Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #18957 Sindicatul Liber Oltchim cere înlocuirea de urgenţă a celor doi administratori judiciari ai Oltchim

2014-03-30 21:48

http://www.realitateavalceana.ro/sindicatul-liber-oltchim-cere-inlocuirea-de-urgenta-a-celor-doi-administratori-judiciari-ai-oltchim-ului/

http://www.realitateavalceana.ro/wp-content/uploads/2013/09/oltchim2_65824500.jp...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Printr-o scrisoare deschisă venită pe adresa redacţiei noastre şi adresată administratorilor judiciari ai Oltchim-ului, Gheorghe Piperea şi Niculae Bălan, conducerea Sindicatul Liber Oltchim îi acuză pe cei doi că nu au făcut nimic pentru salvarea Combinatului vâlcean.


Redăm mai jos scrisoarea deschisă semnată de preşedintele Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, şi de cei vicepreşedinţi Mircea Prisăcaru şi Sorin Marcu.

„Sindicatul Liber Oltchim în calitate de sindicat reprezentativ în SC Oltchim SA, conform legii nr.62/2011 – privind Dialogul Social v-a atras atenţia încă din 30.01.2013 (data declarării însolvenţei SC Oltchim) că singura strategie viabilă este reluarea funcţionării SC Oltchim împreună cu Rafinăria Arpechim Piteşti.

SC Oltchim SA Rm.Vâlcea este o societate cu capital majoritar de stat (54,8% – Ministerul Economiei) realizează 65% din producţia industrială a judeţului Vâlcea, asigură peste 5.000 locuri de muncă şi alte 20.000 locuri de muncă în societăţi comerciale care asigură energie, utilităţi, materii prime, servicii etc.

Din 1966 până în 12.01.2008 (data opririi definitive a Petrochimiei Arpechim Piteşti), SC Oltchim s-a modernizat şi retehnologizat, ajungând să realizeze în 2008 (fără 2 luni de funcţionare la capacitate) o cifră de afaceri de 600 milioane euro, din care se exportă 80%.

În perioada 12.01.2008 – 22.08.2012 SC Oltchim a făcut toate demersurile posibile pentru reluarea funcţionării în sistem integrat cu Rafinăria Arpechim Piteşti şi astfel în 7.03.2012 s-a obţinut avizul Comisiei Europene pentru majorarea capitalului social prin conversia în acţiuni a creanţei AVAS.

Din păcate nu s-a stabilit o strategie clară pentru SC Oltchim şi în 30.01.2013 s-a declanşat procedura de insolvenţă conform Legii nr. 85/2006, precizându-se că Guvernul României va elabora Memorandumul pentru sprijinirea financiară a SC Oltchim pe perioada insolvenţei.

Din păcate începând cu 30.01.2013, dv. domnilor Administratori Judiciari aţi acţionat numai pentru degradarea economică şi socială a SC Oltchim, ajungând astăzi în faza de a declara falimentul.

Dovada că dumneavoastră nu aveţi stabilită o strategie clară de funcţionare şi privatizare a SC Oltchim în sistem integrat cu Rafinăria Arpechim sunt acţiunile întreprinse împotriva salariaţilor SC Oltchim, a petrochimiei româneşti şi a economiei celor două judeţe Vâlcea şi Argeş prin măsurile:

În raportul privind cauzele generatoare a declanşării insolvenţei aţi menţionat drept cauze generatoare:

a) preluarea Petrochimiei de către SC Oltchim

b) menţinerea numărului de salariaţi în SC Oltchim

c) majorarea salariilor pentru personalul SC Oltchim

În realitate acestea nu au generat insolvenţa, fiind măsuri care asigurau realuarea funcţionării în sistem integrat.

Totodată nu se menţionează în raport nicio acţiune întreprinsă de PCC-SE împotriva SC Oltchim şi a petrochimiei româneşti.

În 14.06.2013 s-au disponibilizat 969 salariaţi SC Oltchim încălcând prevederile Legii nr.85/2006 – privind insolvenţa, Legea nr.53/2003 – privind Codul Muncii şi prevederile Contractului Colectiv de Muncă(CCM) la nivelul SC Oltchim.

Salariaţii au fost concediaţi fără a primi drepturile salariale la zi şi plăţile compensatorii conform CCM. Aşa se explică existenţa sutelor de procese întreprinse împotriva SC Oltchim pe care doriţi să le suspendaţi prin interpretarea eronată a art.36, din Legea nr. 85/2006.

În cele 12 luni de insolvenţă nu aţi reuşit să acordaţi salarile decât pentru 7 luni deoarece:

- pentru lunile martie şi aprilie 2013 drepturile salariale s-au plătit din fondul de garantare conform Legii nr.200/2006.

- luna decembrie 2013, respectiv lunile ianuarie şi februarie 2014 sunt restante la plată şi astăzi.

La acest capitol salariaţii SC Oltchim şi AJOFM au creditat Oltchim cu suma de 13 milioane de euro.

Când veţi acorda aceste drepturi salariale domnilor Administratori Judiciari?

