Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #21277 Sprijin pentru industrie

2014-05-29 20:47

http://www.focus-energetic.ro/sprijin-pentru-industrie-17415.html

http://www.focus-energetic.ro/wp-content/uploads/2013/01/nita-300x199.jpg...

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, a anunţat că se analizează variante prin care marii consumatori (de asemenea, mari angajatori) să fie sprijiniţi în limitarea creşterii costurilor cu utilităţile (gaze naturale, energie electrică). Pe de altă parte, ministrul a declarat că termenul pentru depunerea ofertelor de preluare a Oltchim este 6 iunie.

Statul analizează posibilitatea acordării unor ajutoare marilor consumatori de gaze naturale, fie sub forma unor măsuri fiscale, fie prin măsuri administrative sau ajutoare de stat, având în vedere că cei doi producători locali de gaze naturale (n.r. – Petrom şi Romgaz) ţin preţurile ridicate pentru a-şi maximiza profiturile, a declarat ministrul Economiei, Constantin Niţă.

”Lucrăm la un asemenea proiect. Fie găsim o măsură fiscală de sprijinire, fie o măsură administrativă sau de ajutor de stat împreună cu Consiliul Concurenţei şi cu Comisia Europeană. Nu sunt foarte multe căi prin care poţi să sprijini industria cu gazele naturale”, a explicat Constantin Niţă, conform Agerpres.

El a spus că este interesat, în primul rând, ca industria românească să aibă un preţ acceptabil la energie, la gaze naturale, să existe condiţii de piaţă egale pentru toţi jucătorii, aşa cum este în toată Uniunea Europeană. ”La gaze naturale nu mai este niciun şoc pentru consumul industrial. În timp, preţul gazelor trebuie stabilit pe bursă. Dar cei doi producători, din dorinţa de a-şi maximiza profiturile, ţin preţul ridicat, şi asta nu este în ordine. Şi atunci trebuie să găsim o formulă în care marii consumatori industriali să poată beneficia de acest produs, care să îi facă eficienţi pe piaţă, că altfel îi omorâm. Deci, energia şi gazele naturale constituie elemente de cost extrem de importante în preţul produselor. Şi atunci trebuie să avem grijă ca acesta să fie acceptabil”, a explicat Niţă.

El a spus că se vor accepta inclusiv contracte bilaterale, cu condiţia ca preţul din contract să fie raportat la preţul de pe bursă.

În privinţa exportului de gaze naturale, ministrul Economiei a arătat că, în acest moment, nu este posibil, pentru că nu există interconectările necesare. ”Dacă este o piaţă liberă va trebui să şi exportăm. Ne-ar conveni foarte mult ca gazele naturale să fie folosite în petrochimie, unde factorul de multiplicare este foarte rapid. Dar trebuie să tratăm subiectul şi din punct de vedere politic. Nu ne interesează să vindem, pentru că nu ne ajunge pentru populaţia noastră, pentru consumul industrial şi casnic, dar avem un interes pe Moldova. Sunt români, tot de-ai noştri. Trebuie să găsim o formulă să îi ajutăm şi pe ei. Nu am stabilit cum, încă. Dar când se va da drumul la interconectarea cu Moldova, va trebui să îi sprijinim”, a mai spus ministrul Economiei.

Pe de altă parte, Constantin Niţă a precizat că România nu va putea exporta gaze până nu va găsi surse suplimentare în Marea Neagră sau gaze de şist, dar interconectările pot fi făcute în avans.

Hotărâre la certificate verzi

Pe de altă parte, ministrul Economiei a anunţat că Hotărârea referitoare la eliminarea certificatelor verzi pentru industrie intră în Guvern săptămâna viitoare, după ce proiectul a fost modificat în urma discuţiilor cu părţile implicate.

”Hotărârea intră în Guvern săptămâna viitoare. Există un nomenclator (referitor la domeniile de aplicare – n.r.) stabilit de UE, care stabileşte industriile care pot beneficia de această măsură. Este vorba de industria siderurgică, a sticlei, petrochimică şi altele”, a spus Niţă.

