Piata Unirii Oradea / Nagyvarad fotere

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Piata Unirii Oradea / Nagyvarad fotere


Musafir

#1

2013-06-23 10:13

As vrea, sa ia in mana aceasta problema cu cea mai mare seriozitate, oamenii competenti,si sa se organizeze actiuni protestatarein fata primariei, sau in locuri corespunzatoare.
vendég 2

#2

2013-06-23 10:53

Aláírnám, de tisztelettel kérem, legalább minimális szinten javítsák ki a magyar szöveget: turista, nem túrista, minőségű, nem minőségü, ennek a mondatnak nincs értelme: "A XXI. század jóérzés véleményét képviseli." Köszönöm.
ddd

#3

2013-06-23 11:48

Aceasta petitie se refera la proiectul de amenajare a scuarurilor din Piata Unirii (http://www.oradea.ro/subsituri/piataunirii/index.php?option=com_content&view=featured&Itemid=43)?
Bogdan Udrescu, cArh

#5 Piata contemporana sau nu

2013-06-23 12:07

- Oradea are nevoie de un centru reabilitat cu aspect contemporan(de exemplu:Sibiu)
Sibiu nu are deloc aspect contemporan, dincontra, si-a pastrat aerul medieval.

- este interzis schimbarea aspectului a unei zone istorice importante al orașului fără dezbatere publică
Desigur, dar ca de obicei in Romania se incearca trecerea proiectelor pe sub mana la cei de partea "buna". Prietenii stiu de ce.

- din suma alocată acestui proiect să se folosească mai puțin la amenajarea pieței(prin eliminarea mobilierului urban costisitor și neprotrivit erei noastre)
Asta nu are cum sa fie un argument. Da fatadele trebuiesc incluse in proiect, nu doar piata. Nu se pune problema de "reabilitare" ci de, eventual, "restaurare". Reabilitare a unei piete al carei design original s-a pastrat dar e intr-o stare rea acum? Mi s-a parut ca nu are nici un aspect acum. Este neingrijita, fara vre-o intentie de functionalitate urbanistica. Exista pur si simplu. Da, trebuie gandit un design coerent, poate contemporan, poate o reluare a unei idei mai vechi aplicate intr-o locatie similara. E de discutat.

- prin imaginea simplă și funcțională a pieței să rămăne mai mulți bani renovării fațadelor adiacente
Un punct interesant daca esti doar contabil. Cum spuneam mai sus, prin proiect ar trebui sa se aloce bani inclusiv RESTAURARII fatadelor. Reabilitare sau renovare merge la blocuri, nu la cladiri monument (istoric sau arhitectura).

- Primăria să ține cont de părerea definitorie al specialiștilor locali din domeniu (arhitecți, artiști plastici, designer, jurnaliști critici)
De acord, cu exceptia cuvintelor "locali" si "jurnalistilor critici" (care nu vad in ce masura sunt "specialisti"). Trebuie definita clar prin grija Ordinului Arhitectilor (din Romania, nu doar locali) care este tema de proiect. Aceasta tema este mai importanta decat orice discutie prealabila sau post-factum deoarece va genera imaginea finala. Cel mai corect ar fi sa se faca un concurs international, cu juriu international sub egida Primariei, Consiliului Local, Ordinului Arhitectilor, forurilor specifice ale artistilor plastici, Registrului Urbanistilor din Romania si de ce nu, Gurvernului. Asta daca se doreste un rezultat decent care sa ajute la dezvoltarea regionala si locala.

 

Martie 2012 - nu picase guvernul Boc / Ungureanu inca. Au avut grija sa treaca proiectul in finantare Regio. Fara prea multe discutii ca nu era timp.

Cristian Savu

#6 Re: Piata contemporana sau nu

2013-06-23 12:41

#5: Bogdan Udrescu, cArh - Piata contemporana sau nu

Ai mare dreptate... din pacate cine a generat aceasta petitie probabil ca nu este cunoscator in domeniu... a avut doar buna intentie de a face ceva, de a da un semnal de alarma.


Daca persoana care a generat petitia are posibilitatea de a modifica continutul acesteia ar fi bine sa se faca acest lucru tinand cont de notele date de domnul arhitect Bogdan Udrescu.

Hosok tere

#7 petitie cu intentie buna dar autor dubios

2013-06-23 16:59



Domnule "piata Unirii Oradea",

daca semnai cu numele real aceasta petitie de altfel corecta, cred ca iti credibilizai mai mult demersul.


