Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #20780 Ordonanta dedicata Oltchim? Cum vrea Guvernul sa-i "fenteze" pe nemtii de la PCC

2014-05-14 12:22

http://www.dailybusiness.ro/stiri-burse/ordonanta-dedicata-oltchim-cum-vrea-guvernul-sa-i-fenteze-pe-nemtii-de-la-pcc-100910/

Statul va putea sa isi majoreze participatia la companiile pe care le controleaza prin transformarea datoriilor bugetare ale acestora in actiuni, conversie care va putea fi introdusa, in cazul firmelor in insolventa, si in planul de reorganizare, operatiune interzisa in prezent de Legea insolventei.

Procedura rezulta din prevederile unei ordonante de urgenta adoptate, marti, de Guvern, cu argumentul intentiei de redresare a activitatii operatorilor economici cu capital integral de stat.

Actul normativ stabileste ca la operatorii economici la care statul este actionar unic sau majoritar se poate aproba, cu respectarea procedurilor privind ajutorul de stat, conversia in actiuni a obligatiilor fiscale, prin hotarare a Guvernului.

Obligatiile fiscale la care se face trimitere in document sunt definite ca fiind cele administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, reprezentand impozite, taxe, contributii sociale obligatorii si alte sume datorate bugetului general consolidat, inclusiv amenzile de orice fel care sunt venit la bugetul de stat, precum si accesoriile datorate si neachitate, cu excepatia obligatiilor fiscale cu retinere la sursa, scrie Mediafax.

Aceasta ordonanta pare a fi dedicata companiei Oltchim, aflata in insolventa. Statul a incercat in repetate randuri sa transforme datoriile combinatului catre Fisc in actiuni, insa s-a lovit de opozitia actionarialui minoritar german PCC, a carui participatie s-ar fi diminuat drastic in urma acestei operatiuni.

In prezent, combinatul se zbate sa supravietuiasca, administratorii judiciari nereusind sa gaseasca un cumparator pentru activele sale.