Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

#26326 Re: BANIII BA

2014-09-13 18:00

#26325: GRECU SI CIMITIR DIN E L III - BANIII BA 

Ce un miliard? 100.000 de lei!
Ce se putea face cu un miliard? Se puteau plati salariile compensatorii la doi disponibilizati.

Da ce voi vreti sa va plateasca cernev salariile compensatorii?

GOGU

#26327 Banii ba Baniiii

2014-09-13 19:08

COTIZATIILE  MEMBRILOR  SINDICATULUI VICTORIA AU LUT DRUMURI NUMAI DE UNII

STIUTE.


Musafir

#26328 Re: Da, asa este! (imagine preluata de pe http://www.catavencii.ro/Bule)

2014-09-13 19:25

#18431: JUSTITIARUL - Da, asa este! (imagine preluata de pe http://www.catavencii.ro/Bule)

#18429: - Da, asa este!!

Gheorghe Piperea a facut "praf" OLTCHIMUL si isi bate joc de disponibilizatii de la OLTCHIM. Acestia sunt nevoiti sa piarda timp pe usile si in salile instantelor de judecata, sa-si cheltuiasca banii de somaj pentru a obtine plata salariilor compensatorii - salarii recunoscute sub semnatura chiar de Piperea, dar neplatite de acest "vajnic aparator" al dreptatii.

Dupa zicala "corb la corb nu-si scoate ochii" Piperea a dat "o paine" confratilor sai avocati, angajati sa-i apere pe disponibilizati impotriva "vajnicului aparator" al dreptatii.

Prin taraganarea platii acestor salarii compensatorii si prin neasumarea unui program si orizont de plata a acestora, Piperea a aglomerat instantele de judecata din Ramnicu Valcea si Pitesti cu zeci (posibil sute) de procese inutile, deschise de catre disponibilizatii impotriva acestui
"vajnic aparator" al dreptatii.

 


Musafir

#26329 Re: Oare, asa s-a ajuns in Romania? Oare, asa am ajuns in Oltchim?

2014-09-13 19:34

#17909: - Oare, asa s-a ajuns in Romania? Oare, asa am ajuns in Oltchim? 

 

Preluare imagine din: https://www.facebook.com/pagina.politica.5

NU MAI AVEM CALE DE INTOARCERE SI NE INDREPTAM SPRE FALIMENT SI SPRE "ABATOR"!!!!!!!!!!


Musafir

#26330 08 Mai 2013, 19:07 (actualizat 08 Mai 2013, 23:03)Concedieri la Oltchim. Dezbatere: Metoda disponibi

2014-09-13 20:21

Cncedieri la Oltchim. Dezbatere: Metoda disponibilizărilor este cea mai potrivită?

600 de angajaţi de la combinatul din Râmnicu Vâlcea şi 300 de la Divizia Petrochimică Bradu din Piteşti vor primi de săptămâna viitoare înştiinţările de concediere. Disponibilizaţii vor beneficia de plăţi compensatorii atunci când se vor găsi bani. Lichidatorii judiciari Gheorghe Piperea şi Remus Borza, precum şi consilierul onorific al premierului, Ionel Blănculescu, au dezbătut subiectul la "Prim Plan".

900 de oameni vor fi concediaţi de la Oltchim, a anunţat administratorul judiciar al companiei. Societatea a fost fost vizitată, miercuri, de reprezentanţii unui fond de investiţii israelian care şi-a anunţat dorinţa de a investi. Este a treia firmă străină care îşi arată interesul pentru combinatul de la Vâlcea. Administratorii judiciari iau în calcul şi alţi investitori.

600 de angajaţi de la combinatul din Râmnicu Vâlcea şi 300 de la Divizia Petrochimică Bradu din Piteşti vor primi de săptămâna viitoare înştiinţările de concediere. Disponibilizaţii vor beneficia de plăţi compensatorii atunci când se vor găsi bani.

Cât priveşte privatizarea societăţii, aceasta va avea loc abia în toamnă. Până atunci se face o reorganizare: evaluarea activelor, ştergerea unor părţi din datorii şi înfiinţarea unui nou Oltchim.

Până acum, trei firme străine ar dori să investească la Oltchim. Una dintre ele este un fond de investiţii din Israel care a şi vizitat instalaţiile de la Vâlcea. Administratorii judiciari ai societăţii vor să vândă platformele la pachet.

Combinatul Oltchim are datorii de peste 790 de milioane de euro şi în ianuarie a intrat în insolvenţă. În prezent, combinatul funcţionează la un sfert din capacitate, iar platforma de la Bradu este în conservare.

Despre ce se va întâmpla la Oltchim cu angajaţii, dar şi cu producţia, au dezbătut miercuri seara, la "Prim Plan", doi lichidatori judiciari, Gheorghe Piperea şi Remus Borza, precum şi consilierul onorific al premierului, Ionel Blănculescu.

Măsurile de disponibilizări n-ar trebui să surprindă pe nimeni, pentru că le-am anunţat de mult timp, a spus Gheorghe Piperea

"Procedura de restructurare de personal este solicitată de creditori ca una de reducere a costurilor. Şi pregăteşte cumva Oltchim pentru ceea ce urmează, privatizarea", a explicat Piperea.

"Oltchim este o societate de producţie, nu de servicii, prin urmare a fost supraîncărcată cu personal", a replicat Remus Borza.

La rândul său, Ionel Blănculescu s-a declarat categoric împotriva începerii reorganizării unei companii prin concedieri: "Am la bază o expertiză de 1.200 de falimente. O restructurare cuprinde cinci elemente: o reorganizare la nivel operaţional, financiar, contabil, comercial şi, în ultimă fază, la nivelul resurselor umane. Principial, o reorganizare nu începe cu ultima etapă".

Gheorghe Piperea i-a replicat că "n-am început cu restructurarea de personal": "Această diagnoză s-a realizat, are 500 de pagini".

Ionel Blănculescu a mai spus că ar vrea să propună "o repornire cu modularea activităţii"

- See more at: http://stiri.tvr.ro/

http://stiri.tvr.ro/  Lichidatorii judiciari Gheorghe Piperea şi Remus Borza, precum şi consilierul onorific al premierului, Ionel Blănculescu, au dezbătut subiectul la "Prim Plan".

Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2014-09-13 20:53



Musafir

#26332 Vineri, 29 martie 2013, 17:57

2014-09-13 20:54

VIDEO Exclusiv Gheorghe Piperea: Saptamana viitoare vor fi concediate peste 1.000 de persoane de la Oltchim, iar 500 vor intra in somaj tehnic/In conditiile actuale, sunt  mai mari riscurile inchiderii fata de sansele reorganizarii combinatului

Intre 1.000 si 1.200 de angajati ai Oltchim urmeaza sa fie disponibilizati, iar 500 de persoane vor intra in somaj tehnic. "Luni (n.red.1 aprilie) se dau  deciziile de concediere, urmand sa primeasca de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), pana in data de 15 aprilie, salariile  compensatorii pe care le prevede legea", a afirmat intr-un interviu acordat HotNews, Gheorghe Piperea, administrator judiciar al Oltchim. Acesta a mai  afirmat ca tot saptamana viitoare, furnizorii vor sista livrarile de materie prima si de energie electrica, motiv pentru care vor fi inchise sectiile care  functioneaza in acest moment. Piperea a mai afirmat ca in conditiile actuale, sunt mai mari riscurile inchiderii fata de sansele reorganizarii combinatului.  De altfel, chiar FMI si Comisia Europeana considera ca societatea trebuie sa intre in faliment. Pe de alta parte, Piperea spune ca "nu am fost pus acolo sa  administrez un faliment, eu am fost pus acolo sa incerc sa evit acest faliment". Vezi in text cat de aproape este Oltchim de faliment.
In privinta persoanelor disponibilizate, Piperea a afirmat ca vor fi in medie 12 salarii compensatorii, din care trei vor fi platite de AJOFM pana pe 15  aprilie. "Oltchim nu era eligibil pentru aceste plati compensatorii de la AJOFM, l-am facut noi sa fie", a afirmat Piperea facand referire la administratorii  judiciari si administratorul special. Administratorul judiciar al Oltchim a precizat ca societatea nu poate functiona in conditiile in care se fac plati de  3,2 milioane de euro pe luna pentru salariile celor 3.300 de persoane, incasarile fiind de pana intr-un milion de euro."Saptamana viitoare se va inchide curentul, Bullrom inchide propilena, iar Salrom inchide sarea. Si gata, s-a terminat cu Oltchim"In ceea ce priveste sursa banilor pentru plata salariilor compensatorii, Piperea a precizat ca se incearca obtinerea unei scheme de finantare din partea  bancilor, dar numai impreuna cu furnizorii. "In momentul de fata, evident, ca nu o obtinem nici de la stat, nici de la banci", a spus Gheorghe Piperea.  Potrivit acestuia, "bancile si furnizorii sunt de acord sa intre in discutii pe o schema de finantare care sa insemne niste bilete la ordin". "E mai  complicat", a adaugat  administratorul judiciar al Oltchim.
Acesta sustine ca este o certitudine faptul ca saptamana viitoare furnizorii vor sista livrarile de materie prima si de energie electrica. "Saptamana  viitoare se va inchide curentul, Bullrom inchide propilena, iar Salrom inchide sarea. Si gata, s-a terminat cu Oltchim. Asta este o certitudine", a afirmat  Piperea. Intrebat ce va face in aceste conditii, administratorul judiciar al Oltchim a spus ca va incerca sa aiba o intalnire cu furnizorii "sa astepte, cu  sacrificarea propriilor angajati inca o saptamana sau doua sa le platim sumele curente". In acest context, Piperea a criticat iesirile in strada a  salariatilor de la Oltchim care "forteaza administratia". "Riscul inchiderii combinatului este chiar de luni. Suntem fortati sa achitam niste bani- nu ca nu  sunt datoriti acesti bani-, dar suntem fortati sa achitam salariatilor cu sacrificarea furnizorilor"."Comisia Europeana, zilele trecute, a spus ca este cel negativ ajutor de stat ascuns din toata istoria DG Competition"
Intrebat de sansele relansarii combinatului, Piperea a afirmat ca "in conditiile actuale, sunt mai mari riscurile inchiderii combinatului decat sansele  reorganizarii lui". Aceasta mai ales in conditiile in care FMI si Comisia Europeana considera ca Oltchim trebuie sa intre in faliment. "Am fost pusi acolo  (administratori judiciari) pentru un singur motiv: Se considera ca avem posibilitatea, capacitatea profesionala de a salva Oltchim, in timp ce toata lumea,  cu exceptia noastra si a ministrului Vosganian, spune ca trebuie sa intre in faliment, de la FMI pana la Comisia Europeana", a spus Piperea. Potrivit  acestuia, Comisia Europeana a aratat, zilele trecute, a spus ca in cazul Oltchim a fost ajutor de stat, motiv pentru care nu poate fi acordat avizul pentru  un ajutor de stat. "Comisia Europeana, zilele trecute, a spus ca este cel negativ ajutor de stat ascuns din toata istoria DG Competition. Au motive sa spuna asa  ceva, insa aceste lucruri s-au intamplat nu acum cand a intrat in insolventa, ci in ultimii 3-4-5-6 ani. Nu Piperea sau Balan (n.red. administratorii  judiciari) trimit acasa oameni, ci situatia juridica si economica in care se afla societatea". Reamintim ca autoritatile statului au solicitat Comisieri Europene aviz pentru acordarea unui ajutor de stat. Conditia era ca Oltchim sa nu mai fi beneficiat de alte ajutoare de stat. Astfel, Comisia Europeana a analizat, in aceasta perioada, o serie de informatii legate de pentru a se pronunte clar daca aceasta companie a mai beneficiat sau nu de un astfel de sprijin financiar. Informatiile erau legate de AVAS si Electrica, cei mai mari creditori de stat ai Oltchim.
In cazul in care nu va fi obtinuta schema de finantare din partea bancilor si furnizorilor, vor exista doua variante. "Combinatul se pune in conservare in  totalitate in asa fel incat sa-l pregatim pentru vanzare asa cum este. Ori se trece la faliment. Aceste chestiuni se pot intampla probabil prin  septembrie-opctombrie 2013", a precizat Piperea.
Pe de alta parte, acesta sustine ca nu doreste falimentul companiei. "Nu am fost pus acolo sa administrez un faliment, eu am fost pus acolo sa incerc sa evit  acest faliment"."Exista doua tipuri de investitori"In cazul aplicarii unui plan de reorganizare, acesta nu poate fi facut decat in termen de 30 de zile de la definitivarea tabelului creantelor. "Teoretic,  aceasta definitivare se intampla pe 20 aprilie. Practic, spun ca se intampla undeva prin septembrie din motive de contestatii". Daca va fi cazul, aplicarea  planului de reorganizare ar dura o luna, "ceea ce inseamna ca intr-o luna se realizeaza si privatizarea", sustine Piperea. Potrivit acestuia, exista  investitori strategici care ar putea sa preia Oltchim. "Exista doua tipuri de investitori. Sunt 2 sau chiar 3 actori din domeniul petrochimic. Eu as vrea din  totul sufletul sa vand unui astfel de actor care este respectat si care impune respect. Dar exista si 5-6 fonduri de distress care ar putea sa preia aceasta  societate, punand-o la punct financiar si peste 5 ani sa o revanda".
Piperea a precizat ca planul de reorganizare nu este totuna cu cel de restructurare. "Planul de restructurare este un mic plan de supravietuire, de salvare a  Oltchim si este prezentat bancilor si furnizorilor (pentru obtinerea de finantare). Are anumite elemente confidentialitate pentru ca implica terti".Administratorul judiciar a mai afirmat ca pe langa raportul privind cauzele insolventei, va mai fi intocmit un raport suplimentar. "Nu am putut verifica  nivelul 2 sau 3 de contracte. De exemplu la Arpechim sunt contracte cu 4 firme afiliate Oltchim sau firme ale salariatilor, ale sindcatelor, ale soferului  domnului Roibu (fostul director general). Aceste 4 firme au subcontractat cu 4.000 de persoaene fizice sau juridice. Noi trebuie sa le verificam pe astea. Nu  este ca si cum ai cauta acul in carul cu fan, ci ca si cum ai cauta acul in intregul sistem solar. Este extrem de complicat", a adaugat administratorul  judiciar al Oltchim.Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea a intrat in insolventa, cererea de declansare a acestei proceduri fiind aprobata in 30 ianuarie de Tribunalul Valcea.Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firma a avocatului Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring, parte a retelei grupului international BDO. http://economie.hotnews.ro/

