Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #10466 Privatizarea Oltchim. Reprezentantii SOCAR vin in Romania

2013-10-24 17:13

http://www.finantistii.ro/uploads/modules/news/2013/10/81077/380x250_privatizare...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.finantistii.ro/companii/privatizarea-oltchim-reprezentantii-socar-vin-in-romania-81077

Ministerul Economiei anunta ca o delegatie condusa de ministrul azer al Industriei si Energiei, Natiq Alyev, insotit de presedintele SOCARurmeaza sa viziteze Romania in aceasta toamna pentru convorbiri pe tema privatizarii combinatului Oltchim, precum si pentru analizarea altor oportunitati de investitii in tara.

Ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, a discutat, miercuri, cu Farid Abdinbayov, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Republicii Azerbaidjan in Romania, despre stadiul colaborarii comercial — economice dintre cele doua tari, apreciindu-se existenta unui potential ridicat de dezvoltare a relatiilor bilaterale. “Demnitarul roman a dat asigurari ca partenerii azeri vor primi informatiile actualizate cu privire la procesul de privatizare a combinatului (Oltchim — n.r.) si a solicitat ca, in masura posibilitatilor, sa fie devansata sosirea delegatiei”, se precizeaza in comunicatul citat.

Nu este pentru prima data cand se discuta despre posibilitatea ca SOCAR sa preia combinatul Oltchim. In luna iunie, premierul Victor Ponta a declarat ca societatea azera a vrut, inca din 2009, sa cumpere combinatul, insa reprezentantii companiei au fost “tratati cu refuz”.

Combinatul Oltchim se afla in insolventa din luna ianuarie a acestui an, iar privatizarea a esuat anul trecut intrucat Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni, nu a platit suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane de euro.

La inceputul acestui an, compania petroliera azera de stat SOCAR a anuntat ca a ajuns la o retea de 14 benzinarii in Romania si va continua sa deschida noi unitati, in orasele Bacau, Focsani si Roman.Compania azera de stat are retele de benzinarii in Elvetia, Romania, Ukraina si Georgia si produce anual 60 de milioane de tone de petrol si 30 de miliarde metri cubi de gaze naturale.