Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #23535 Oltchim, pe marginea prapastiei

2014-07-07 07:32

http://www.impactreal.ro/2014070617185/Oltchim-pe-marginea-prapastiei.html

Data publicarii: 06-07-14
Creditorii Oltchim au respins recent toate ofertele de creditare aduse de administratorii combinatului, adică împrumutul de circa 15 milioane de euro acordat de companiile chineze interesate de Oltchim şi de încă 10 milioane de euro de la RCS&RDS, Alro şi Bulrom, potrivit Bursa. Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai OLTCHIM, a declarat publicaţiei economice din capitală: „Majoritatea creditorilor a dat vot pozitiv dar cu condiţii. Noi a trebuit să-l considerăm vot negativ conform legislaţiei în vigoare. Vom relua votul săptămâna viitoare, probabil pe miercuri-joi, pentru ca pre-contractele de împrumut să se adapteze la cerinţele creditorilor, iar AAAS să îşi ajusteze poziţia. Desigur, ne vom întâlni înainte şi cu creditorii şi cu cei care sunt dispuşi să împrumute Oltchim. De asemenea, creditorii au aprobat amânarea licitaţiei pentru vânzarea Oltchim până în decembrie”. Compania RCS-RDS ar fi
oferit combinatului un împrumut de circa 1,5 milioane de euro, iar contractele cu Alro şi Bulrom ar presupune plata în avans a unor produse. Creditorii au respins, însă, împrumutul RCS, nefiind vorba de vot pozitiv condiţionat. Cu 25 milioane de euro, Oltchim ar putea majora producţia la circa 50% din această vară.
Compania Oltchim este pe primul loc in topul firmelor datornice, urmată de Lukoil, Rompetrol, Daewoo şi UPC. Combinatul chimic are cea mai mare pierdere înregistrată anul trecut, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Deşi s-a anunţat că, dacă se disponibilizează o treime dintre angajaţi if se schimbă conducerea ineficientă, administratorii judiciari ar fi fost capabili să scadă cheltuielile şi pierderile, doer că acest lucru nu s-a întâmplat. Pierderile au crescut de la 128 de milioane de euro, în 2012, la 215 milioane de euro, în 2013, aproape dublul cifrei de afaceri, care a fost de 113 milioane de euro.