Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #20512 Piperea: "Constantin Roibu, tras la răspundere pentru insolvenţa Oltchim"

2014-05-08 20:21

http://m.bursa.ro/s=companii_afaceri&articol=236578.html

Companii-Afaceri
08.05.2014
Administratorii judiciari ai Oltchim vor înainta instanţei, în următoarele zile, acţiunea de tragere la răspundere a lui Constantin Roibu, fostul director general al combinatului vâlcean, ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea.

Domnul Piperea, care este unul din administratorii judiciari Oltchim, ne-a precizat: "Acţiunea nu îl vizează numai pe Constantin Roibu, ci şi pe membrii Consiliului de Administraţie al Oltchim din perioada 2009-2012. Raportul asupra cauzelor insolvenţei Oltchim indică managementul defectuos ca una dintre principalele motive pentru care combinatul a ajuns în această situaţie precară. Prejudiciul pe care îl vom solicita este de circa 500 milioane de euro, care este diferenţa dintre datoriile totale de aproape 800 milioane de euro ale combinatului şi suma de 300 de milioane de euro - stabilită ca preţ în cadrul licitaţiei de vânzare a activelor viabile".

Domnia sa susţine că administratorii Oltchim au strâns toate probele necesare pentru susţinerea în faţa judecătorului sindic a acţiunii de tragere la răspundere.

* O nouă amânare a licitaţiei pentru vânzarea combinatului

Avocatul Piperea ne-a mai declarat, ieri, că Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), care este principalul creditor al Oltchim, a solicitat o nouă amânare, până pe 6 iunie, a licitaţiei pentru vânzarea Oltchim: "Termenul limită pentru depunerea ofertelor este, în prezent, 16 mai. Săptămâna viitoare, adunarea creditorilor va analiza propunerea AAAS pentru amânarea licitaţiei. AAAS susţine că este nevoie să aşteptăm avizul Consiliului Concurenţei pentru formarea acelui Oltchim 2, o societate de tip SPV care va prelua activele viabile din combinat şi va fi deţinută integral de Oltchim SA. Consiliul Concurenţei trebuie să constate că formarea aces¬tui SPV nu este ajutor de stat".

Dacă va fi aprobată, aceasta ar fi a treia amânare a privatizării Oltchim. Primele două au fost solicitate de investitorii care s-au declarat interesaţi.

Până acum, de preluarea Oltchim s-au arătat interesate companiile chineze Baota Petrochemical Group & Junlun Petroleum, omul de afaceri Ştefan Vuza - prin Chimcomplex Borzeşti şi divizia petrochimică a grupului MOL Ungaria. De asemenea, SIF 3 Transilvania analizează posibilitatea preluării activelor viabile ale combinatului Oltchim, după cum ne-a declarat, recent, Mihai Fercală, preşedintele executiv al societăţii de investiţii financiare.

Ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, a declarat, citat de Agerpres, că amânarea privatizării are la bază mai multe motive: "În primul rând, preluarea rafinăriei piteştene Arpechim, care din câte am înţeles de la domnul minis¬tru Niţă, este în stadiu extrem de avansate şi se aşteaptă publicarea în Monitorul Oficial, în momentul finalizării. Al doilea motiv este convertirea unei părţi din creanţele combinatului în acţiuni, astfel încât statul să-şi crească ponderea de la 54% la aproape 70% şi atunci combinatul devine mai atractiv pentru investitori. Eu cred că în acest an vom discuta de o privatizare de succes la Oltchim".

Ieri dimineaţă, foşti salariaţi ai Oltchim au protestat în faţa Prefecturii Vâlcea, cerându-şi drepturile salariale promise în urmă cu un an de conducerea combinatului. Protestatarii au strigat lozinci antiguvernamentale, împotriva preşedintelui Consiliul Judeţean Vâlcea şi împotriva prefectului şi au ameninţat cu intrarea în greva foamei dacă nu li se oferă drepturile băneşti şi toate plăţile compensatorii ce le-au fost promise în momentul concedierii.