Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #10455 Oltchim şi-a mai redus pierderile, dar rămâne sub riscul falimentului

2013-10-24 11:41

http://i1.wp.com/www.businesscover.ro/wp-content/uploads/2012/09/Privatizarea-Ol...

http://www.businesscover.ro/24-10-2013-oltchim-si-a-mai-redus-pierderile-dar-ramane-sub-riscul-falimentului/

Oltchim pare a se transforma lent şi încă dureros într-o rană care începe să capete coajă. Deşi pare mai aproape de vindecare – măcar parţială – e supusă încă unui risc imens. Combinatul chimic a raportat în trimestrul trei o cifră de afaceri de 33,5 mil. euro, mai mică cu 3,5 puncte procentuale faţă de acelaşi interval din 2012, dar şi-a diminuat şi pierderile de la 27,3 milioane euro, la 5,7 milioane euro. Rămâne, însă, cu povara celor 800 de milioane euro, datorie.

Compania a ajuns la afaceri de 81,5 milioane de euro în primele nouă luni, în scădere cu o treime faţă de anul trecut, dar, la fel ca în T3, pierderile s-au diminuat cu aproape 10 puncte procentuale, la sub 40 milioane euro. Administratorii judiciari ai Oltchim susţin că reducerea pierderilor se datorează majorării producţiei – gradul de utilizare a capacităţilor de producţie a urcat la 24,08% în septembrie faţă de o medie de 22% în lunile trecute – şi reducerii stocurilor de produse finite, cu 328.000 euro faţă de luna precedentă.

Oltchim a ieşit pe plus şi la evaluare, raportul indicând o diferenţă de 120 milioane de euro între valoarea companiei rezultată din reorganizare şi valoarea bunurilor obţinute prin lichidare, cu 20 de milioane euro peste cifra avansată iniţial, adică începe să merite să fie salvată.

„Cu acordul şi implicarea creditorilor, vor fi stabilite criteriile şi termenul de selecţie a investitorilor şi programul de plăţi din planul de reorganizare, astfel încât într-un interval optim şi previzibil de 6 – 9 luni să fie finalizată această procedură“, arată oficialii Rominsolv, administratorul judiciar al Oltchim.

Compania ar putea fi privatizată, potrivit noului ministru al economiei Dominic Gerea, în sistem integrat Vâlcea-Piteşti (Arpechim) cu un investitor strategic.

Problema e, bineînţeles, cu investitorul. PCC şi israelienii de la Fortissimo Capital s-au arătat interesaţi recent, la fel şi turcii de la Yildirim, ba şi azerii de la Socar par a fi interesaţi de Oltchim. E clar, totuşi, că nimeni nu-şi va asuma datoriile companiei. Aşa că singura soluţie pare să rămână ruperea Oltchim în două, o companie curată care să poată fi vândută şi o alta toxică, care va prelua datoriile, iar administratorii săi vor trebui să găsească soluţii de acoperire, parţială – cine visează să poată plăti 800 milioane euro? – a acestora.