Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #21936 Re: Gheorghe Piperea via facebook

2014-06-10 19:49

#10400: - Gheorghe Piperea via facebook

Gheorghe Piperea via facebook

2013-10-22 10:22

https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-prn1/c20.25.175.175/s160x160/14...

https://www.facebook.com/gheorghe.piperea

La 9 luni de la deschiderea procedurii insolventei la Oltchim, inca mai dam de lucru unui numar de 2300 de salariati si asiguram, prin incapatinarea cu care ne mentinem in viata, locurile de munca a alte citeva mii de persoane in industria orizontala care depinde de Oltchim. Cei 960 de fosti salariati ai Oltchim, care au plecat in somaj in luna iunie - cei mai multi dintre ei, de buna voie - au un venit minim garantat timp de 24 de luni de 1600 de lei lunar (mai mare decit salariul de profesor de liceu sau de asistent medical).

CET Govora, unicul furnizor de electricitate si de abur tehnologic al Oltchim, a primit in aceste 9 luni plati de peste 3 milioane de euro lunar. Suma, cumulata, inseamna peste 27 de milioane de euro. Nu s-a omis la plata nicio centima. In schimb, in toamna lui 2012, in perioada dintre esecul privatizarii si deschiderea insolventei, Oltchim a acumulat datorii, catre acelasi CET Govora din aceeasi livrare de energie electrica, de 24 milioane euro (suma cu care CET Govora este, acum, pe tabelul creantelor, in rind cu ceilalti creditori, fata de care Oltchim are un total datorat de 793 mil euro). Cu banii acestia neplatiti CET Govora, de fapt, Oltchim a reusit sa dea impresia ca isi poate achita salariile catre cei 3300 de salariati de la acea vreme. Nici in aceste conditii de favoare (pe care orice alt agent economic aflat in criza in Romania anilor 2009 - 2013 le-ar putea visa...) salariile celor 3300 nu au fost inegral achitate, o parte din ele fiind acum pe tabelul creantelor.

Comparind ceea ce a primit CET Govora de la Oltchim in insolventa (27 milioane euro) cu ceea ce NU a primit acelasi CET Govora de la Oltchim inainte de insolventa (24 milioane de euro), nu as spune ca aceasta situatie este dezastruoasa pentru CET Govora. Ma intreb cite alte CET-uri isi incaseaza 100% din creantele curente de la debitorii lor, aflati sau nu in insolventa. Probabil, niciuna.

Poate ar fi bine sa ne reamitim ca, la cele 24 milioane de euro datorii catre CET Govora, se adauga datorii catre Electrica de 150 milioane euro. Tot din livrare de curent electric, neachitat. Faptul ca Electrica - societate din portofoliul Statului roman - nu a dat celor de la Comisia Europeana motive sa se creada ca incearca in mod onest recuperarea acestei imense datorii care acum este pe tabelul creantelor a fost motivul pentru care CE a refuzat Statului roman dreptul de a finanta Oltchim, cu titlu de ajutor de stat, cu suma de 45 milioane de euro. In plus, aceasta datorie catre Electrica, neachitata ani de zile, a permis fostei administratii a Oltchim sa se imprumute in continuare la banci si sa "investeasca" 106 milioane euro in Platforma Petrochimica Bradu, fara a exista vreodata sansa repornirii acesteia.

Ca veni vorba de finantare - pina acum nimeni nu a acceptat sa ajute Oltchim. Ne-am descurcat singuri. Activitatea, ajunsa acum la 25% din capacitate, a fost finantata din resursele proprii ale Oltchim, din credit furnizor si din astuparea conductelor magistrale prin care se scurgeau banii si contractele Oltchim catre clientela selecta a fostilor manageri.

In fine, dupa 4 luni de asteptare, raportul de evaluare a activelor Oltchim este gata. Diferenta dintre valoarea de lichidare in faliment si valoarea de reorganizare judiciara a Oltchim este, conform acestui raport, de 120 milioane de euro. Reorganizarea este, deci, nu doar utila, ci obligatorie. Odata cu raportul de evaluare, procedura de vinzare prin reorganizare judiciara a afacerii Oltchim (pe care o vom imbraca in "haina" Oltchim SPV) intra in linie dreapta. Cu acordul si implicarea creditorilor, vom stabili si criteriile si termenul selectiei investitorilor, precum si programul de plati din planul de reorganizar, in asa fel incit, intr-un interval optim si previzibil de 6 - 9 luni, sa avem un rezultat final al acestei proceduri. In acest fel, noile conditii ale reorganizarii judiciare, setate de OUG 91/2013, care vor intra in vigoare in data de 25 octombrie, adica vinerea aceasta, nu vor afecta sansele de salvare ale Oltchim. Dimpotriva, vor putea fi verificate in practica. Un plan de reorganizare, bine pregatit si avind suportul creditorilor care reprezinta un minim de 50% din valoarea totalului creantelor, nu are nevoie de mai mult de 12 luni (+ alte 12 luni, in caz de nevoie).

Asa ca nu as zice ca ne intreptam catre un final nefericit in cazul Oltchim.

Dimpotriva.