Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #12374 Vuza are banii pentru Oltchim, dar va fi concurat de chinezi

2013-11-27 10:51

http://www.ziaruldebacau.ro/2013/11/27/vuza-are-banii-pentru-oltchim-dar-va-fi-concurat-de-chinezi.html

http://www.ziaruldebacau.ro/wp-content/uploads/2013/11/Econ.chimcomplex1.jpg...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, a făcut public anunțul pe care l-a primit de la societatea Chimcomplex Borzești cu privire la intenția de participare la privatizarea societății Oltchim. “Au spus că deja au strâns o sumă importantă de bani și sunt pregătiți să intre decisiv în cursa pentru preluarea Oltchim” – a declarat ministrul. Chimcomplex și societățile de investiții financiare din România și-au anunțat deja intenția a participa împreună la privatizarea Oltchim, chiar dacă aceasta s-ar scoate la vânzare împreună cu activele de la Arpechim.

Omul de afaceri Ștefan Vuza, care controlează Chimcomplex prin Societățile Comerciale Române, a anunțat, la rândul său, că se așteaptă la un preț de pornire a licitației de circa 170 de milioane de euro (valoarea de lichidare). Suma a fost confirmată de un posibil competitor al Chimcomplex, compania rusă OGT – Oil Gas Trade, care a avansat și o limită maximă, de 294 de milioane de euro (valoarea de vânzare după reorganizare).

În orice condiții, concurența pentru pachetul de acțiuni scos la vânzare de statul român la combinatul din Râmnicu Vâlcea crește. Cele mai nou intrate în cursă sunt companiile chineze BAOTA Petrochemical Group și JUNLUN Petroleum Co. Ltd., care au semnat deja, cu administratorii judiciari ai Oltchim, RomInsolv și BDO Business Restructuring, în prezența ministrului Andrei Dominic

Gerea, Scrisoarea de intenție în vederea participării acestui consorțiu la procedura de vânzare. Reprezentanții Oltchim se angajează să asigure companiilor din China cele mai bune condiții de transparență, tratament nediscriminatoriu și concurențial în procedura de vânzare a combinatului. “Semnarea scrisorii – spun reprezentanții Ministerului Economiei – a urmat la scurt timp după vizita de documentare întreprinsă de partea chineză în România la sfârșitul lunii octombrie, fapt care denotă interesul ambelor părți pentru procesul de privatizare a combinatului.”

Companiile chineze și-au arătat, de asemenea, interesul pentru preluarea rafinăriei Arpechim de la OMV Petrom, iar Ministerul Economiei asigurând partea chineză de sprijinul său în facilitarea negocierilor privind funcționarea integrată a combinatului Oltchim cu rafinăria de la Pitești. Semnarea Scrisorii de intenție se înscrie în procedura demarată de administratorii judiciari împreună cu Ministerul Economiei pentru toți investitorii interesați de privatizarea Oltchim, seria întâlnirilor urmând să continue în perioada următoare și cu alte companii interesate de combinatul din Râmnicu Vâlcea. De asemenea, administratorul judiciar al combinatului, Gheoghe Piperea, a precizat că adunarea creditorilor de la Oltchim, în care se va discuta și strategia de selecție a investitorilor, ar putea avea loc în a doua decadă a lunii decembrie, iar termenul pentru depunerea ofertelor ar putea fi 17 ianuarie.

De Oltchim mai este interesat și consorțiul PCC (acționar minoritar) – Fortissimo Capital.
Ștefan Vuza vede cele două combinate chimice, Chimcomplex și Oltchim, care fabrică produse clorosodice și altele, unite într-o companie națională de chimie.