In schimb,

asa sub pseudonim nu mai sunt sigur ca esti impins de cele mai sincere imbolduri, sau ca esti asa independent politic precum te afirmi.

Imi pare rau, dar nu voi fi complice, indiferent de demers, alaturi de cineva care nu-si asuma propriile afirmatii.

 

te saluta

piata Eroilor din Budapesta

;)


Musafir

#8

2013-06-23 17:47

este totul prea încărcat,este un kitch, este o mizerie
bani aruncați !

Musafir

#9 ORADEA

2013-06-23 18:12

Orasul Oradea a ajuns din pacate pe mana "afaceristilor"(a se citi :escroci),care incepand din 1990 si-au batut joc de acest oras(si de populatie lui) in frunte cu nesimtitii de primari,care nu au facut nimic pentru acest oras reprezentativ al Romaniei de N-V,decat pentru interesele lor personale.RUSINE !

Odon

#10 proiect vechi

2013-06-23 19:01

proiectul vechi de amenajare a pietei era un gunoi, de aceea a si ajuns la gunoi. si asta nu o spun eu ci specialistii care au participat la dezbaterea publica de atunci. pe de alta parte daca se modifica un gunoi, trebuie avut grija sa nu iasa alt gunoi, de aceea sustin consultarea publica.
cum se spunea mai sus, petitia trebuia semnata de cel care a scris-o, altfel e aiurea sa soliciti semnaturi .
DA! pentru consultare publica NU! pentru ipocriti si nevertebrate

Musafir

#11

2013-06-23 19:25

porcarie curata
horia popa. designer.
Musafir

#12 O capodoperă kitsch. Una în care va trebui să locuim în următorul secol ...

2013-06-23 21:25

O capodoperă kitsch. Una în care va trebui să locuim în următorul secol ...
Despre Proiectul de reabilitare a Pieței Unirii

La începutul lui 1990, a început reabilitarea centrului oraşului Oradea, care era tern, gri, după 50 de ani de dictatură în care designerii şi arhitecţii oraşului au fost anulaţi constant de edilii comunişti.
Văd azi, ca şi atunci, edili care, cu mare şi neţărmurită iubire de oraş, fac şi desfac, fără a consulta toţi specialiştii în design ambiental şi arhitecţii specializaţi pe ambient stradal pe care oraşul ÎI ARE, SUNT AICI, SUNT DISPUŞI să elaboreze proiecte pentru oraşul lor.
A fost o luptă dură, de guerillă urbană pentru noi, designeri şi arhitecţi ai oraşului, să aducem centrul oraşului să semene cu un oraş european. Am învăţat în şcoli, a fost nevoie să investim în călătorii în străinătate să putem vedea oraşe cu ArtNouveau şi Seccesion, a fost nevoie să învăţăm estetică, să implementăm tehnologii noi şi scumpe, să aplicăm toate acestea şi să vedem schimbări. Fiecare metru pătrat de faţadă, fiecare element de signaletică adus la zi, a fost o luptă, dusă pe banii comercianţilor şi pe mii de zile şi nopţi consumate la planşetă, computer sau în atelier... Luaţi fotografii ale oraşului din 1990 şi cele de azi, veţi vedea diferenţa.
Prin urmare, mi se pare inadmisibil ca modificarea pieţei centrale, cu impact pe termen lung asupra imaginii proiectate în exterior, asupra psihicului şi confortului locuitorilor săi, să nu beneficieze de aportul designerilor şi arhitecţilor care au lucrat din '90 la refacerea REALĂ a Oradiei LOR. 'Proiectul revizuit' face ca toată această muncă a noastră să se fi consumat degeaba.
Există lucrări de mai bună calitate la studenţii de an 1 la design sau arhitectură. Un mega-tort în gama roşu/verde, o singură privire, şi ţi se face rău. Rău fizic. Funcţional, cromatic şi compoziţional, o capodoperă kitsch. Una în care va trebui să locuim în următorul secol ...
Totul pare o fuşereală ieftină, făcută în mare pripă... culoare, tonuri, contrast de volume şi texturi, stiluri arhitecturale, modul stilistic şi folosirea acestuia într-o compoziţie ambientală, o mare jale. Corpurile de iluminat stradal se vor ele în ArtNouveau, dar sunt total pe lângă - estetic şi tehnologic, nici un arts&crafts-man de la începutul secolului XX n-ar proiecta aşa ceva. Funcţional...noi fluxuri de trafic total aiurea, perspective cu punct de fugă înspre nimic, pare o piaţă funebră dintr-un oraş sovietic uitat. Gaudi, Gropius, Horta, Klimt, fac looping-uri în groapă, marile lor lecţii au fost degeaba.
Nu conţine nici un landmark notabil. Ca oamenii care vin in Oradea, turiştii, să poată spune, 'am fost în Oradea şi am văzut "chestia aia"- noi nu avem un landmark de reţinut, încă. Cum e piramida lui Ieoh Ming Pei, la Louvre, cum e Fântâna Stravinsky lângă Centrul Pompidou, cum e Parcul Guell, Mica Sirenă în Copenhaga, etc. Avem un simbol heraldic puternic, o stemă cu un Leu şi un Înger, dar nu le folosim în nimic important în oraş - nu sunt folosite nici în acest proiect !
O nebunie temporară, acest proiect, nu ne reprezintă, ne va transforma oraşul într-o imitaţie chinezească a Seccesion-ului şi Art-Nouveau-ului. Vă rog, trebuie oprit !


