Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #16857 Ministrul demisionar Gerea nu a dat sperante Oltchimului

2014-02-08 15:30

http://www.impactreal.ro/2014020816019/Ministrul-demisionar-Gerea-nu-a-dat-sperante-Oltchimului.html

http://www.impactreal.ro/images/stories/gerea_ministru2.jpg...

Andrei Gerea, ministrul Economiei, a ajuns la Vâlcea, într-o vizită de lucru la Oltchim chiar înainte de a decide să demisioneze. Gerea, s-a declarat optimist joi cu privire la privatizarea Oltchim, afirmând că pe 28 martie vor fi cu siguranţă cel puţin trei oferte de preluare a combinatului. "Pe 28 martie cu siguranţă vor fi cel puţin trei oferte pentru preluarea Oltchim. În acest sens s-a făcut şi amânarea termenului de depunere a ofertelor. Nu suntem mulţumiţi de faptul că Oltchim-ul, în continuare, înregistrează pierderi. Nu suntem fericiţi că nu obţinem înţelegere pentru asigurarea unei finanţări care să ne permită să intrăm pe trend pozitiv. Am remarcat că s-au făcut finanţări în alte zone (...), bani în schimb pentru Oltchim s-au găsit mai greu. Noi ne vedem de planul pe care îl avem, încercăm să asigurăm variante de lucru de ieşire din această situaţie grea", a spus Andrei Gerea.

Gerea: "Banii se scot foarte greu din China"

Referitor la concernul chinez interesat de Oltchim, ministrul Economiei a menţionat că "banii se scot foarte greu din China". "Chiar şi pentru cumpărarea caietului de sarcini au fost necesare multe aprobări, dar, important este că partea chineză a solicitat această amânare şi au angajat un consultant expert în asemenea probleme şi îşi menţin hotărârea de a intra în această ecuaţie. Spre deosebire de anul trecut când vorbeam de ofertanţi de la o lună la alta, iată că, alături de consorţiul chinez şi de Chimcomplex, îşi menţin, în continuare, interesul companiile turceşti şi compania MOL care a venit în cursul lunii ianuarie şi încercăm să aducem şi compania Socar. Nu cred că cei de la PCC vor reintra în această campanie de privatizare", a afirmat Andrei Gerea.

Combinatul funcţionează la 24%

El a spus că, în prezent, capacitatea combinatului este de 24%, dar se fac eforturi pentru aprovizionarea cu materie primă pentru toată capacitatea de lucru a Oltchim. "Capitalul de lucru era un element suplimentar pe care îl doream ca pe un lucru pozitiv, astfel încât activitatea Oltchimului să crească semnificativ, în prezent, Oltchimul lucrează la o capacitate de 24%. În momentul de faţă, salariile se plătesc lunar, dar cu trei luni întârziere, din câte am înţeles de la conducerea combinatului, iar salariile compensatorii pentru cei disponibilizaţi sunt trecute la masa credală. Încercăm să facem rost de sursă de finanţare pentru asigurarea cu materie primă pentru întreaga capacitate de producţie a combinatului, dar lucrurile nu pot evolua aşa de rapid pe cât ne-am dori noi. Important este să depăşim această perioadă", a menţionat Gerea. Andrei Gerea a efectuat joi vizite la obiective industriale din Piteşti şi Râmnicu Vâlcea.

Trei luni, restanţe salariale

Angajaţii Oltchim au trei luni de salarii restante de anul trecut. Urmează în cursul lunii februarie să se acorde drepturile salariale aferente lunii noiembrie.
"Din acest punct de vedere noi nu suntem mulţumiţi de activitatea administratorilor judiciari pentru că au beneficiat în cursul anului 2013, pentru 3 luni, de fonduri de garantare conform Legii 200/2006. Disponibilizaţii au 1.600.000 de lei restanţă la banii aferenţi concediilor de odihnă. Şi aici este o nemulţumire. Administratorii judiciari au încălcat legislaţia muncii, Legea 253/2003 şi inclusiv Legea 85, pentru că la momentul când au fost concediaţi, pe o parte pentru că nu s-a discutat nimic cu sindicatul reprezentativ şi pe de altă parte pentru că nu li s-au acordat aceste drepturi prevăzute conform legii. Din acest motiv, sunt în proces”, a spus liderul sindical Mihai Diculoiu.