Nu există nici la nivel de intenţie un Plan de Reorganizare privind funcţionarea SC Oltchim în sistem integrat cu Rafinăria Arpechim Piteşti.

Permanent aţi dezinformat salariaţii şi opinia publică că acest plan de reorganizare se aprobă în iunie 2013, septembrie 2013 sau octombrie 2013, dar în realitate scopul dumneavoastră a fost şI este falimentarea SC Oltchim, pentru că acest plan încă nu l-ati realizat.

Refuzul dialogului social cu Sindicatul Liber Oltchim în calitate de sindicat reprezentativ în SC Oltchim, cu autorităţile locale din jud.Vâlcea, cu Ionel Blănculescu – Consilier al Primului Ministru.

În acest sens aţi primit în 18.04.2013 adresă semnată de Sindicatul Liber Oltchim, de Prefectul jud.Vâlcea şi de Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea în care vi se propunea elaborarea planului de reorganizare împreună cu o comisie de specialişti condusă de dl. Ionel Blănculescu, la care nici astăţi nu aţi răspuns. De ce?

Nu aţi respectat Acordul Social încheiat cu Sindicatul Liber Oltchim încheiat în 2.02.2013, privind acordarea drepturilor salariale restante, funcţionarea la capacitate la SC Oltchim, şi autorităţile locale din judeţul Vâlcea.

Au crescut nejustificat costurile creând o organigramă cu 21 de directori (inclusive directori de divizie), fără a ţine cont de competenţa profesională. Este posibil ca în SC Oltchim să apară din senin familii (soţ soţie) pe post de directori?

Este posibil ca aceşti 21 de directori să aibă salarii exagerat de mari şi autoturisme proprietate Oltchim la dispoziţie? Unde este rolul dumneavostră de a reduce costurile?

Scopul dumneavostră domnilor judiciari a fost să aveţi o conducere neprofesionistă, dar supusă dumneavostră pentru a falimenta uşor SC Oltchim.

Nu aţi reuşit reuşit să accesaţi capitalul de lucru de minim 45 milioane de euro. Spuneţi că a crescut cifra de afaceri lunară de la 5 milioane de euro la 10 milioane de euro, dar nu ştiţi că SC Oltchim realiza lunar 50 de milioane de euro.

Este clar ca 2 avocaţi nu pot să suplinească comisia de specialişti precizată în Legea nr.85/2006, dar dumneavoastră din start nu aţi dorit revigorarea SC Oltchim.

Ce spun specialiştii la afirmaţiile dumneavostră?

Contrar prevederilor Legii nr.85/2006 aţi dorit să vindeţi Oltchim bucată cu bucată.

Nu aţi reuşit să vindeţi activul Ramplast, dar din 1.02.2014 aţi închiriat acest active dând posibilitate ca chiriaşul să obţină profit cu banii SC Oltchim.

Unde este competenţa Directorului Comercial din SC Oltchim?

Unde este rolul dumneavoastră de a recupera creanţele Oltchim?

Aţi aprobat un program de reorganizare bazat pe înfiinţarea undei societăţi Oltchim SPV care să includă activele viabile.

Sunt specialiştii în domeniul Petrochimiei, financiar, bancar care vă susţin această strategie?

10. În cele 12 luni nu aţi alocat fonduri pentru investiţiile minime necesare funcţionării instalaţiilor tehnologice în condiţii de siguranţă.

Nu vă interesează domnilor Administratori Judiciari pentru că viaţa dumneavostră nu este în pericol şI nu vă pasă de riscurile la care sunt expuşi salariaţii Oltchim.

În concluzie domnilor Administratori Judiciari rezultatele celor 12 luni de insolvenţă constă în:

- în 2013 SC Oltchim a realizat o cifră de afaceri de 120 de milioane de euro şi o pierdere de 60 milioane de euro;

- cifra de afaceri lunară este de 10 milioane de euro faţă de una normală de 50 de milioane de euro;

- SC Oltchim realizează lunar pierderi de 5 milioane de euro;

- SC Oltchim a concediat 969 salariaţi în anul 2013;

- Salariile personalului SC Oltchim sunt restante pe 3 luni;

- Salariaţii lucrează în condiţii de risc datorită lipsei investiţiilor minime necesare funcţionării în condiţii de securitate.

Pentru dezastrul realizat în procedura de insolvenţă la SC Oltchim dumneavostră Administratorii Judiciari sunteţi răsplătiţi lunar prin plata îndemnizaţiei de 50.000 euro.

Este momentul domnilor Administratori Judiciari să spuneţi punctual care sunt lucrurile bune pe care le-aţi realizat în SC Oltchim.

Trebuie să înţelegeţi încă odată ca Sindicatul Liber Oltchim nu admite să falimentaţi SC Oltchim şi va face toate demersurile posibile pentru a vă opri din această acţiune.

Sindicatul Liber Oltchim are convingerea că Guvernul României, Ministerul Economiei, autorităţiile locale din Vâlcea şi Argeş vor acţiona pentru salvarea SC Oltchim DE LA FALIMENT şi cerem înlocuirea de urgenţă a celor doi Administratori Judiciari, Gheorghe Piperea şi Niculae Bălan”, se arată în scrisoare.