DISPONIBILIZATII DE CINCI ORI PAGUBITI

1. FARA LOC DE MUNCA SI DISPONIBILIZATI;

2. DISPONIBILIZARE CU PLATA DE BANI AJOFM  DIN ACESTIA PLATIM C.A.R. OLTCHIM SI PENALIZARI CU DOBANZI, DETURNAREA DE FONDURI BANI  PE TIMPUL CONDUCERII CET GOVORA MIHAI BALAN anul 2012,CARE A OPRIT PENTRU PLATA DIN SALARII, DAR CARE N-AU AJUNS LA DESTINATAR, NOI FIIND IN CONTINUARE NEVOITI SA ACHITAM PENALIZARI DE INTARZIERE SI RESTANTE;

3. CREANTA PLATI SALARII COMPENSATORII CONFORM CONTRACTULUI COLECTIIV DE MUNCA, anul 2013, IN FUNCTIE DE VECHIME NEPLATITA SI NEACHITATA, TINAND CONT PENTRU CA SUNTEM LA PESTE UN AN  DISTANTA DE LA DISPONIBILIZARE, PIERDERILE FIIND LA ZI NEACHITATE FATA DE NOI;

 4. ANAF IMPOZITATI SI PILONUL II PENSII PRIVATE APAREM CU SUME DE BANI CARE NOI NU-I AVEM;

5. INCALCAREA LEGII INSOLVENTEI 85/2006 SI TOATE LEGILE DE CATRE PIPEREA&CO SI  NICULAE BALAN BDO Business Restructuring SPRL 

TE INTREAMA FOTA PIPEREA,AI PREGATIT VALIZA?

#26333 SA STATI LINISTITI,PT CA TOTUL [CONTRACTUL]RAMINE LA FEL.

2014-09-13 21:01

#26314: -  

 ACEASTA A 2 A CREATURA[MONSTRU]NUMITA PIPEREA, A INCERCAT NENOROCITUL SA NE TAIE ACELE DREPTURI DE CARE ATI AUZIT,DAR NU VA FI ASA,PT CA MIRLANUL DE PIPEREA PLEACA DUPA CERNEV CIT DE CURIND.....BAI PIPEREAAAAAA,TI AI PREGATIT VALIZA?..........VALIZA TRADATORULEEEEEEEE SI MIIIIIIIIIIIIIRS IN BULGARIA CU PRIETENUL TAU CERNEV.

Acest articol a fost șters de către autor (Arata detaliile)

2014-09-13 21:02



Musafir

#26335 Mariana Câmpeanu: Există bani pentru disponibilizații de la Oltchim și Poșta Română miercuri, 31 Iul

2014-09-13 21:10

#26332: - Vineri, 29 martie 2013, 17:57

 

Mariana Câmpeanu: Există bani pentru disponibilizații de la Oltchim și Poșta Română miercuri, 31 Iul 2013, 18:35

Ministerul Muncii dispune de fondurile necesare pentru plata salariilor restante și a salariilor compensatorii pentru persoanele care vor fi disponibilizate de la Combinatul Oltchim și de la Compania Națională Poșta Română, a declarat miercuri, la RTV, ministrul de resort, Mariana Câmpeanu.'Din datele pe care le cunosc, de la Combinatul Oltchim vor fi disponibilizate peste 900 de persoane, pentru care se vor plăti salariile restante, concediul de odihnă și salariile compensatorii. De asemenea, la rectificarea bugetară au fost luate în calcul și cele aproximativ 3.000 de persoane care vor fi disponibilizate de la Compania Națională Poșta Română', a afirmat ministrul Mariana Câmpeanu.Aceasta a precizat, totodată, că nu are date referitoare la disponibilizările de personal de la CFR Marfă și CFR Călători.'Până acum, nu e prevăzută nicio disponibilizare la CFR Marfă și CFR Călători. Pot să vă spun acest lucru pentru că am semnat chiar eu bugetele de venituri și cheltuieli de la cele două companii feroviare', a mai spus ministrul Muncii.Un număr de 3.650 de angajați vor fi disponibilizați din cadrul companiei Poșta Română începând cu luna septembrie, pe baza unor criterii stabilite de comun acord cu Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România și construite în funcție de evaluarea competenței profesionale, abaterilor disciplinare și a opțiunii individuale, a anunțat, recent, Compania Națională Poșta Română.Pe de altă parte, administratorul special al Oltchim Râmnicu Vâlcea a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, că activitatea combinatului va fi redusă temporar, începând din 29 iulie 29 iulie, timp de două luni, 'din motive economice și tehnologice', iar 715 angajați ai societății vor fi trimiși în șomaj cu indemnizație compensatorie de 80% din salariul de bază.Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea se află în procedură de insolvență din ianuarie 2013 și era propus pentru a fi privatizat până în luna iunie a acestui an. În prezent, combinatul funcționează la 27% capacitate.Memorandumul cu privire la intrarea în insolvență a SC Oltchim SA a fost aprobat de Guvern în data de 23 ianuarie 2013. AGERPRES

http://www.agerpres.ro/

DISPONIBILIZATII DE CINCI ORI PAGUBITI

1. FARA LOC DE MUNCA SI DISPONIBILIZATI;

2. DISPONIBILIZARE CU PLATA DE BANI AJOFM  DIN ACESTIA PLATIM C.A.R. OLTCHIM SI PENALIZARI CU DOBANZI, DETURNAREA DE FONDURI BANI  PE TIMPUL CONDUCERII CET GOVORA MIHAI BALAN anul 2012,CARE A OPRIT PENTRU PLATA DIN SALARII, DAR CARE N-AU AJUNS LA DESTINATAR, NOI FIIND IN CONTINUARE NEVOITI SA ACHITAM PENALIZARI DE INTARZIERE SI RESTANTE;

3. CREANTA PLATI SALARII COMPENSATORII CONFORM CONTRACTULUI COLECTIIV DE MUNCA, anul 2013, IN FUNCTIE DE VECHIME NEPLATITA SI NEACHITATA, TINAND CONT PENTRU CA SUNTEM LA PESTE UN AN  DISTANTA DE LA DISPONIBILIZARE, PIERDERILE FIIND LA ZI NEACHITATE FATA DE NOI;

 4. ANAF IMPOZITATI SI PILONUL II PENSII PRIVATE APAREM CU SUME DE BANI CARE NOI NU-I AVEM;

5. INCALCAREA LEGII INSOLVENTEI 85/2006 SI TOATE LEGILE DE CATRE PIPEREA&CO SI  NICULAE BALAN BDO Business Restructuring SPRL si ceilalti participanti.

Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2014-09-13 21:18


Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2014-09-13 21:21



Musafir

#26338 Re: Re: Societate in insolventa. Plati compensatorii in contractul colectiv. De ce e obligatoriu sa

2014-09-13 21:33

#26204: - Re: Societate in insolventa. Plati compensatorii in contractul colectiv. De ce e obligatoriu sa exis 

 

 http://legislatiamuncii.manager.ro/

Curtea Europeana de Conturi recomanda accelerarea platilor pentru lucratorii disponibilizati

Curtea Europeana de Conturi a facut public un nou raport in care se recomanda ca platile destinate lucratorilor disponibilizati ca urmare a globalizarii sa ajunga mult mai rapid la destinatari.

Curtea Europeana de Conturi este institutia responsabila de auditarea modului in care sunt cheltuite fondurile UE.

In perioada martie 2007 - decembrie 2012, peste 600 de milioane de euro au fost acordate din Fondul european de ajustare la globalizare lucratorilor care si-au pierdut locurile de munca in urma unor disponibilizari in masa cauzate de schimbarile tiparelor la nivelul comertului mondial.

Auditorii au constatat ca majoritatea lucratorilor eligibili au putut beneficia de o asistenta personalizata si bine coordonata. Toate cazurile auditate au inclus insa masuri de acordare a unui sprijin pentru venit care ar fi fost platit oricum de statele membre. in toate cazurile examinate, sprijinul pentru venit a reprezentat 33 % din costurile rambursate. In plus, nu existau date adecvate care sa permita masurarea eficacitatii fondurilor in ceea ce priveste reinsertia profesionala a lucratorilor disponibilizati.

In recomandarile formulate, auditorii arata ca o alternativa de inlocuire a Fondului european de ajustare la globalizare ar putea fi reprezentata de adaptarea cadrului Fondului social european, pentru a se acorda sprijin mai rapid lucratorilor.

"Dovezile colectate in cursul auditului nu ne-au convins ca Fondul european de ajustare la globalizare

reprezinta cea mai buna solutie pentru furnizarea acestui sprijin specific atat de necesar", a declarat domnul Ville Itala, membrul Curtii responsabil de raport. Acesta a mai adaugat ca "ar fi mai eficace daca, pur si simplu, s-ar aduce o ajustare Fondului social european pentru a putea trata aceste probleme".

Fondul european de ajustare la globalizare a fost conceput pentru a face fata unor situatii de urgenta de scurta durata si punctuale. Sprijinul include cursuri de formare, ajutor pentru desfasurarea de activitati independente, indrumare profesionala individualizata si asistenta pentru plasarea personalului disponibilizat. Rata de cofinantare de catre FEG a diverselor masuri poate fi de 50 % sau de 65 %, restul fiind acoperit de statul membru in cauza.

Sursa: Curtea Europeana de Conturi


Musafir

#26339 Câmpeanu: Există bani pentru disponibilizaţii de la Oltchim şi Poşta Română Informaţiile publicate

2014-09-14 06:33

Ministerul Muncii dispune de fondurile necesare pentru plata salariilor restante şi a salariilor compensatorii pentru persoanele care vor fi disponibilizate de la Combinatul Oltchim şi de la Compania Naţională Poşta Română, a declarat miercuri, la RTV, ministrul de resort, Mariana Câmpeanu.


'Din datele pe care le cunosc, de la Combinatul Oltchim vor fi disponibilizate peste 900 de persoane, pentru care se vor plăti salariile restante, concediul de odihnă şi salariile compensatorii. De asemenea, la rectificarea bugetară au fost luate în calcul şi cele aproximativ 3.000 de persoane care vor fi disponibilizate de la Compania Naţională Poşta Română', a afirmat ministrul Mariana Câmpeanu.

Aceasta a precizat, totodată, că nu are date referitoare la disponibilizările de personal de la CFR Marfă şi CFR Călători.

'Până acum, nu e prevăzută nicio disponibilizare la CFR Marfă şi CFR Călători. Pot să vă spun acest lucru pentru că am semnat chiar eu bugetele de venituri şi cheltuieli de la cele două companii feroviare', a mai spus ministrul Muncii.

Un număr de 3.650 de angajaţi vor fi disponibilizaţi din cadrul companiei Poşta Română începând cu luna septembrie, pe baza unor criterii stabilite de comun acord cu Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România şi construite în funcţie de evaluarea competenţei profesionale, abaterilor disciplinare şi a opţiunii individuale, a anunţat, recent, Compania Naţională Poşta Română.

Pe de altă parte, administratorul special al Oltchim Râmnicu Vâlcea a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că activitatea combinatului va fi redusă temporar, începând din 29 iulie 29 iulie, timp de două luni, 'din motive economice şi tehnologice', iar 715 angajaţi ai societăţii vor fi trimişi în şomaj cu indemnizaţie compensatorie de 80% din salariul de bază.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea se află în procedură de insolvenţă din ianuarie 2013 şi era propus pentru a fi privatizat până în luna iunie a acestui an. În prezent, combinatul funcţionează la 27% capacitate.

Memorandumul cu privire la intrarea în insolvenţă a SC Oltchim SA a fost aprobat de Guvern în data de 23 ianuarie 2013

Informaţiile publicate de ECONOMICA.net pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. http://www.economica.net/

Mariana Câmpeanu: Întotdeauna am fost alături de pensionari. Am considerat că sunt defavorizaţi

Publicat: Miercuri, 31 Iulie 2013 18:59 // Actualizat: Miercuri, 31 Iulie 2013 18:59 // Sursa: RTV.net
Autor: Filip Stan

Minsitrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a vorbit, miercuri, la România TV despre pensii, sporuri, şomaj şi despre o posibilă majorare a salariilor.

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net
POFTA BUNA CERNEVISTILOR,POFTA BUNA...

#26340 iar astazi daca mincati ceva de post[de fota],sa mincati RAHAT

2014-09-14 06:37


Musafir

#26341 Re: Câmpeanu: Există bani pentru disponibilizaţii de la Oltchim şi Poşta Română Informaţiile public

2014-09-14 07:03

#26339: - Câmpeanu: Există bani pentru disponibilizaţii de la Oltchim şi Poşta Română Informaţiile publicate  

 

Rectificare bugetară: http://www.digi24.ro/

Rectificare bugetară:

Ministerul Economiei: 300 milioane de lei


Piperea:Referitor la banii pe care îi solicită disponibilizaţii de la Oltchim, avocatul Piperea spune că 'în secunda în care vor fi 9 milioane de euro în conturile societăţii, eventual din vânzarea Oltchim SPV, vor fi plătite sumele disponibilizaţilor'.  economica.net

A SPUS https://www.youtube.com/=>PIPEREA - 18 iunie 2014 SI SECUNDA.