Musafir

#13

2013-06-24 04:34

pentru lucruri marunte, am vazut mesaje, anunturi, informari pe sit-ul municipiului Oradea, la stiri si evenimente.
pentru o astfel de lucrare de anvergura, nu am vazut nimic!
asteptam sa vad vre-o informare, cit de mica.
se vrea transparenta doar de ochii lumii??????? praf in ochi?
credeam ca ce scrie despre mutarea celor 2 statui sint povesti inventate.
nu sint de acord sa fie mutate!
cu 70.000€ + alti 15.000€ se puteau face multe pentru cetatenii Oradiei.
sa fie ceruta parerea cetatenilor, si daca majoritatea va spune DA, atunci sa se decida! nu asa....trip-trop, cum ca nu am avut timp!
sint bani publici, si multi, care intra in joc.
VA RUGAM SA RESPECTATIO BANII SI VOINTA CETATENILOR.
multumesc.
Stefan Postol

#14

2013-06-24 08:02

Proiectul este un dezastru PUNCT.

Musafir

#15

2013-06-24 09:26

Varianta anterioara era mult mai potrivita!

Musafir

#16

2013-06-24 10:22

...felicitari tuturor care au un punct de vedere la o asa de importanta actiune de "bun simt civic" nu si celor care nu se semneaza stand"dupa colt" Asa a fost si cu amenajarea Crisului in oras!In timp ce in lume, cursurile de apa ce strabateau orase erau amenajate prin renaturare cu structuri usoare, elastice (chiar cu demolari de betoane)realizand o "simbioza ideala "intre oras si apa,noi in Oradea.... "betonam cu harnicie"....Am dus o "lupta"similara cu cea propusa mai sus,STOPAND in final "AVENTURA"(din "nepricepere",nici nu se explica clar ,oamenilor ca orasul,datorita amenajarilor-barajelor din amonte, este"scutita"de viituri mari-inundatii) ....astfel ca Oradea sa redevina un oras minunat....SUCCES !am convingerea in reusita actiunii ! ing,TEODOR S. BOGLUT ORADEA.

Musafir

#17

2013-06-24 10:47

Oradea ca un oras stravechi nu merita sa fie radical schimbat profilul centrului!!!

Musafir

#18

2013-06-24 15:32

nu

Musafir

#19

2013-06-24 18:40

sa faca la ei in curte nu sa distruga frumusetea orasului...!!!!!!!!!!!!!!!!

Musafir

#20

2013-06-24 20:27

Írjuk alá!

Musafir

#21

2013-06-24 20:41

parerea mea e, ca piata unirii arata bine asa cum e.o mica intretinere n-are face pagube, dar e ok si asa, nu e nevoie sa o modificam
musafir

#22 piata unirii - orasul Oradea

2013-06-24 21:59

piata unirii, reprezentind centrul orasului nostru trebuie sa fie o tema mult discutata de oameni profesionisti ,care stiu cum sa reprezinte si sa scoata in evidenta particularitatea acestui oras ORADEA , orice hotarire luata in graba sau........ va fi taxata de istorie inclusiv pe profesionistii care au un cuvint de spus in acest oras la ora actuala .

Musafir

#23

2013-06-25 08:30

Daca arata mult mai bine... nu ma intereseaza

Musafir

#24

2013-06-25 08:51

Cu acelasi pretext de "dezvoltare urbana" s-ar putea demola si modereniza Cartierul Latin sau Montmartre-ul din PARIS.
Ar fii cineva de acord ?!?

Musafir

#25

2013-06-25 09:24

made in china :)