Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #21577 Conducerea Oltchim, în faţa procurorilor

2014-06-04 14:40

http://saptamana.net/articol/6003-conducerea-oltchim-in-fata-procurorilor

DIICOT a fost sesizată să verifice ce a făcut conducerea combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea cu banii de salarii compensatorii
Autor: Marina STURZU

Aproximativ 270 de salariaţi ai combinatului chimic vâlcean concediaţi anul trecut au depus luni, 2 iunie, o sesizare la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor prin care acuză conducerea combinatului de deturnare de fonduri. Ei susţin că au primit de la Finanţe, pe adresele de domiciliu, înştiinţări prin care sunt informaţi că li s-a oprit impozit pe veniturile realizate anul trecut, deşi ei nu au primit niciun ban de la Oltchim.

“E un fals şi cu masa credală!”

Foştii salariaţi ai combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea susţin că ei nu au primit niciun ban de când au plecat de la Oltchim şi acuză actuala conducere a societăţii că ar fi încasat plăţile compensatorii care le reveneau conform contractului colectiv de muncă. Aceasta este singura explicaţie pe care oamenii au găsit-o după ce au fost înştiinţaţi de către Fisc că li s-au impozitat veniturile realizate în 2013, impozit care, în cazul unora dintre ei, se ridică la câteva sute de mii de lei. “Noi suspectăm că fondurile salariaţilor au fost folosite în alte scopuri decât cele pentru care au avut destinaţia... Conform Codului Fiscal, nu se mai fac opriri de plăţi, impozite, TVA, decât în momentul în care s-au încasat, ori noi nu am încasat şi s-a dus şi anul fiscal 2013. E un fals şi cu masa credală. La masa credală intră doar acele sume care nu au fost achitate până la data de 30 ianuarie 2013, când Oltchim a intrat în insolvenţă. Orice plăţi, orice venituri după această perioadă nu pot intra la masa credală”, a precizat Ion Ţoanţă, unul dintre foştii angajaţi de la Oltchim.

"Suspectăm că fondurile salariaţilor au fost folosite în alte scopuri decât cele pentru care au avut destinaţia... Conform Codului Fiscal, nu se mai fac opriri de plăţi, impozite, TVA, decât în momentul în care s-au încasat, ori noi nu am încasat şi s-a dus şi anul fiscal 2013", Ion Ţoanţă, fost salariat al Oltchim SA.

969 disponibilizaţi îşi aşteaptă salariile compensatorii

Oamenii aşteaptă răspuns şi de la Administraţia Finanţelor Publice Vâlcea, asta după ce şi Prefectura judeţului a solicitat instituţiei deconcentrate o explicaţie oficială pentru înştiinţările primite de foştii angajaţi ai Oltchim. În anul 2013, 969 de salariaţi ai combinatului au fost concediaţi colectiv, urmând ca aceştia să primească, potrivit contractului colectiv de muncă, salarii compensatorii. Pentru că până acum nu au primit niciun ban, zeci de oameni au protestat săptămâna trecută în faţa Prefecturii Vâcea, reprezentanţii acesteia convingându-i să renunţe la greva foamei cu promisiunea că vor încerca să clarifice situaţia impozitului din fişele fiscale primite de la Fisc.