Piperea:Referitor la banii pe care îi so:licită disponibilizaţii de la Oltchim, avocatul Piperea spune că 'în secunda în care vor fi 9 milioane de euro în conturile societăţii,  vor fi plătite sumele disponibilizaţilor'.

SA INCEAPA PLATILE CATRE CREDITORI, PRIMII SALARIATII (PLATILE COMPENSATORII SI ANGAJATI)

 

#24757 BOGDAN STANESCU RECUNOSCAND CA EXISTA CADRUL LEGAL SA FIM PLATITI CU BANII SALARIILOR PLATILOR COMPENSATORII, CEI 9 MILIOANE EURO, SI PIPEREA A ZIS CA NE DA BANI IN SECUNDA CAND ARE IN CONT SUMA .

Ministrul Economiei vorbeşte despre soarta Oltchim, reindustrializarea României şi negocierile cu China

http://adevarul.ro/

SALARIILE PLATILOR COMPENSATORII NU SUNT LA MASA CREDALA (PUNCT).

Va ofer text la interviu adevarul.ro  spus de ministrul economiei Nita:

"Nu, nu, ea este in insolventa..."

"Este o procedura pe care o prevede legea, FMI nu are ce sa faca in asemenea situatie."

"SA RESPECTAM CU TOTII LEGEA !!!< =PIPEREA & CO SI RESTUL PARTICIPANTILOR... RESPECTA LEGEA ???

"Comitetul creditorilor  este cel care spune ce trebuie sa faca cu aceasta companie"

"PENTRU CA, BANII SUNT AI LOR !!!"

"PAI, ASTA ESTE...!!!"

 [Anul 19. Luni, 12 Mai 2014] "În acest sens, consorţiul de administratori judiciari va convoca Adunarea creditorilor şi va supune aprobării acesteia repetarea procedurii cu un nou termen-limită de depunere a ofertelor angajante", notau atunci administratorii judiciari.
Contactat telefonic, Niculae Bălan, reprezentantul BDO Business Restructuring SPRL, a declarat pentru Curierul Naţional că astăzi va avea loc Adunarea creditorilor. "Luni va avea loc Adunarea Creditorilor. Pentru a putea elabora planul de reorganizare al Oltchim va trebui mai întâi să selectăm investitorul care să cumpere SPV-urile şi Rafinăria. În planul de reorganizare vor fi menţionate sumele care trebuie distribuite creditorilor, inclusiv salariile compensatorii ale salariaţilor disponibilizaţi, salariaţii fiind consideraţi salariaţi privilegiaţi", a declarat administratorul judiciar.  [Anul 19. Luni, 12 Mai 2014] curierulnational.ro

 

SA INCEAPA PLATILE CATRE CREDITORI, PRIMII SALARIATII (PLATILE COMPENSATORII SI ANGAJATI)

  DATI BANII TUTUROR SI NU NE MAI VEDETI PE PETITIE SAU PE LA VOI IN AUDIENTE, MITINGURI, SEDINTE,TRIBUNAL...!!!

VA OBLIGA LEGEA SA NE PLATITI SALARIILE TOATE CATRE NOI  LA ZI!!!!

  SI  EVITATI  FALIMENTUL!!!!!

  SALARIILE PLATILOR COMPENSATORII SI ANGAJATII:

 

DISPONIBILIZATII DE CINCI ORI PAGUBITI

 

1. FARA LOC DE MUNCA SI DISPONIBILIZATI;

 

2. DISPONIBILIZARE CU PLATA DE BANI AJOFM  DIN ACESTIA PLATIM C.A.R. OLTCHIM SI PENALIZARI CU DOBANZI, DETURNAREA DE FONDURI BANI  PE TIMPUL CONDUCERII CET GOVORA MIHAI BALAN anul 2012,CARE A OPRIT PENTRU PLATA DIN SALARII, DAR CARE N-AU AJUNS LA DESTINATAR, NOI FIIND IN CONTINUARE NEVOITI SA ACHITAM PENALIZARI DE INTARZIERE SI RESTANTE;

 

3. CREANTA PLATI SALARII COMPENSATORII CONFORM CONTRACTULUI COLECTIIV DE MUNCA, anul 2013, IN FUNCTIE DE VECHIME NEPLATITA SI NEACHITATA, TINAND CONT PENTRU CA SUNTEM LA PESTE UN AN  DISTANTA DE LA DISPONIBILIZARE, PIERDERILE FIIND LA ZI NEACHITATE FATA DE NOI;

 

 4. ANAF IMPOZITATI SI PILONUL II PENSII PRIVATE APAREM CU SUME DE BANI CARE NOI NU-I AVEM;

5. INCALCAREA LEGII INSOLVENTEI 85/2006 SI TOATE LEGILE DE CATRE PIPEREA&CO SI  NICULAE BALAN BDO Business Restructuring SPRL si ceilalti participanti.


Musafir

#26342 Re: STATUL ROMAN ARE ATRIBUTIUNI SUPREME IN OLTCHIM SI DECISIVE DE ACHITARE SALARII OBLIGATIE

2014-09-14 07:16

#26220: - STATUL ROMAN ARE ATRIBUTIUNI SUPREME IN OLTCHIM SI DECISIVE DE ACHITARE SALARII OBLIGATIE 

 

SALARII DISPONIBILIZATI SI ANGAJATI. STATUL ROMAN, ARE OBLIGATIE DE ACHITARE PESTE SOCIETATE, IN CAZUL OLTCHIM EI FIIND CHIAR IN MASURA SA ACHITE, FIIND PATRON MAJORITAR. LA ALTE SOCIETATI INTERVINE SI SCRIE IN LEGE, LA OLTCHIM EL ESTE PATRON SI TREBUIE SA ACHITE. STATUL ROMAN TREBUIE SA ACHITE FIIND DIRECT IMPLICAT!!!!!!!!

UNIUNEA EUROPEANA SI CONSILIUL EUROPEI ASIGURA SPRIJIN SPRE ACHITARE PLATI SALARII, SITUATIILOR DE INSOLVENTA SI FALIMENT.

 http://legislatiamuncii.manager.ro/

Curtea Europeana de Conturi recomanda accelerarea platilor pentru lucratorii disponibilizati

Curtea Europeana de Conturi a facut public un nou raport in care se recomanda ca platile destinate lucratorilor disponibilizati ca urmare a globalizarii sa ajunga mult mai rapid la destinatari.

Curtea Europeana de Conturi este institutia responsabila de auditarea modului in care sunt cheltuite fondurile UE.

