Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #12000 Primul pas pentru privatizarea Oltchim se decalează

2013-11-20 09:51

http://www.indiscret.ro/articol-primul-pas-pentru-privatizarea-oltchim-se-decaleaza

http://www.indiscret.ro/rks_images/articles/th_art_2575.jpg...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Administratorii judiciari ai combinatului aflat în insolveţă spun că ministrul economiei s-a grăbit cu anunţarea etapelor, conform unui lider de sindicat.
de Marielena Popa

Primul pas al programului de privatizare a Combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, anunţat, recent, de ministrul economiei, Andrei Gerea, cu prilejul unei vizite la această companie, se decalează. Corneliu Cernev, preşedintele Sindicatului „Victoria”, al Oltchim, a declarat pentru Indiscret în Oltenia că administratorii judiciari ai combinatului au afirmat că ministrul „s-a grăbit” atunci când a avansat 20 noiembrie ca fiind ziua în care va fi aprobată înfiinţarea societăţii Oltchim SPV, firmă fără datorii, prin care Oltchim va fi scos la licitaţie. „Administratorii judiciari mi-au spus că, de fapt, data corectă este 2 decembrie şi că domnul ministru Gerea s-a grăbit atunci când a declarat că pe 20 noiembrie a.c. va fi aprobat Oltchim SPV”, a spus Cernev.



Pe 2 decembrie, adunare generală cu toţi creditorii Oltchim

Informaţia decalării primului termen, în privinţa pregătirii Oltchim pentru privatizare, a fost oferită şi de către Florin Rozescu (foto, al doilea din dreapta), reprezentantul firmei ruseşti OilGas Trade, care, marţi, a participat la o conferinţă de presă în care a prezentat oferta ruşilor de cumpărare a Oltchim. Rozescu a declarat că, potrivit unei discuţii pe care a avut-o cu Nicolae Bălan, unul dintre cei doi administratori judiciari ai companiei, Oltchim SPV va fi aprobat pe 2 decembrie de către adunarea generală a creditorilor: „Am vorbit cu domnul Nicolae Bălan, care m-a informat cu privire la paşii care se vor face şi care mi-a spus că a fost agreat, în principiu, planul de punere în practică a privatizării. Astfel, pe 2 decembrie va avea loc adunarea generală a cerditorilor, împreună cu toţi creditorii companiei Oltchim; nu numai cei mari, absolut toţi. După această întâlnire, la care se va aproba planul de reorganizare a Oltchim, se vor putea face ofertele angajante”, a declarat Rozescu.



Etapele anunţate iniţial de ministrul Gerea

După vizita sa la combinatul Oltchim, din 11 noiembrie a.c., ministrul economiei făcea publice etapele de privatizare a companiei: „Pe 20 noiembrie se va aproba înfiinţarea Societăţii Oltchim SPV, pe 17 ianuarie 2014 vor fi depuse ofertele angajante pentru preluarea combinatului, pe 20 ianuarie se vor deschide ofertele, iar pe 23 ianuarie se va începe negocierea cu oferta cea mai bună”.



Ruşii de la OilGgas Trade vor să cumpere, dar fără datoriile istorice

Rozescu a declarat că firma pe care o reprezintă nu se află în spatele gigantului rus Gazprom, aşa cum s-a vehiculat în media, ci este o firmă de succes din Rusia care are mijloacele financiare de a cumpăra combinatul Oltchim, rafinăria Bradul precum şi Arpechim Piteşti. Florin Rozescu a ţinut să precizeze că în oferta de cumpărare a OilGgas Trade nu se află şi achitarea datoriilor istorice ale combinatului, aflat în insolvenţă.

La conferinţa de presă care a fost organizată la Consiliul Judeţean de către liderul sindical al Cartel ALFA, Ionel Vâncea, au mai participat preşedintele CJ, Ion Cîlea, şi vicepreşedintele Dumitru Persu.