Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #10874 Cai verzi pe pereţii Oltchim BURSA 31.10.2013

2013-10-31 05:06

http://www.bursa.ro/_img/articole/220770.gif...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.bursa.ro/?s=companii_afaceri&articol=220770
Autorităţile noastre par că aleargă după cai verzi pe pereţi, străduindu-se să găsească un investitor strategic din industria petrolieră, care să preia combinatul Oltchim, la pachet cu platforma petrochimică din Piteşti şi cu rafinăria Arpechim. Ideea de a reintegra rafinăria deţinută de Petrom în ecuaţia Oltchim bântuie prin combinat şi prin Ministerul Economiei de peste un an, fără să aducă vreun rezultat concret sau vreun investitor mare care să salveze economia din Vâlcea şi Argeş.
Surse din combinat ne-au declarat: "Ideea în sine nu este greşită, dar nu poate fi aplicată practic la Oltchim din mai multe motive. Ideea este bună dacă vrei ca Oltchim să asigure câteva mii şi nu câteva sute de locuri de muncă. Este clar că ai nevoie de un investitor mare, strategic, din industria petrolieră, care să preia de la Petrom şi rafinăria, să aibă şi ţiţeiul şi să aibă şi pe unde să-l transporte la un cost competitiv. Acest investitor trebuie să dispună de câteva sute de milioane de euro ca să facă rafinăria funcţională, să modernizeze şi să repornească Oltchim şi să aibă şi capital de lucru. La cum arată piaţa petrolieră din Europa, la cum merge economia noastră şi cea europeană, este foarte greu să atragi un astfel de investitor într-un termen scurt sau lung. Autorităţile ar trebui să-şi canalizeze eforturile pe Oltchimul existent şi să caute un investitor care să poată prelua cât mai multe active din Oltchimul existent şi să păstreze cât mai multe locuri de muncă".
Sursele noastre consideră că autorităţile şi administratorii combinatului habar n-au ce vor să facă cu Oltchim şi nu au o strategie cristalizată de vânzare: "Au pus căruţa înaintea boilor. În loc să discute serios cu investitorii interesaţi şi să vadă ce active îi interesează din Oltchim, au făcut o strategie fără o aplicare practică şi acum se plâng că nu au investitori serioşi în cursa pentru preluarea combinatului. Acum au luat-o de la capăt cu azerii de la Socar şi i-au introdus în ecuaţie şi pe chinezi. Cu Oltchim au cochetat, în diverse momente, investitori mari, dar fără vreun rezultat".
Există şi voci care susţin că problema Oltchim poate fi rezolvată dacă autorităţile se hotărăsc ce vor să facă: "Dacă vrei un Oltchim mic, poţi să-l privatizezi aşa cum e. Dar vei avea doar câteva sute de locuri de muncă. Dacă vrei un Oltchim mare, atunci este nevoie de integrarea cu Rafinăria Arpechim. Atunci ai cifră de afaceri de un miliard de euro şi mii de locuri de muncă.
Nu este chiar imposibil să găseşti un astfel de investitor strategic. Problema este că Oltchim abia mai supravieţuieşte şi că autorităţile nu s-au decis nici acum în ce direcţie merg cu acest combinat".
* Picătura chinezească
Combinatul vâlcean Oltchim este vizitat, în aceste zile, de o delegaţie importantă din China, formată din reprezentanţi ai companiilor chineze BAOTA Petrochemical Group şi JUNLUN Petroleum Co Ltd, precum şi oficiali ai ambasadei Chinei în România.
Chinezii sunt interesaţi de Oltchim şi vor să-şi clarifice chestiuni referitoare la situaţia platformei petrochimice de la Piteşti şi a celei chimice de la Râmnicu Vâlcea, la acţionariatul companiei, la principalele produse realizate în capacităţile existente.
Surse guvernamentale ne-au explicat: "Chinezii au cu siguranţă capacitatea financiară să dezvolte colosul industrial cu cifră de afaceri de un miliard de euro la care speră ministrul Economiei Andrei Gerea. Problema este că au un model de business care nu este agreat în Uniunea Europeană. Din discuţiie avute cu oficialii chinezi pentru alte proiecte mari de investiţii a rezultat că ei au înţeles că nu pot cere garanţii de stat, dar au venit cu ideea garantării unui preţ minim sau a unor volume minime de vânzări. Mai durează până când chinezii vor înţelege modelul de afaceri european şi nu cred că vom vedea o decizie rapidă a lor la Oltchim".
Păstrarea locurilor de muncă şi dezvoltarea unui Oltchim cu o cifră de afaceri de un miliard de euro este seducătoare şi intens folosită de politicieni de la nivel local şi central. Declarativ, toată lumea este plină de bune intenţii, dar practic nava Oltchim este în pericol să eşueze. Unii susţin că nu mai rezistă decât vreo 3-4 luni şi că singura soluţie este vânzarea către un investitor privat.
Avocaţii care privesc detaşat cazul Oltchim sunt foarte miraţi că Ministerul Economiei se implică atât de mult în insolvenţă: "Soarta Oltchim este acum în mâinile creditorilor. Conform legii de la ei şi de la administratorii judiciari şi cel special trebuie să vină planul de reorganizare. Legal, entităţile deţinute de stat nu au cum să ducă grija locurilor de muncă, deşi îşi doresc acest lucru. Aceste entităţi trebuie să-şi maximizeze şansele de recuperare a unei plăţi cât mai mari a creanţelor prin planul de reorganizare pe care-l aprobă".
Şi aceşti avocaţi au remarcat lipsa unei strategii a administratorilor şi autorităţilor în cazul Oltchim, pe care şi-l doresc cu toţii, să fie o reorganizare de succes.

ALINA TOMA VEREHA


Vânzarea Ramplast a eşuat pentru că licitaţia a fost contestată de Calvi Trade, creditorul Oltchim în favoarea căruia a fost ipotecat producătorul de profile PVC deţinut de combinatul vâlcean, susţin sursele noastre. De asemenea, Calvi Trade (firmă din Cipru despre care se spune că ar fi controlată din umbră de fostul director general al Oltchim - Constantin Roibu) a făcut recurs şi la decizia judecătorului sindic care a admis vânzarea Ramplast şi ridicarea gajului, mai afirmă sursele citate.
Există şi voci care susţin că Ramplast n-ar fi trebuit scos la vânzare fără să fie rezolvată problema ipotecii. Reluarea vânzării Ramplast nu este posibilă fără o decizie a instanţelor la contestaţiile Calvi Trade.