In perioada martie 2007 - decembrie 2012, peste 600 de milioane de euro au fost acordate din Fondul european de ajustare la globalizare lucratorilor care si-au pierdut locurile de munca in urma unor disponibilizari in masa cauzate de schimbarile tiparelor la nivelul comertului mondial.

Auditorii au constatat ca majoritatea lucratorilor eligibili au putut beneficia de o asistenta personalizata si bine coordonata. Toate cazurile auditate au inclus insa masuri de acordare a unui sprijin pentru venit care ar fi fost platit oricum de statele membre. in toate cazurile examinate, sprijinul pentru venit a reprezentat 33 % din costurile rambursate. In plus, nu existau date adecvate care sa permita masurarea eficacitatii fondurilor in ceea ce priveste reinsertia profesionala a lucratorilor disponibilizati.

In recomandarile formulate, auditorii arata ca o alternativa de inlocuire a Fondului european de ajustare la globalizare ar putea fi reprezentata de adaptarea cadrului Fondului social european, pentru a se acorda sprijin mai rapid lucratorilor.

"Dovezile colectate in cursul auditului nu ne-au convins ca Fondul european de ajustare la globalizare

reprezinta cea mai buna solutie pentru furnizarea acestui sprijin specific atat de necesar", a declarat domnul Ville Itala, membrul Curtii responsabil de raport. Acesta a mai adaugat ca "ar fi mai eficace daca, pur si simplu, s-ar aduce o ajustare Fondului social european pentru a putea trata aceste probleme".

Fondul european de ajustare la globalizare a fost conceput pentru a face fata unor situatii de urgenta de scurta durata si punctuale. Sprijinul include cursuri de formare, ajutor pentru desfasurarea de activitati independente, indrumare profesionala individualizata si asistenta pentru plasarea personalului disponibilizat. Rata de cofinantare de catre FEG a diverselor masuri poate fi de 50 % sau de 65 %, restul fiind acoperit de statul membru in cauza.

Sursa: Curtea Europeana de Conturi

Curtea Europeana de Conturi recomanda accelerarea platilor pentru lucratorii disponibilizati

S.C. OLTCHIM S.A Societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective

 

Legea 85/2006 privind procedura insolventei, consolidata 2010 ABROGATA coroborate cu toate LEGILE in sustinere.

Atentie! Procesele incepute inainte de intrarea in vigoare a noii legi raman supuse legii aplicabile anterior acestei date.
 

Musafir

#26343 Miniştrii se lasă aşteptaţi. Trei membri ai Guvernului au lipsit azi de la întâlnirile pe care le av

2014-09-14 07:33

Miniştrii se lasă aşteptaţi. Trei membri ai Guvernului au lipsit azi de la întâlnirile pe care le aveau programate

http://www.digi24.ro/Utile/

De Digi24 - | digi24.ro – Jo, 11 sept. 2014

Trei miniştri au lipsit astăzi de la întâlnirile pe care le aveau programate. La Râmnicu Vâlcea, mai mult de 100 de foşti angajaţi ai combinatului Oltchim au aşteptat-o degeaba pe Aurelia Cristea, ministrul pentru Dialog Social. Pentru că nu au avut cu cine vorbi, oamenii au protestat în faţa Prefecturii. La Cluj-Napoca, ministrul Ioan Rus a lipsit şi el de la o întâlnire cu specialiştii în construcţii, iar la Bucureşti, Mihnea Costoiu a anunţat că nu mai ajunge la un eveniment după ce acesta deja începuse.

Foştii angajaţi de la Oltchim au au aşteptat-o, plini de speranţă, pe Aurelia Cristea, ministrul pentru Dialog Social. La ora anunţată pentru întâlnire, în faţa oamenilor a ajuns doar un reprezentant al prefecturii care le-a spus că ministrul nu mai vine, pentru că are altă treabă, la Cluj.

Oamenii au fost supărați și au acuzat lipsa de interes a Guvernului. Ministrul se apără şi spune ca anunţat prefectura Vâlcea că nu mai vine la întâlnire. Reprezentaţii prefecturii au refuzat să răspundă dacă acest lucru s-a întâmplat sau nu.

„De principiu eu am anunţat deja de două zile la prefectura judeţului Vâlcea că nu reuşesc să ajung acolo şi să reprogramăm. Domnul prim-ministru Ponta a fost acolo cu Ministrul Economiei, au avut deja întâlnirea”, spune Aurelia Cristea.

Este adevărat, premierul Victor Ponta şi ministrul Energiei, Constantin Niţă, au fost la Oltchim, în prima zi a săptămânii. Dar nu s-au întâlnit cu disponibilizaţii, ci doar cu directorii combinatului. 600 de foşti angajaţi ai Oltchim aşteaptă de mai bine de un an să-şi primească salariile compensatorii.

Aurelia Cristea nu a fost singurul membru al Cabinetului care a lipsit de la întâlnirea anunţată în program. Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, nu a mai ajuns la Cluj-Napoca, la o întâlnire cu profesori de la facultăţile de construcţii şi reprezentanţi ai unor firme de construcţii. A preferat să rămână la Bistriţa, alături de premierul Victor Ponta.

Iar Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Cercetare, trebuia să participe la o conferinţă organizată, la Bucureşti, de cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume. După ce evenimentul începuse, ministrul a anunţat că nu poate ajunge.

VIDEO | Miniştrii se lasă aşteptaţi. Trei membri ai Guvernului au lipsit azi de la întâlnirile pe care le aveau programate

 http://www.stirihot.ro/ 

 


Musafir

#26344 Miniştrii se lasă aşteptaţi. Trei membri ai Guvernului au lipsit azi de la întâlnirile pe care le av

2014-09-14 08:30

STIRE MASS-MEDIA CENZURATA :

Miniştrii se lasă aşteptaţi. Trei membri ai Guvernului au lipsit azi de la întâlnirile pe care le aveau programate

http://www.digi24.ro/

 


Musafir

#26345 Aurelia Cristea este unul dintre cei mai bogați parlamentari din Cluj. A vândut o casă cu o jumătate

2014-09-14 08:40

Aurelia Cristea este unul dintre cei mai bogați parlamentari din Cluj. A vândut o casă cu o jumătate de milion de euro

http://www.voceatransilvaniei.ro/

Deputatul clujean Aurelia Cristea, nominalizată de Victor Ponta în funcţia de ministru delegat pentru Dialog Social este unul dintre cei mai bogaţi parlamentari din judeţul Cluj.

 

Conform declaraţiei de avere afişată pe site-ul Camerei Deputaţilor şi completată de Aurelia Cristea în data de 13 iunie 2013, aceasta deţine mai multe terenuri şi case în Cluj, dar şi bijuterii şi obiecte de artă în valoare de peste 30.000 de euro şi un autoturism marca Audi.

