Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #21188 ALERT Dan Adamescu este urmărit penal BURSA 22.05.2014

2014-05-27 12:52

http://www.bursa.ro/?s=banci_asigurari&articol=237796

* Percheziţii la domiciliul şi la firmele lui Dan Adamescu, în dosarul celor patru judecători arestaţi
* Gurzău: "Ar trebui ca multe persoane să nu doarmă în linişte"
Procurorii din DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față de omul de afaceri Dan Adamescu, pentru săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită, anunţă official Direcţia Naţională Anticorupţie într-un comunicat.
Potrivit acestuia, cauzele urmăririi penale remiterea, prin intermediar, a unor sume de bani de 15.000 euro, respectiv 5.000 euro către Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, judecători la Tribunalul, pentru ca în schimb, magistraţii să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era Dan Adamescu.
---
* Update 12:47 Dan Adamescu este urmărit penal pentru dare de mită
Omul de afaceri Dan Adamescu este urmărit penal, după ce în această dimineaţă a sosit la sediul DNA pentru a fi audiat pentru acuzaţii de dare de mită, informează sursele de presă.
---
* Update 10:20 Dan Adamescu, audiat la DNA
Omul de afaceri Dan Adamescu a ajuns astăzi la DNA, fiind audiat în dosarul judecătorilor arestaţi pentru mită, după ce ieri locuinţa şi firmele sale au fost percheziţionate, transmit surse din presă.
Domnia sa nu a făcut nicio declaraţie la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
---
Piaţa asigurărilor pare să nu mai scape de scandaluri: Astra, Carpatica, Omniasig şi, din nou, Astra. Acestea nu fac decât să afecteze credibilitatea societăţilor de asigurări, ceea ce ar putea însemna prime mai mari pentru clienţi, consideră deputatul Adrian Gurzău.
Dosarul celor patru judecători reţinuţi, marţi, sub acuzaţia că ar fi luat mită pentru intervenţii în dosare de insolvenţă pare să se întindă şi către piaţa asigurărilor.
Procurorii DNA au făcut, ieri, percheziţii la locuinţa omului de afaceri Dan Adamescu, şi la firmele deţinute de acesta, în caz, potrivit unor surse judiciare, citate de agenţiile de presă. Acestea au arătat că procurorii ar suspecta că Dan Adamescu le-ar fi oferit mită judecătorilor pentru a scăpa societatea Astra Asigurări, societate pe care o controlează indirect, de un proces în care i se cerea insolvenţa.
Recent, combinatul chimic Oltchim, prin administratorul judiciar Rominisolv, a cerut în instanţă falimentul "Astra Asigurări" pentru neplata unei poliţe de 10 milioane de euro pe asigurarea managementului profesional al fostului director Constantin Roibu.
KPMG Advisory, administratorul special al Astra Asigurări, a anunţat atunci că dosarul de despăgubire înaintat de Oltchim nu indica un eveniment asigurat, produs în intervalul asigurat şi care să descrie şi să cuantifice un prejudiciu acoperit de poliţa de asigurare a răspunderii civile emisă de Astra.
* Avocatul lui Adamescu s-ar fi sinucis
Televiziunile de ştiri au relatat, ieri, că unul dintre avocaţii omului de afaceri Dan Adamescu s-ar fi sinucis cu o zi înainte de percheziţiile făcute de procurori, fiind lovit de metrou, în staţia de la Universitate.
Potrivit România TV, avocatul era martor în dosarul celor patru judecători.
* Gurzău: "Există foarte multe abuzuri în piaţa asigurărilor"
Deputatul Adrian Gurzău, cunos¬cut pentru opiniile sale vehemente faţă de piaţa asigurărilor, a comentat, pentru ziarul "BURSA": "Faptul că justiţia începe să fie independentă şi cei care greşesc, inclusiv din justiţie, plătesc, arată că statul român devine din ce în ce mai puternic. Indiferent cine a greşit, să plătească. Consider că este doar începutul şi multe persoane ar trebui să nu doarmă în linişte".
Domnia sa consideră că există foarte multe abuzuri în piaţa asigurărilor, însă subliniază că scandalurile nu fac bine: "Aş vrea ca organele abilitate să îşi facă datoria. Nu este în regulă dacă sunt ridicate persoane numai ca să le fie ştirbită credibilitatea.
În asigurări, credibilitatea este foarte importantă. Subiectul este foarte sensibil şi nu este corect să fie create prejudicii de imagine unor companii, acolo unde vinovaţi sunt doar unii angajaţi.
Mi-ar fi foarte greu să cred că o multinaţională, de exemplu, poate avea în plan să încalce legea.
Trebuie să ne profesionalizăm. Este nevoie de foarte multă responsabilitate. Dacă nu se dovedesc acuzaţiile, cine plăteşte scăderea credibilităţii?
Aceste situaţii se pot traduce prin majorarea primelor, peste noapte".
Judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru, toţi de la Tribunalul Bucureşti - Secţia a VII-a civilă, acuzaţi că primeau bani şi bunuri pentru intervenţii în dosare de insolvenţă, au fost arestaţi preventiv, printr-o decizie luată marţi de Curtea de Apel Bucureşti, la propunerea procu¬rorilor anticorupţie.
Potrivit DNA, cei patru jude¬cători, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată sume de bani, bunuri, servicii în scopul de a îndeplini/a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu ori pentru a-şi exercita influenţa pe lângă magistraţii judecători, de la diverse instanţe din Bucureşti sau din ţară, utilizând informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor deduse judecăţii, pe care le-au pus la dispoziţia lichidatorilor judiciari implicaţi sau interesaţi în procedura insolvenţei unor societăţi comerciale.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, în luna februarie a acestui an, deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială a companiei ASTRA SA.
Atunci, Dan Adamescu a susţinut că deschiderea procedurii de redresare financiară la Astra Asigurări este o lovitură "de tip mafiot" din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară, o decizie incalificabilă, care va genera un şoc internaţional uriaş.
Acţionarii "Astra", reuniţi în Adunarea Generală Extraordinară din 12 mai, au aprobat planul de majorare a capitalului social al companiei de asigurări cu 490 de milioane de lei în mai multe etape, prima tranşă fiind de aproximativ 70.000.000 lei
Totodată, acţionarii Unirea Shopping Center vor discuta, la 5 iunie, aprobarea achiziţionării unui pachet de acţiuni emise de Astra Asigurări, a cărui valoare nu va depăşi suma de 16 milioane de euro. Prin intermediul The Nova Group Investments România, soţii Dan şi Carmen Adamescu controlează un pachet reprezentând 74,16% din acţiunile Unirea Shopping Center (SCDM).
Astra este controlată indirect de omul de afaceri Dan Adamescu prin The Nova Group Investments România SA, care deţine 72,68% din acţiunile Astra, şi Epsilon Estate Provider SRL - 27,02%.

* Gurzău: "Am făcut demersuri pentru destituirea lui Corneliu Moldoveanu de la ASF"
Deputatul Adrian Gurzău ne-a spus că a făcut demersuri pentru destituirea din funcţie a lui Corneliu Moldoveanu, vicepreşedintele ASF pentru piaţa asigurărilor.
"Este regretabil ca într-o ţară europeană să se întâmple aşa ceva. Dacă ai atâta neruşinare să nu renunţi la post, atunci trebuie să fi destituit", ne-a spus domnul Gurzău.
Corneliu Moldoveanu a fost pus sub urmărire penală, în luna martie, în dosarul "Carpatica", în care fostul preşedinte ASF Dan Radu Ruşanu şi membrul neexecutiv Marian Mârzac au fost arestaţi.