Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!


Musafir

#726

2012-03-14 22:10

daca pina acum sa putut invata impreuna acuma de ce trebuie separatism?? sau se face si la Budapesta facultate in limba romana

Musafir

#727

2012-03-14 22:11

Un stat care finanteaza insitutii de invatamant constituite pe criterii etnice nu poate fi respectat!Exista alte solutii convenabile pentru a ajuta minoritatile sa se dezvolte in spiritul traditiilor lor si in spiritul apropierii intre diferite etnii.
ciprian

#728

2012-03-14 22:12

De ce sunt cursuri in limba maghiara la o universitate din tara sau de ce e admiterea in limba maghiara la o universitate din Romania nu o sa inteleg niciodata, Asa cum nu inteleg de ce ar trebui votata aceasta petitie, va rog , explicati-mi .
Eu sunt student in Marea Britanie , suntem mai multi romani aici si nu vad pe nimeni sa isi manifeste dorinta ca aici sa se instaureze cursuri la universitati in limba romana.....ba mai mult mi se pare ilogic, atat timp cat esti in alta tara, traiestu dupa regulile ei, inveti limba respectiva si cam atat, un exemplu la o scara mai mica ar fi : cand mergi la cineva in vizita nu te trantesti pe canapea incaltat sau incepi sa i cotrobai prin frigider sau sa i rearanjezi lucrurile prin camera......
Unitate va fi atunci cand nu voi mai auzi oameni din orase ca Sfantu gheorghe sau Covasna spunandu mi ca ei ar vrea sa comunice mai mult cu romanii dar nu pot pentru ca pur si simplu nu cunosc limba, deoarece de mici au fost oarecum descurajati sa invete romaneste.
In concluzie, e cineva in stare sa mi explice de ce ar trebui eu , cetatean roman sa votez aceasta petitie?
Va multumesc!

Musafir

#729

2012-03-14 22:12

da
Musafir

#730

2012-03-14 22:12

Guv. ro este vinovat ptr. atitudinea fascistoida a minoritatii maghiare care forteaza nota oricind poate,de 21 de ani incoace ! ridicol ! si se pretinde acest guv. a fi un guv. european ?! in care Europa ? cea de la Trianon? ...Univ. Tg.Mures ramine UNITA ! nu segregata si secesionata cum isi doresc hunii mongoloizi!!!

Musafir

#731

2012-03-14 22:13

ce se va intampla oare cand, intr-un spital, un doctor inconjurat de asistenti roamni, va vorbi ungureste si restul va vorbi in romaneste(asistente,anestezist,etc)??????ce reusita va avea operatia aia????sau, hai sa nu fim rai.....vine un pacient ROMAN.....la o consultatie in TG MURES...omu saracu nu a invatat decat LIMBA ROMANA,ca e ROMAN saracul.....cum se intelege el cu doctorasul BOZGOR?????ca astia (BOZGORII) daca te aud ca vorbesti ROMANESTE in TARA TA.....nu inteleg....(fapt real...trait)

Musafir

#732

2012-03-14 22:14

Pana cand, pana unde !?
Ei bine, ajunge !!! Sufletul nu e nici de vanzare, nici de furat.

Musafir

#733

2012-03-14 22:14

Domnilor P D Listi portocalii ar trebui să vă ginditi de 5 ori pină să le acceptati asa ceva.Cred că ar fi o mare problemă la Tg-Mures.Chear dacă vor iesi de la guvernare,nu-i nici o problem .Ce-l putin vă salvati fetele sifonate.
ciprian

#734 Re:

2012-03-14 22:16

#731: -

exact ce am scris si eu.

ma bucur ca se raspandeste ideea


Musafir

#735

2012-03-14 22:16

Trebuie combatuta in mod exemplar orice obraznicie tipic maghiara. O data pentru totdeauna!

Musafir

#736 Re:

2012-03-14 22:16


Musafir

#737

2012-03-14 22:17

RESPECTATI AUTONOMIA UNIVERSITARA UMF TG-MURES!

Musafir

#738

2012-03-14 22:18


Atat timp cat la UMF Tg.Mures exista cursuri cu predare in limba Maghiara, mi se pare fortata cererea UDMR. Absolventii de medicina maghiari vor fi ei insisi prejudiciati daca vor ajunge medici si nu vor putea consulta in mod corect pacientii de alta etnie.
Si trebuie sa luam in considerare faptul ca acesti studenti vor studia la stat, pe banii din bugetul Romaniei. Cred ca tot ce am semnalat aici tine de bun simt si LOGICA.

Musafir

#739 RESPECTATI AUTONOMIA UNIVERSITARA TG.MURES

2012-03-14 22:19

SUNTEM ROMANI,RESPECTATI AUTONOMIA UNIVERSITARA!

Musafir

#740

2012-03-14 22:19

Autonomia universitară trebuie respectată. Cu orice preț!

