Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #21956 Guvernul amână încă 6 luni privatizarea Oltchim

2014-06-11 14:44

http://www.ziarulancheta.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=7763:guvernul-aman-inc-6-luni-privatizarea-oltchim&catid=45:stirile-saptamanii&Itemid=98

Încă de anul trecut, atât administratorul judiciar, cât şi guvernul încearcă să privatizeze Oltchimul şi, implicit, şi divizia pe care combinatul chimic o deţine în judeţul nostru pe platforma Arpechim. Eforturile repetate ale echipei lui Gheorghe Piperea de a vinde mamutul economic de la Vâlcea au eşuat însă, la fel ca şi ultima tentativă de licitaţie de săptămâna trecută, când până la termenul de depunere a ofertelor, respectiv 6 iunie, nimeni nu a intrat în cursa pentru cumpărarea Oltchim. Cu toate acestea, autorităţile continuă discuţiile cu o companie chineză care s-a arătat până acum interesată de preluarea combinatului, astfel că programul de privatizare va fi prelungit cu încă 6 luni. „Am un mesaj foarte clar: Guvernul nu va închide niciodată Oltchim. Este o companie viabilă, care are piaţă şi care trebuie restructurată, lucru care este posibil. Totuşi, dacă nu vom găsi un investitor, vom amâna privatizarea pentru o perioadă mai lungă spre a face câteva restructurări. Vom căuta finanţare pentru a pune în funcţiune o linie sau două de producţie, care să permită combinatului să nu mai înregistreze pierderi”, a declarat ministrul Economiei, Constantin Niţă.



DIICOT are de lucru - 100 de volume în dosarul Oltchim
Unul dintre cele mai stufoase dosare pe care le au în instrumentare în momentul de față procurorii de la DIICOT Pitești este cel al afacerilor cu iz penal de la Combinatul Oltchim din Râmnicu Vâlcea. Iniţial dosarul, în care - potrivit surselor judiciare - apar nume importante din mai multe medii, a fost instrumentat de către procurorii de la DNA Pitești, după care acesta a fost trimis la DIICOT Pitești, având în vedere faptul că cei vizaţi de anchetă sunt suspectaţi de constituire în grup infracțional organizat de criminalitate economico-financiară. Aceleași surse ne-au mai povestit că dosarul care ar putea zgudui din temelii anumite cercuri are 100 de volume, putând fi considerat unul dintre dosarele cu greutate ale procurorilor de la DIICOT Pitești. Printre cei care au ajuns să dea deja cu subsemnatul în acest dosar se numără cunoscutul Leo de la Strehaia, pe care anchetatorii îl suspectează că prin intermediul unor firme ar fi căpușat combinatul de la Vâlcea, producându-i un prejudiciu de 10 miliarde de lei vechi. Sursele noastre ne-au mai precizat că în perioada următoare în fața anchetatorilor urmează să mai ajungă și alte persoane cunoscute care ar fi pus umărul la falimentarea combinatului din județul vecin.