 

Trei terenuri, trei case, bijuterii şi câteva conturi

 

Aurelia Cristea deţine în judeţul Cluj, în comuna Negreni, din anul 2004, un teren de aproape o mie de metri pătrați, pe care se află o casă de 80 de metri pătraţi. De asemenea, deputatul clujean mai are un teren de 2.500 de metri pătraţi, cumpărat în 2009 în comuna Călăţele şi pe care, în prezent, se construieşte un imobil.

 

În municipiul Cluj-Napoca, Aurelia Cristea deţine, de anul trecut, un teren de 600 de metri pătraţi pe care se află o casă de 300 de metri pătraţi.

 

Parlamentarul conduce din 2005 un Audi A3 Sport, iar în ceea ce priveşte bijuteriile şi obiectele de artă, potrivit declaraţiei de avere, ea a colecţionat în ultimii zece ani bunuri în valoare de 35.000 de euro.

 

550.000 de euro din vânzarea unei case

 

Potrivit aceleiaşi surse, deputatul a vândut în urmă cu un an, în februarie 2013, un imobil în valoare de 550.000 de euro.
În ceea ce priveşte conturile bancare, Aurelia Cristea şi-a deschis doar anul trecut patru. Două depozite bancare în euro – în care are 130.000 de euro şi un depozit bancar și un cont în lei, în care se află puţin peste 150.000 de lei.

De asemenea, Aurelia Cristea are, la una sau mai multe bănci româneşti, trei carduri de credit care adunate însumează aproximativ 200.000 de lei.


Musafir

#26346 Aurelia Cristea

2014-09-14 08:47

http://ro.wikipedia.org/

Aurelia Cristea (n. 24 aprilie 1968, sat Bucea, comuna Negreni, județul Cluj) este un politician român, membru al Parlamentului României. A fost aleasă deputat în urma alegerilor legislative din anul 2012, din partea Partidului Social-Democrat (PSD). Începând cu 5 martie 2014, a devenit ministru delegat pentru Dialog Social și Relația cu Societatea Civilă.

Biografie

Aurelia Cristea a obținut diploma de bacalaureat la Liceul Economic din Cluj-Napoca, în 1986, urmând cursurile Facultății de Management a Universității de Vest din Timișoara între 1998-2002, fiind licențiată ca economist. A mai primit două diplome de Master, în 2005 la Colegiul Național de Apărare din București, cu specializarea Siguranță Națională și în 2008 la Universitatea Ecologică din București, pe domeniul Management Financiar Bancar.

Cariera profesională și-a început-o după terminarea liceului, ca lucrător comercial la Huedin, lucrând apoi ca administrator, respectiv contabil șef la alte două firme din același oraș. În 1997 intră în domeniul asigurărilor, fiind directorul filialei Unita S.A. din localitate; responsabilitățile cresc gradual, fiind pe rând Director Adjunct de Sucursală pe Cluj, Director de Sucursală pe Cluj, Director de Vânzări la nivel național în cadrul aceleiași firme. După o scurtă perioadă ca Director Comercial la Unita Turism Holding din Timișoara, își deschide propria firmă de brokeraj în asigurări – AsiCons, unde devine director general și administrator.

În iulie 2006 este desemnată ca membru în Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), postură păstrată până în februarie 2010. După doi ani în poziția de consultant independent pe piața de asigurări, ocupă funcția de Director General al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), din iulie 2012 până în decembrie 2012.

Cariera politică și-o începe prin înscrierea în Partidul Social Democrat, în 1999, unde ocupă funcții în cadrul organizației de tineret; după o retragere temporară din partid în perioada în care a activat la CSA, din 2010 revine în PSD Cluj, ocupând funcția de vicepreședinte al organizației județene, iar la alegerile locale din 2012 câștigă poziția de consilier județean la Cluj.

La alegerile parlamentare din 9 decembrie 2013 căștigă un loc în Camera Deputaților, reprezentând colegiul electoral nr.3 Cluj, din partea Uniunii Social-Liberale (USL). Este membră în Comisia pentru buget, finanțe și bănci.

Aurelia Cristea este cetățean de onoare al comunei Negreni, din anul 2003, pentru contribuția adusă la dezvoltarea comunității locale din zonă.

Pe 3 martie 2014 a fost propusă pentru funcția de ministrul delegat pentru Dialog Social și Relația cu Societatea Civilă în guvernul Ponta (3), iar pe 5 martie 2014 a depus jurământul pentru noua funcție în Executiv.

Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2014-09-14 09:08



Musafir

#26348

2014-09-14 10:32

Nu știu daca ati observat, dar sambata ponta ii pupa și ridica în slavi pe cei de la omv Petrom, cu ocazia a 80 de ani de la înființarea petrobrazi. Chiar credeți ca se va lua de piept cu ei pt rafinărie? La cum se gudura pe langa ei sambata, sigur nu rezolva nimic.


Musafir

#26349 OMV Petrom a finalizat modernizarea rafinăriei Petrobrazi Ploiești, după investiții de 600 de milioa

2014-09-14 10:53

#26348: -  

OMV Petrom a finalizat modernizarea rafinăriei Petrobrazi Ploiești, după investiții de 600 de milioane de euro

 http://www.agerpres.ro

Compania petrolieră OMV Petrom a anunțat sâmbătă finalizarea programului de modernizare a rafinăriei Petrobrazi Ploiești, după investiții de 600 de milioane de euro derulate în ultimii patru ani.

Sâmbătă, rafinăria a împlinit 80 de ani de la înființare. La eveniment au participat premierul Victor Ponta, președintele Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom și CEO al OMV — Gerhard Roiss, Manfred Leitner — membru al Directoratului OMV responsabil pentru Rafinare și Marketing, Mariana Gheorghe — CEO OMV Petrom, Neil Anthony Morgan — membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Rafinare si Marketing.

 

'Bine ați venit la cea mai importantă investiție a companiei dumneavoastră!', i-a urat Ponta lui Gerhard Roiss, la începutul evenimentului. El a subliniat că parteneriatul pe care România îl are cu OMV este unul fundamental.

'Acest parteneriat a creat premisele ca în foarte scurt timp România — iar când spun România mă refer și la Republica Moldova — să devină independentă energetic. Încă de la primele discuții cu domnul Roiss am subliniat cât de important este acest lucru pentru o țară', a precizat Ponta.

Premierul a amintit că Guvernul și companiile nu s-au înțeles întotdeauna, referindu-se la taxa pe construcțiile speciale.

 

'Nu ne-am înțeles întotdeauna, dar, dacă acum dau vestea că reducem taxa de la 1,5% la 1%, doamna Gheorghe va spune să o reducem la 0,5%. Deocamdată atât putem face', a mai spus Ponta.

 

'Obligația mea ca prim-ministru este să mulțumesc pentru orice loc de muncă, iar aici trebuie să mulțumesc de multe mii de ori, la fel pentru investițiile făcute și pentru taxele pe care le plătiți la buget', a completat șeful Executivului.

 

La rândul său, Gerhard Roiss, CEO al OMV, a precizat că modernizarea rafinăriei a fost esențială pentru activitățile grupului.

