Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #19150 Combinatul Oltchim, scos la vânzare, a treia tură

2014-04-02 15:09

http://www.indiscret.ro/articol-combinatul-oltchim-scos-la-vanzare-a-treia-tura-

http://www.indiscret.ro/rks_images/articles/th_art_3025.jpg...

Ministrul economiei, Constantin Niţă, a anunţat în timpul unei vizite la compania din Râmnicu Vâlcea prelungirea cu 45 de zile a termenului pentru depunerea ofertelor angajante, după privatizarea eşuată din 28 martie a.c.
de Marielena Popa

Cea de-a doua tentativă de privatizare a combinatului Olt-chim din Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă, a eşuat după ce niciun investitor nu a depus oferte angajante până la termenul limită de 28 martie a.c., deşi patru companii au cumpărat caietul de sarcini. În aceste condiţii, administratorii judiciari, RomInsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL, au anunţat prelungirea cu 45 de zile, începând din 1 aprilie, a perioadei pentru depunerea acestor oferte, motivând că o parte a investitorilor, interesată de funcţionarea în sistem integrat a combinatului Oltchim cu rafinăria Arpechim, a solicitat un nou termen de 30 de zile. Întru liniştirea spiritelor, marţi, a venit în vizită la combinatul Oltchim şi noul ministru al economiei, Constantin Niţă. Politruc cu experienţă, Niţă a reuşit să-i ţină în frâu pe angajaţii combinatului, lansând mesaje încurajatoare şi negociind pacea cu liderii de sindicat, la un păhărel, la Grand Hotel Sofianu, din Râmnicu Vâlcea, în seara de dinaintea vizitei.



SIF Transilvania şi un consorţiu chinez cer prelungirea termenului de privatizare

După întâlnirea cu angajaţii Oltchim, consumată într-o linişte desăvârşită, ministrul economiei a declarat că le-a cerut acestora „să aibă încă un pic răbdare, până vom finaliza acest proces de privatizare”. Conform administratorului judiciar Gheorghe Piperea, două companii interesate să cumpere Oltchim împreună cu rafinăria Arpechim Piteşti au ceut prelungirea termenului cu 30 de zile, pentru depunerea ofertelor angajante: „Este un SPV creat de Societatea de Investiţii Financiare (SIF)Transilvania, SIF Transilvania Project Management Company. precum şi consorţiul format din companiile chineze BAOTA Petrochemical Group şi JUNLUN Petroleum Co. Ltd.”, susţine Piperea. Conform acestuia, în jur de 16-17 mai, privatizarea ar putea fi încheiată.



Ministrul economiei: „În niciun caz falimentul!”

Ministrul Constantin Niţă a vorbit despre soluţiile salvării companiei din Râmnicu Vâlcea. Potrivit acestuia, planul „A” presupune o privatizare reuşită, în care combinatul Oltchim să fie cumpărat cu rafinăria Arpechim care, în cel mai scurt timp, trebuie să fie preluată de către statul român de la OMV Petrom. Despre celelalte planuri, în situaţia eşuării privatizării, Niţă nu a oferit amănunte. A dat însă asigurări că Oltchim nu va intra în faliment: „Oamenii nu mai au încredere pentru că toată lumea le-a promis şi nu prea s-a făcut nimic. Eu nu am venit aici să le promit nimic, problema mea este că trebuie să revolvăm, într-un fel sau altul, această companie. Adică trebuie să găsim o formulă de privatizare sau va trebui să ne gândim, dacă privatizarea nu va fi un succes, şi la alte variante în cazul nereuşitei. (...) La momentul respectiv veţi vedea care este varianta, dar în niciun caz ceea ce propovăduiesc unii, adică falimentul companiei. Deocamdată, nu am de ce să iau în calcul altă variantă decât cea pe care am anunţat-o. Chiar dacă aş avea o variată, nu v-aş spune-o pentru că nu este cazul”.



Posibila înlocuire a directorului general, restruc-turări ale celor 21 de directori

Niţă a mai anunţat şi posibila restructurare a celor 21 de directori ai Oltchim: „Probabil săptămâna viitoare vom finaliza organigrama pe care o vom pune în aplicare”. Conform unor surse, actualul director general, Marian Pârvu, numit în funcţie de către fostul ministru al economiei, Andrei Gerea, va fi înlocuit cu Mihail Tălpăşanu, care a mai condus compania timp de câteva luni, în 2013. Ce urmează ? „Aşteptăm, deocamdată, ofertele investitorilor. Există investitori care doresc să facă o analiză amănunţită asupra acestei companii, doresc să aibă o activitate integrată, împreună cu Arpechimul şi atunci doresc să-şi facă toate studiile necesare pentru a putea lua o decizie. Avem această datorie, este o companie prea importantă, pe care trebuie să o gestionăm în aşa fel încât să o scoatem la liman”, a mai spus ministrul economiei.



300 de milioane de euro pentru Oltchim SPV

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă din ianuarie 2013. La finele anului a fost creat Oltchim SPV, care cuprinde activele perfomante ale companiei şi a fost propus spre privatizare pentru 28 martie. Valoarea de licitaţie a Oltchim SPV se ridică la circa 300 de milioane de euro. Ministrul Constantin Niţă a declarat că, potrivit informaţiilor sale, combinatul din Râmnicu Vâlcea funcţionează la 26% din capacitate. Însă Mihai Diculoiu, preşedintele Sindicatului Liber Oltchim, susţine că, de fapt, capacitatea reală este de abia 10%. Prima privatizare a companiei a eşuat în septembrie 2012, când Dan Diaconescu, cel care a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), nu a depus cele 203 milioane de lei, preţul de vânzare.

 

http://www.indiscret.ro/rks_images/articles/add_1_image_3025.jpg...