Musafir

#741

2012-03-14 22:20

Politica conducătorilor naţiunii maghiare din România, de separare a învăţământului pe criterii etnice, va transforma naţiunea maghiară într-un corp străin în sânul naţiunii române majoritare. Mai binele este răul binelui. Consecinţele vor fi dezastruoase pentru naţiunea maghiară. Nu poţi face bine cu forţa şi nici dragoste cu sila nu se poate. De aceea întreaga răspundere a acestei politici de separare revine integral conducătorilor etniei maghiare. Acest lucru trebuie să-l înţeleagă fiecare maghiar, înainte de a nu fi prea târziu.

Musafir

#742

2012-03-14 22:20

Politicieni, lasati natiunile Romaniei sa-si urmeze legaturile sociale create in vatra lor stramoseasca ! Straduiti-va sa aplicati "drept" o lege "stramba" a distrugerii invatamantului romanesc. Nu mai "altoiti" un deget cand natura a daruit mainii doar cinci. Rezultatul va fi sigur , oricand, o malformatie si nu o realizare cu urmari faste in viitor.
Am prieteni maghiari. Am lucrat impreuna cu maghiari. Am instruit sute de cetateni romani de nationalitate maghiara. Am fost "legat in coarda" cu multi maghiari, pe pereti montani, avand vietile in mainile noastre. Zeci de ani am vorbit cu ei limba romana si am respectat dialogul dintre ei in limba maghiara, efectuat in prezenta mea. Precizez ca mi-au explicat permanent subiectul dialogului lor, fapt onorant pentru ei. Asa ii cunosc eu pe maghiari si asa m-au cunoscut ei pe mine. Copiii mei si copiii lor se respecta intre ei, dupa cum au vazut in comportamentul parintilor. Am lasat istoriei, fara a uita, martirii de la IP si TRASNEA. Urmasii nostri au o singura tara , ROMANIA. Vreau oricand ca fiica, nora sau nepoata mea sa nasca fara teama si cu incredere oriunde in Romania . Vreau sa ma duc sa-mi vizitez in liniste copii si rudele, in oricare localitate s-ar stabili in Ardeal, avand ca sot /sotie ce le-a harazit Dumnezeu si inima. Nu mai doresc in Romania revenirea la "tratamente" pe criterii etnice si bariere lingvistice ! Nu-mi permit angajare de translator pentru calatoriile in judetele Romaniei cu populatie preponderenta maghiara si mai ales, in caz nefericit de accident de orice natura, sa nu-i pot oferi anamneza, medicului maghiar care s-ar apleca asupra mea.

Musafir

#743 Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-14 22:21

#678: - Re: Re: Re: Re:

mai documenteaza


Musafir

#744

2012-03-14 22:23

Daca ai o inima mare,ajuta si pe altii doar cu o semnatura!

Musafir

#745 Re:

2012-03-14 22:24

#365: -

Domnule Copotoiu, vă sprijinim si vă rugăm să luptati cu toate armele,!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!noi vă sprijinim.

 


Musafir

#746 Votati PSD-ul, traiasca partidul rosu

2012-03-14 22:24

Zilele astea am auzit o grămadă de povești de adormit copii vizavi de doleanțele UDMR privind Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș. Dacă unii dintre cei care au dat declarații somptuoase, sau care au protestat în stradă, habar nu au despre ce este vorba, recomand să citească articolul 135, alineatul 1., punctul b, respectiv alineatul 2. UDMR nu cere altceva, decât aplicarea legii!

Art. 135
(1) Invatamantul superior pentru minoritatile nationale se realizeaza:
a) in institutii de invatamant superior in cadrul carora functioneaza facultati/linii/programe de studii cu predare in limba materna;
b) in institutii de invatamant superior multiculturale si multilingve; in acest caz, se constituie sectii/linii cu predare in limbile minoritatilor nationale;
c) in cadrul institutiilor de invatamant superior pot fi organizate grupe, sectii sau linii de predare in limbile minoritatilor nationale, in conditiile legii.
(2) Linia de studiu din cadrul universitatii multilingve si multiculturale se organizeaza in departamente. Cadrele universitare apartinand liniei de studiu adopta si elaboreaza un regulament de functionare propriu, care stabileste procedurile de alegere si alte aspecte specifice structurilor organizatorice ale liniei de studiu respective in concordanta cu Carta universitara, in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
(3) Sectia de studiu este o forma de organizare a invatamantului universitar intr-o limba a minoritatilor nationale, care poate fi institutionalizata, atat la nivelul universitatii, cat si in cadrul unei facultati, prin departamentul sectiei, care are in componenta programele de studiu si structurile organizatorice aferente. Sectiile beneficiaza de autonomie universitara in organizarea activitatilor didactice.
(4) In invatamantul universitar pentru minoritatile nationale, se asigura pregatirea in ciclul I de studii universitare licenta, in ciclul II de studii universitare master si in ciclul III de studii universitare doctorat, precum si in invatamantul postuniversitar, in limba materna.
(5) Finantarea de baza se calculeaza dupa un coeficient marit pentru studentii care urmeaza cursurile in limba unei minoritati nationale.