'Suntem foarte mândri că prin investițiile realizate la Petrobrazi contribuim la continuarea unei tradiții de 80 de ani. O rafinărie modernă, competitivă, care livrează carburanți la aceleași standarde de calitate ca toate rafinăriile din grupul OMV este esențială pentru creșterea eficienței și valorificarea specificului de companie integrată a OMV Petrom', a declarat Roiss.

'Modernizarea rafinăriei Petrobrazi a fost un pas necesar pentru a ne adapta la specificul pieței din Romania, care s-a modificat substanțial față de momentul proiectării rafinăriei. Creșterea producției de motorină, rezultată în urma procesului de modernizare, va contribui la reducerea importurilor de motorină ale României, cu impact pozitiv asupra deficitului de cont curent', a spus, la rândul său, Mariana Gheorghe, CEO al Petrom.

Totodată, Manfred Leitner, responsabilul cu activitatea de Rafinare și Marketing din OMV, a afirmat că, deși inițial programul de investiții în rafinărie fusese planificat la 750 de milioane de euro, în final investițiile au fost de 600 de milioane de euro.

Istoria rafinăriei Petrobrazi a început cu înființarea rafinăriei Creditul Minier în 1934, care avea o capacitate de rafinare de circa 300.000 de tone anual. Aproape complet distrusă în cel de-al doilea război mondial, rafinăria a fost reconstruită și reconfigurată de-a lungul anilor, în funcție de contextul pieței și strategia acționarilor. În prezent, rafinăria produce circa 47% din necesarul de carburanți al României.

După privatizare, investițiile la Petrobrazi au totalizat circa 1,1 miliarde euro, din care 600 milioane euro au fost investiți în ultimii patru ani. Cel mai recent program de modernizare, care s-a derulat intre 2010-2014, a avut ca principal obiectiv creșterea competitivității rafinăriei. Cu o capacitate ajustată la 4,2 miliopane tone anual, Petrobrazi poate procesa integral producția de țiței a OMV Petrom din România. Rafinăria Petrobrazi are acum un Indice Nelson (care arată complexitatea instalațiilor și echipamentelor — n.r.) de 11,28, cel mai mare din regiune.

În urma procesului de modernizare, motorina și kerosenul vor avea o pondere de până la 45% în structura de produse obținute la Petrobrazi, în timp ce producția de motorină este cu peste 60% mai ridicată fata de anul 2009.

De asemenea, modernizarea instalațiilor din cadrul a dus la reducerea consumului total de energie cu aproximativ 40% față de anul 2004.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deține 51,01% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Economiei, Departamentul pentru Energie, deține 20,64%, Fondul Proprietatea deține 18,99%, iar 9,36% se tranzacționează liber pe Bursa de Valori București.


Musafir

#26350 Ponta: Poate un alt guvern mai bun

2014-09-14 10:55

Ponta: Poate un alt guvern mai bun va reduce la anul taxa pe stâlp la 0,5%

http://www.businessmagazin.ro/

Premierul Victor Ponta a mulţumit, sâmbătă, companiei OMV Petrom pentru investiţiile făcute în România şi pentru taxele plătite statului, precizând că Guvernul a încercat şi încearcă, împreună cu compania, să creeze "un climat de stabilitate şi predictibilitate favorabil dezvoltării investiţiilor, păstrării şi creării de noi locuri de muncă" în domeniul energetic şi în toate domeniile.

Aflat în vizită la rafinăria Petrobrazi, Victor Ponta a evocat faptul că în urmă cu doi ani şi jumătate, imediat după ce a preluat mandatul de prim-ministru, a discutat pentru prima dată cu şeful OMV, Gerhard Roiss, despre ce înseamnă o ţară independentă din punct de vedere energetic, cât de important este pentru România ca şi pentru orice altă ţară să aibă companii puternice, să-şi folosească aceste resurse, să aibă investiţii pe termen mediu şi lung în domeniul energiei.

"Aici este un domeniu în care nu există investiţii pe termen scurt şi profituri pe termen scurt, există numai o strategie bine gândită, şi cred că în aceşti doi ani şi jumătate, lucrând împreună cu Petrom-OMV, cu celelalte companii din domeniu, România a progresat foarte mult. A făcut o reformă structurală reală şi din punct de vedere legislativ, şi din vedere operaţional pentru piaţa de energie, şi-a asigurat surse pentru a fi stabilă şi aproape în totalitate independentă, a creat premisele pentru ca în foarte scurt timp, prin rezervele proprii pe care le avem la dispoziţie, România, şi când spun România mă gândesc întotdeauna şi la Republica Moldova, să poată să asigure industriei şi populaţiei o siguranţă în ceea ce priveşte resursele energetice", a afirmat Ponta.

"Nu ne-am înţeles întotdeauna, dar acum dacă dau vestea că taxa pe construcţii speciale se reduce de la 1,5 la 1%, doamna Gheorghe îmi spune că să o reducem la 0,5%. Poată o să vină la anul un guvern şi mai bun decât cel al meu, şi o s-o reducă la 0,5%. Guvernul acesta atâta a putut să facă, poate însă să vină în paralel cu reducerea contribuţiilor de asigurări sociale, iar pentru dvs., care sunteţi o companie cu mulţi angajaţi şi cu toate contractele de muncă fiscalizate, sunt convins că şi acest tip de stimulent pentru crearea de locuri de muncă va fi bine primit", a spus premierul.

El s-a referit astfel la declaraţiile recente ale Marianei Gheorghe, CEO Petrom, potrivit cărora este încrezătoare că guvernul va crea un cadru fiscal prietenos pentru investiţii, inclusiv din punctul de vedere al nivelului total al taxării industiei petroliere (taxa pe stâlp, redevenţe), întrucât în caz contrar, Petrom va reduce volumul investiţiilor.

Guvernul a anunţat recent la începutul lunii că taxa pe construcţiile speciale va fi redusă de la 1,5%, la 1% din valoarea construcţiei, iar veniturile colectate vor rămâne la dispoziţia autorităţilor locale În privinţa redevenţelor din industria energetică, premierul Ponta a declarat, în această săptămână, că raportul Ministerului Finanţelor privind sistemul de redevenţe petroliere va fi discutat cu delegaţia FMI, CE şi Băncii Mondiale în luna noiembrie, la viitoarea vizită în România a misiunii organismelor financiare internaţionale.

La începutul lui septembrie, preşedintele Traian Băsescu a lansat un avertisment la adresa OV, afirmând: "Sunt foarte multe informaţii de presă în care OMV Austria pare a lansa politici care nu sunt în favoarea statului român. O spun deschis, direct, că vor fi partenerii noştri atât timp cât interesul naţional al României este servit cu prioritate". El a făcut aceste declaraţii după ce a vizitat platforma maritimă Ocean Endeavor, unde companiile ExxonMobil şi Petrom fac foraje de explorare pentru zăcămintele de gaze natural.