Piata Unirii Oradea / Nagyvarad fotere

Bogdan Udrescu, cArh

/ #5 Piata contemporana sau nu

2013-06-23 12:07

- Oradea are nevoie de un centru reabilitat cu aspect contemporan(de exemplu:Sibiu)
Sibiu nu are deloc aspect contemporan, dincontra, si-a pastrat aerul medieval.

- este interzis schimbarea aspectului a unei zone istorice importante al orașului fără dezbatere publică
Desigur, dar ca de obicei in Romania se incearca trecerea proiectelor pe sub mana la cei de partea "buna". Prietenii stiu de ce.

- din suma alocată acestui proiect să se folosească mai puțin la amenajarea pieței(prin eliminarea mobilierului urban costisitor și neprotrivit erei noastre)
Asta nu are cum sa fie un argument. Da fatadele trebuiesc incluse in proiect, nu doar piata. Nu se pune problema de "reabilitare" ci de, eventual, "restaurare". Reabilitare a unei piete al carei design original s-a pastrat dar e intr-o stare rea acum? Mi s-a parut ca nu are nici un aspect acum. Este neingrijita, fara vre-o intentie de functionalitate urbanistica. Exista pur si simplu. Da, trebuie gandit un design coerent, poate contemporan, poate o reluare a unei idei mai vechi aplicate intr-o locatie similara. E de discutat.

- prin imaginea simplă și funcțională a pieței să rămăne mai mulți bani renovării fațadelor adiacente
Un punct interesant daca esti doar contabil. Cum spuneam mai sus, prin proiect ar trebui sa se aloce bani inclusiv RESTAURARII fatadelor. Reabilitare sau renovare merge la blocuri, nu la cladiri monument (istoric sau arhitectura).

- Primăria să ține cont de părerea definitorie al specialiștilor locali din domeniu (arhitecți, artiști plastici, designer, jurnaliști critici)
De acord, cu exceptia cuvintelor "locali" si "jurnalistilor critici" (care nu vad in ce masura sunt "specialisti"). Trebuie definita clar prin grija Ordinului Arhitectilor (din Romania, nu doar locali) care este tema de proiect. Aceasta tema este mai importanta decat orice discutie prealabila sau post-factum deoarece va genera imaginea finala. Cel mai corect ar fi sa se faca un concurs international, cu juriu international sub egida Primariei, Consiliului Local, Ordinului Arhitectilor, forurilor specifice ale artistilor plastici, Registrului Urbanistilor din Romania si de ce nu, Gurvernului. Asta daca se doreste un rezultat decent care sa ajute la dezvoltarea regionala si locala.

 

Martie 2012 - nu picase guvernul Boc / Ungureanu inca. Au avut grija sa treaca proiectul in finantare Regio. Fara prea multe discutii ca nu era timp.