Piata Unirii Oradea / Nagyvarad fotere


Musafir

/ #34

2013-06-29 13:13

Piața Unirii din Oradea reprezintă una dintre cele mai prestigioase spații urbane din regiune. Recenta propunere de reamenajare oglindește o iresponsabilitate și lipsă de înțelegere elementară atât din partea autorului (arhitectul Horea Gavriş) cât și din partea responsabilului primăriei Oradea (viceprimarul Mircea Mălan). Pornind de la dorința nuanțării proiectului tehnic existent din 2012 s-a ajuns la o propunere ce ignoră principalele valențe urbanistice și arhitecturale ale ansamblului. O organizare pompos-bombastică a spațiului urban, înserată în context prin sincope și ignoranță, cu elemente formale și volumetrice care epuizează pe deplin categoria kitsch-ului.
Afișez speranța că atât societatea civilă orădeană cât și autoritățile locale vor depăși acest moment de criză regândind demersul și abordarea subiectului.
Talia și potențialul acestui loc reclamă o atitudine de înaltă responsabilitate ce presupune profesionalism, aplecare, transparență, și nu în ultimul rând sacrificiu real.
Dat fiind faptul că acestea din urmă au lipsit în cursul abordării problemei, sacrificiul devine însuși spațiul urban orădean precum și beneficiarii lui.
Piața Unirii prin întreg caracterul lui arte un singur motto ce merită contemplat și în atitudinea față de aceasta: DEMNITATE.