În ceea ce priveşte criteriile de selecţie a beneficiarilor, ministrul Economiei a enumerat obligativitatea realizării de investiţii în eficienţă energetică, păstrarea locurilor de muncă, investiţii în pregătirea personalului şi să nu aibă datorii la bugetul de stat. Ministrul a dat exemplu câtorva companii care ar putea beneficia de măsura respectivă, cum ar fi Arcelor Mittal, Rafo sau Alro Slatina. ”Ei trebuie să vină cu un dosar, să se înscrie pentru acest ajutor de stat şi să îndeplinească criteriile prevăzute de HG”, a precizat Constantin Niţă.

Referitor la stabilirea pragurilor, care, potrivit Uniunii Europene, pot ajunge la 85%, ministrul citat a explicat că există o echipă care lucrează la acest aspect, având în vedere că se rediscută unele puncte. ”Am pus o condiţie cu forţa de muncă, să rămână stabilă 10 ani, dar trebuie să găsim o formulă care să convină şi asociaţiilor patronale. Au şi ei dreptate: dacă tehnologizez, nu mai am nevoie de tot personalul”, a explicat Niţă.

În ceea ce priveşte modalităţile de compensare, Niţă a spus că acestea trebuie stabilite de ANRE. ”În general, certificatele verzi trebuie vândute pe bursă, aşa spune legea. Tot ce rămâne, se vinde pe bursă”, a mai spus ministrul Economiei. El admis faptul că protejarea marilor consumatori îi afectează pe ceilalţi dar, altfel, ”îi omoram pe toţi”.

Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern lansat în dezbatere publică de Ministerul Economiei, marii consumatori de energie din România vor putea achiziţiona cu până la 85% mai puţine certificate verzi decât erau obligaţi până acum.

Astfel, consumatorii ale căror costuri cu energia reprezintă mai mult de 20% din totalul costurilor vor fi exceptaţi de la plata a 85% din certificatele verzi.



Cei a căror intensitate energetică este cuprinsă între 10% şi 20% vor fi scutiţi de 60% din certificate, iar cei cu o intensitate cuprinsă între 5% şi 10% pot achiziţiona doar 40% din cât erau obligaţi până acum.

Industria energo-intensivă din România asigură circa 20% din consumul final brut de energie. Acest sector este şi cel mai mare generator de locuri de muncă, la nivelul anului 2012 asigurând direct aproximativ 760.000 locuri de muncă şi indirect aproximativ 1.500.000.

Oltchim merge mai departe

Termenul pentru depunerea ofertelor de preluare a Oltchim este 6 iunie, a reamintit ministrul Economiei, Constantin Niţă, la o conferinţă de specialitate.

“La Oltchim, până pe data de 6 iunie, cei care sunt interesaţi să investească în această companie sunt invitaţi să o facă. Să cumpere caietul de sarcini şi să participe la licitaţia organizată de administratorul judiciar. Este vorba de societatea care va prelua toate activele care nu sunt grevate de datorii şi preţul încasat va merge către plata creanţelor pe care Oltchim le are la ora actuală”, a spus Constantin Niţă.

În opinia sa, cel care cumpără compania trebuie să o menţină şi să o dezvolte. Referitor la furnizorul principal de materie primă pentru Oltchim, rafinăria Arpechim, ministrul Economiei a declarat că statul este în negocieri cu Petrom pentru preluarea Arpechim.

”Dacă investitorii sunt interesaţi să lucreze integrat, atunci statul va prelua rafinăria şi o va da la pachet cu Oltchim. De altfel, sunt investitori care şi-au exprimat intenţia de a participa la licitaţie condiţionat de vânzare la pachet cu Arpechim. Şi atunci noi avem datoria să pregătim acest proces”, a subliniat Constantin Niţă.

Mai mulţi disponibilizaţi de la Oltchim au protestat, în primele săptămâni din luna mai, în faţa sediului Prefecturii Vâlcea, solicitând plăţile care le-au fost promise în iunie 2013, când au fost concediaţi.

Oltchim este cel mai mare agent economic din Vâlcea şi se află în insolvenţă din ianuarie 2013.

Anul trecut, în luna iunie, 900 de salariaţi au fost disponibilizaţi, iar plăţile compensatorii au fost trecute la masa credală, urmând ca cei concediaţi să-şi primească drepturile după privatizarea combinatului.