Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #11978 Combinatul Oltchim, "curtat" de ruşi

2013-11-19 19:57

http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Craiova/Stiri/Combinatul+Oltchim+curtat+de+rusi

Ruşii de la Oil Gas Trade vor să cumpere combinatul Oltchim. Astăzi, o delegaţie a concernului rus a fost în Vâlcea şi a prezentat oferta de cumpărare. Acum, ruşii aşteaptă un semnal de la statul român şi dau garanţii că vor să investească în combinat. Oltchim este în insolvenţă de aproape nouă luni, după ce anul trecut privatizarea a eşuat.

Compania controlată de doi oameni de afaceri din Rusia şi-a manifestat interesul pentru preluarea combinatului încă din vară. Mai multe delegaţii au făcut periodic vizite la combinat, pentru a monitoriza activitatea şi pentru a vedea în ce stare sunt instalaţiile atât de la Oltchim, cât şi de la Arpechim. Reprezentantul Oil Gas Trade România asigură că ruşii au cele mai bune intenţii.

„În momentul în care noi vom achiziţiona, sperăm, Oltchimul, de a doua zi, materia primă pentru Platforma Bradu şi pentru Oltchim va intra direct în Oltchim, deci noi o avem gata pregătită”, a spus Florin Rozescu, reprezentant Oil Gas Trade România.

Reprezentanţii Oil Gas Trade spun că au contactat deja furnizorii Oltchim, pentru că în eventualitate în care vor prelua combinatul, activitatea să fie repornită cât mai rapid. Deşi deocamdată nu a fost stabilit preţul pentru privatizare, ruşii dau asigurări că au resurse financiare puternice.

În ultima perioadă s-au făcut nenumărate încercări de găsire a unor investitori. Inclusiv o companie chineză s-a arătat interesată.

„Eu am fost cel care am trimis şi compania aceea chineză, pentru că noi nu refuzăm nicio ofertă şi încercăm să o alegem pe cea mai bună pe care o avem la dispoziţie”, a spus Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.

Liderul de sindicat de la Oltchim speră ca ruşii să salveze combinatul Oltchim.

„Susţinem pe toţi care vin, deci noi nu suntem numai cu unii”, spune Ionel Vâncea, vicepreşedinte Cartel Alfa

Deocamdată, ruşii aşteaptă înfiinţarea noii societăţi Oltchim SPV, fără datorii, şi demararea privatizarii. În acest moment, uzina vâlceană este în procedură de insolvenţă şi lucrează la 20% din capacitate.