Impotriva noilor reglementari privind legalizarea traducerilor


Musafir

/ #68 Bagatorule!

2013-06-15 21:27

Ma bucur ca esti (in sfirsit) lamurit ca Legea 178/1997, singura ce reglementeaza activitatea de traduceri/interpretariat in raport cu Ministerul Justitiei, spune f. clar ca societatile care au in obiectul de activitate efectuarea de traduceri pot angaja traducatori autorizati MJ. ;)

DA, respectivele societati au contract civil de prestari servicii. Tu ca traducator sau societate, raspunzi solicitarii autoritatilor statului. Nu te duci sa faci contract decit daca esti selectat. Daca citeai textul Regulamentului Legii 178/1997, aflai procedura pas cu pas, cum se incheie contractul civil intre societatile ce au cod CAEN 7430 si autoritati, cum se stabileste pretul, cum si cind se face plata catre societati, etc. Legea pune pe picior de egalitate traducatorii si societatile. Daca nu ma crezi, regulamentul il gasesti pe siteul Ministerului Justitiei. Vezi cap.2. http://www.just.ro/Sectiuni/SistemulJudiciar%C3%AEnRom%C3%A2nia/RegulamentuldeaplicareaLegiinr1781997/tabid/778/Default.aspx

Spui tu "Nu sint mentionate traducerile care necesita legalizare". Daca citeai legea 178/1997, te lamureai:
CAP. 2 Efectuarea de traduceri pe bază de contract civil pentru prestări de servicii
ART. 8
(2) Contractul civil pentru prestări de servicii se încheie între ordonatorul principal de credite şi traducător şi interpret sau societatea care are în obiectul de activitate efectuarea de traduceri în şi din limbi străine.
ART. 13
Consilierii juridici din cadrul Direcţiei drept internaţional, cooperare judiciară şi afaceri juridice externe desemnaţi de ministrul justiţiei vor supralegaliza, la cerere, semnăturile traducătorilor actelor judiciare sau NOTARIALE estimate a produce efecte în străinătate.

Cum spune textul legii? A C T E N O T A R I A L E !!!

Cit priveste institutiile ce au contracte civile cu societatile de traduceri, Ministerul Justitiei inseamna Registrul Comertului, Administratia Penitenciarelor, Institutul de expertize criminalistice, etc; Parchetul National Anticoruptie - actualul DNA cu servicii teritoriale in toata tara, Parchetul pe linga Inalta Curte de Casatie este actualul Parchet General si are sectii in toata tara, cuprinde Parchetele de pe linga Tribunale si de pe linga Curtile de Apel din toata tara plus DIICOT-ul cu departamente in toata tara.

In relatia cu notariatele, societatile comerciale care efectueaza traduceri raspund solicitarii clientilor, nu solicitarii notarului. Tariful se stabileste cu clientul, pe baza negocierii libere iar prestatia se face in baza unui contract intre societate si client. Clientul este cel care plateste, nu notarul. Exact ca si in cazul unui traducator PFA. Eu nu am auzit pina acum ca notarul sa solicite un traducator PFA sau angajat al unui SRL si sa incheie contract de prestari servicii cu acesta pentru o traducere necesara unui client. Legea nu le permite!