Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #22007

2014-06-13 05:54

OMV a închis Arpechim pentru a-şi proteja propria rafinărie din Austria


http://www.jurnaluldearges.ro/index.php/economic-2/9488-omv-a-inchis-arpechim-pentru-a-si-proteja-propria-rafinarie-din-austria

http://www.jurnaluldearges.ro/cache/12-omv_images_stories_1038_thumb_medium350_1...


# Austriecii investesc zeci de milioane la Rafinăria Schwechat pentru a produce la ei acasă ce se producea la Pitești. Grupul austriac de petrol și gaze OMV, proprietarul OMV Petrom, a investit aproximativ 30 milioane de euro în rafinăria Schwechat (Austria) pentru extinderea producției de butadienă, folosită în principal în producția de anvelope auto, considerând sectorul petrochimic unul strategic, se arată într-un comunicat al companiei. Acest demers demonstrează clar că austriecii au considerat tot timpul rafinăria Arpechim, la rândul ei producătoare de butadienă, drept un concurent pentru rafinăria proprie pe cale de consecință procedând la închiderea instalațiilor de la Pitești în 2011.
Reamintim că în 2009, Petrom a anunțat că iese de pe segmentul produselor chimice și petrochimice. Compania a oprit în 2009 producția de îngrășăminte de la combinatul chimic Doljchim, iar în 2011 a închis și rafinăria Arpechim, producătoare de butadienă, după ce a transferat activitatea de petrochimie către combinatul Oltchim, principalul client al rafinăriei din Pitești. „Dat fiind că atât produsele chimice, cât și produsele petrochimice nu fac parte din obiectul principal de activitate al Petrom și că randamentul acestor activități în condițiile actuale și prognozate de piață este foarte scăzut, conducerea a decis excluderea lor din portofoliul companiei. Petrom va dezinvesti activitatea de produse chimice până la sfârșitul anului 2010”, se arăta într-un comunicat din 2009 al Petrom, comunicat prin care se încerca justificarea deciziilor care au fost luate ulterior. Din nefericire, investițiile care se fac acum la Schwechat arată că intențiile OMV erau în realitate acelea de a-și proteja propriile instalații din Austria care riscau să fie canibalizate de platforma din Pitești.
Florin Silvestru