Musafir

#747

2012-03-14 22:24

Sunt de acord ca studentii maghiari de la UMF Tg. Mures trebuie sa stie sa practice medicina in limba lor materna, dar tot atat de important este sa stapaneasca cunostintele medicale intr-o limba romana perfecta, dat fiind ca statul roman ii scolarizeaza. Problema se pune si in cazul migratiei exagerate de medici formati in Romania dar dedicandu-se bolnavului din alte tari. Statul sa le asigure salarii pe masura pregatirii si muncii lor, dar prin contract tinerii medici sa-si practice in tara meseria macar atatia ani cat le-a luat sa se formeze.

Musafir

#748 Votati PSD-ul, traiasca partidul rosu

2012-03-14 22:25

Pe diversele forumuri de internet, studenții dezinformați, iar în media jurnaliștii independenți foarte bine informați fac din ce în ce mai multe afirmații stupide referitoare la subiectul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș. Iată topul celor mai ”însemnate” aberații.

Care este problema ungurilor? Și acum se poate învăța în limba maghiară.

Scopul principal al înființării liniei maghiare individuale nu este doar asigurarea învățământului în limba maternă, deoarece momentan atât în cadrul UMF Tg. Mureș cât și a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, respectiv a Universității de Artă din Târgu Mureș în aproape toate facultățile există și secții cu predare în limba maghiară. Accentul se situează pe dreptul individual de decizie! Înaintea adoptării noii legi a educației, deciziile privind linia de învățământ maghiară erau aservite majorității românești din cadrul senatului universității. O majoritate care decidea după bunul plac în ceea ce privește aspectele adminsitrative, educaționale, materiale, legate de cercetare,sau chiar de resurse umane ale instituției maghiare. Vechea charta a UBB făcea chiar posibil ca senatul universității să desființeze învățământul în limba maghiară! Toate acestea în spiritul autonomiei universitare! Cea mai importantă implicare a individualității învățământului maghiar este posibilitatea studenților și profesorilor maghiari de a decide, respectiv de a coordona chestiunile care îi privesc în mod direct.

Nu există destule cadre didactice maghiare, motiv pentru care nu se poate înființa linia individuală de învățământ în limba maghiară!

Este un caz tipic de „Clinci 22”. Nu se poate înființa linia individuală maghiară, pentru ca nu sunt destule cadre universitare, iar totodată nu vor fi niciodată destule cadre maghiare dacă nu există linie individuală de învățământ universitar în limba maghiară. Numărătoarea este simplă: din 10 asistenți universitari unul eventual va deveni profesor dar din 100 de debutanți se pot forma 10 profesori. Universitățile de medicină din Ungaria și-au exprimat sprijinul pentru secția maghiară a UMF dinTg. Mureș, asigurând tranziția până la momentul în care vor exista destule cadre ”autohtone”.

Autonomie universitară și universitate apolitică!

Aveam 15 ani la momentul revoluției și îmi amintesc foarte bine că în primii ani ai democrației auzeam la tot pasul că totul este permis, deoarece este democrație. Iar gunoiul de exemlu se poate arunca în stradă! Așa se întâmplă și în cazul autonomiei universitare: unii au impresia că totul este permis, deși acest lucru e valabil până când legea nu spune altfel. Automia universitară nu însemană că majoritatea decide dacă legea se aplică sau nu, ci faptul că există spațiu de mișcare în cadrul legii. ”Implicarea politică” nu cere altceva decât implementarea legii educației, în care este scris negru pe alb ca trebuie (nu că este posibil!) înființată linia individuală maghiară.

Să nu își închipuie cineva că în spatele senatului ”autonom” nu există interese politice! Doar că în timp una dintre părți este antimaghiară și stârnește prin mesajele sale naționaliștii din tot orașul (sau întreaga țară?), în acest timp UDMR nu dorește decât aplicarea legii. În România există trei universități multiculturale. De ce doar în două dintre ele se poate implementa fără scandal această lege? De ce trebuie să intervină guvernul pentru respectarea legii la UMF din Tg. Mureș

Nu se pot face diferențe între pacienții români și maghiari!

Nimeni nu are în vedere așa ceva, este doar un motiv ieftin pentru diversiune, potrivit pentru creearea de tesiuni între părțile opozante.

UDMR dorește dezbinare pe motive etnice

UDMR dorește implementarea și respectarea legii!


Musafir

#749

2012-03-14 22:27

n-ar fi primul principiu constitutional incalcat de servilismul politicienilor romani, insa ar putea fi primul pas spre desfiintarea Constitutiei Romaniei!

Musafir

#750

2012-03-14 22:28

Toti cei care invata pe limba maghiara la facultate sunt cetateni romani, si parinti lor platesc impozite din care se finanteaza aceste studii.
Si pana acuma au fost medici care au terminat facultatea pe limba maghiara,si prea putini sunt,care nu vorbesc limba romana.
Care dintre voi a intalnit medic care vorbea doar pe ungureste?
Cei plecati in Anglia de pilda, pentru studii, sunteti strain, nu nascuti acolo...