Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #12284 Cernev: Arpechim ar deveni profitabila doar in sistem integrat cu Oltchim

2013-11-25 11:26

http://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/cernev-arpechim-ar-deveni-profitabila-doar-in-sistem-integrat-cu-oltchim-96155/

http://www.dailybusiness.ro/imgs/uploads/articles/3a/52932aa076724.jpg...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Arpechim ar fi o rafinarie profitabila doar daca ar functiona integrat cu Oltchim, a declarat luni, Corneliu cernev, liderul Sindicatului Victoria, raspunzand astfel declaratiilor oficialilor OMV care au afirmat intr-o conferinta de presa la Viena ca activul pitestean nu va fi profitabil indiferent de cine il va cumpara.

"Stim ca peste tot in lume se inchid rafinarii si ca nu este neaparat o investitie profitabila, dar aceste rafinarii nu au in spate un combinat petrochimic, ci sunt efectiv rafinarii care produc combustibili. Una e sa vinzi la pompa doar benzina si motorina, alta e sa produci PVC, adica sa mergi cu rafinarea petrolului pana la produse petrochimice”, a precizat Cernev.

“Arpechim nu este profitabila fara Oltchim, asa cum nici Oltchim nu ar fi la capacitate maxima fara aceasta rafinarie. Cel care va prelua Oltchim si vrea o cifra de afaceri de un miliard, va lua si rafinaria, adica va dori o paleta larga de produse", a adaugat el, conform Agerpres.

Nicio companie petroliera din lume nu ar putea opera rafinaria Arpechim astfel incat sa obtina profit, a declarat vineri Manfred Leitner, seful diviziei de Rafinare si Marketing, in cadrul OMV Media Summit, organizat la Viena. “Am fi surprinsi daca cineva in lumea asta va opera Arpechim pe profit...Altfel n-am fi inchis-o”, a spus Leitner.

Potrivit acestuia, OMV nu poarta in acest moment discutii cu vreun potential cumparator privind vanzarea rafinariei, pe care a inchis-o in 2011. “OMV a pierdut mult din 2004 incoace cu Arpechim. Nu am avut discutii serioase cu vreun potential cumparator. Daca statul roman va veni cu un investitor care vrea sa cumpere rafinaria la pachet cu Oltchim, suntem deschisi la discutii”, a spus oficialul companiei austriece.

Andrei Gerea, ministrul Economiei, a precizat ca statul roman va scoate la vanzare combinatul Oltchim la pachet cu Arpechim, principalul sau furnizor de materii prime.