Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #10460 Oltchim "trebuie privatizat în sistem integrat"

2013-10-24 12:58

http://www.romania-actualitati.ro/files/oltchim1%281%29.png...

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.romania-actualitati.ro/rrapages/view/54530

Administratorul judiciar al companiei susţine că Oltchim trebuie privatizat cu tot cu rafinăria Arpechim Piteşti, iar pentru asta este nevoie de un investitor strategic puternic.

Muncitorii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea îşi vor primi, până la 30 noiembrie, lichidările salariilor restante, urmând ca avansul să fie plătit mai târziu.

Decizia a fost luată miercuri, la o întrunire a ministrului economiei cu administratorii judiciari, cu liderii sindicali şi cu autorităţile locale, la care s-a concluzionat că Oltchim trebuie privatizat în sistem integrat, cu tot cu rafinăria Arpechim Piteşti, iar pentru asta este nevoie de un investitor strategic puternic.

Ministrul economiei, Andrei Gerea, a anunţat că sprijină identificarea unor astfel de investitori prin intermediul reţelei de reprezentare externă a ministerului.

Administratorul judiciar, Gheorghe Piperea, susţine că Otlchim are nevoie de "un actor important" care să cumpere şi rafinăria OMV.

"Oltchimul, ca să poată să facă 1 miliard de euro cifră de afaceri pe an, are nevoie de un actor important care să cumpere şi rafinăria de la OMV, să aibă propria producţie de ţiţei, să aibă propriul sistem de distribuţie, să fie integrat în felul acesta, că altfel Oltchim se comportă aşa cum se comportă acum, ca o insulă şi se limitează la 100-200 de milioane de euro pe an cifră de afaceri", a spus Gheorghe Piperea.

Sindicatele Oltchim cer urgentarea procesului de privatizare

Sindicatele de la Oltchim cer urgentarea procesului de privatizare în vederea revigorării activităţii societăţii.

Potrivit liderului Mihai Diculoiu, combinatul este total lipsit de finanţare, dar soluţia vânzării diviziei de profile PVC avansată de guvern nu este nici ea cea mai potrivită.

"La ora actuală, practic, Oltchimul se poate baza numai pe această finanţare din vânzarea Ramplastului, ceea ce din punctul nostru de vedere este o greşeală, să vinzi un activ înainte de a avea un plan de reorganizare aprobat", a spus Mihai Diculoiu.

Planul de reorganizare va fi întocmit după finalizarea raportului de evaluare a activelor Oltchim, au precizat administratorii judiciari ai combinatului.