de Ministerul Economiei. “Într-adevăr, aşa cum este prezentată în material, foarte realist şi cu maximum de profesionalism, situaţia celor trei cariere Panga, Berbeşti şi Alunu depinde de interesul economic al zonei Oltenia şi în special al Complexului Energetic Oltenia, societate care patronează activitatea economică a acestor cariere.
După cum reiese din raport, cauzele care au condus la scăderea indicatorilor de performanţă a acestor cariere sunt atât de natură geologică (înclinarea stratului de cărbune de 9-10 grade), meteorologică (ploi abundente ce au determinat alunecări de teren), de natură financiară (lipsa de lichidităţi şi blocajul financiar determinat de neîncasarea contravalorii cărbunelui livrat la CET Govora), dar şi de natură administrativă, cum ar fi nerespectarea tehnologiilor de lucru, alegerea soluţiilor de moment în scopul exploatării cărbunelui la preţuri de cost cât mai mici”, se arată în comunicatul de presă primit pe adresa redacţiei. În continuare, reprezentanţii Sindicatului Cărbunelui Berbeşti, dar şi celelalte sindicate din zonă, susţin că toţi salariaţii UMC sunt dispuşi să depună eforturile pentru redresarea tehnologică, menţinerea şi chiar dezvoltarea activităţii de minerit din zonă.

Recomandările pot fi puse în practică numai de către CEO

“Desigur, toţi ne-am bucurat când am produs cărbune ieftin, fără cheltuieli de dezvoltare, fără retehnologizare şi cu excavaţii reduse de steril, însă acum, este nevoie de un efort al tuturor participanţilor la procesul de producţie pentru redresarea situaţiei. Deşi în raport se arată foarte clar atât cauzele cât şi recomandările pentru cele trei cariere, o analiză pe ultimii ani ar arăta o creştere a productivităţii în detrimentul cheltuielilor cu reviziile şi reparaţiile.(...) Se intenţionează externalizarea acestor cariere şi înfiinţarea Complexului Energetic Vâlcea. Referitor la acest subiect, Sindicatul Cărbunelui Berbeşti propune reabilitarea mai întâi a acestor cariere, aducerea lor la nivelul de competitivitate economică al anilor 2005-2012 şi apoi externalizarea acestora. Raportul prezintă spre final recomandări general valabile pentru cele trei cariere, recomandări care sunt foarte apreciate de salariaţii noştri şi care pot fi puse în practică de către Complexul Energetic Oltenia având în vedere ponderea relativ mică a acestei subunităţi, aproximativ 5% din CEO. Programul propus de minister cuprinde şapte puncte şi toate au caracter bine definit ce pot fi puse în aplicare imediat, fără să afecteze producţia de cărbune sau inficatorii fizici ai carierelor, ba dimpotrivă, în perioada imediat următoare după aplicarea acestor măsuri se vor putea culege roadele, cărbune bun, ieftin şi suficient pentru consumul CET Govora pentru următorii 20 de ani”, se mai arată în comunicatul citat.