Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!


Musafir

#4076

2012-03-20 23:09

Maghiarii au posibilitatea sa-si deschida ce scoli doresc, dar pe banii lor, adica scoli particulare.
Statul Roman trebuie sa puna la dispozitie scoli romanesti pentru toti cei ce doresc sa invete in Romania.
Tara este Romania.
Limba este romana
Scoala este romaneasca.
Aici in Germania se procedeaza la fel.
Daniel

#4077 Re: Re: Re: Re: Schengen si nu numai ...

2012-03-20 23:21

#4030: - Re: Re: Re: Schengen si nu numai ... 

 Da, evident ca m-am simtit discriminat! De cate ori merg in strainatate evit sa spun ca sunt roman ! Asa ca inteleg foarte bine ce inseamna sa te simti stingher. Acesta este principalul motiv pentru care nu pot sa accept modul in care cvasi-totalitatea postarilor sunt agresve, antiunguresti. Ce aveti cu ei ? Mie imi plac maghiarii, ma simt bine in Ungaria, prefer sa fac "etapa" la Szeged in loc de Arad, imi place Budapesta si, in general, cred ca avem multe de invatat de la unguri. Uitati-va la politicieni lor, si, sincer, nu vedeti ca au trimis in Parlament oamani cultivati, civilizati, inteligenti!? Si daca or avea facultate in limba maghiara, ce-o sa se intample ? Cine si ce va avea de suferit, puteti sa-mi explicati?


Musafir

#4078

2012-03-20 23:23

Este un semn democratic,aceasta autonomie! Incotro ne-ndreptam?

Musafir

#4079 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-20 23:28

#3942: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:  

 Sa va fie rusine, voi ati fost in spatele denigrarii revistei! De ce nu va luati si de lucrarile ungurilor numai de-ale romanilor!


Musafir

#4080

2012-03-20 23:31

Sunt pur si simplu dezgustat de amestecul politicului in aceasta problema interna a UMF. Militez, ca persoana cu simt civic, impotriva acestor manevre si denunt santajul UDMR in aceasta privinta.

Musafir

#4081

2012-03-20 23:41

Este timpul sa se puna capat santajului udemerist, iar cetatenii maghiari sa fie la fel ca orice alti cetateni ai Romaniei. Sa nu mai toleram asazisele disctriminari pozitive. In Romania sa existe doar cetateni romani, indiferent de etnie, ca in Franta, de exemplu.

Musafir

#4082

2012-03-20 23:43

In Romania toti trebuie sa vorbeasca limba Romana!

Musafir

#4083

2012-03-20 23:46

Mi-e atat greata de acest troc politic care a depasit granitele nesimtirii politicienilor disperati sa ramana la putere! Vai noua, oi proaste conduse de lupi pe care inca ii votam!! Pana cand?

Musafir

#4084

2012-03-21 00:00

Ne-am saturat de maimutoii astia de la putere!

Musafir

#4085

2012-03-21 00:08

UDMR alimenteaza starea conflictuala prin cererea revizionista de separare pe criterii lingvistice a UMF-ului de la la Targu Mures.
Oare, maghiarii care cer si obtin burse de studiu in Franta, Statele Unite sau Madrid vor cere si acolo ca institutiile respective sa fie in limba maghiara?
Un institut de invatamant specializat superior formeaza profesionisti care vor activa in cadrul statului in care limba majoritatii este romana, deci nu este o institutie scolara dedicata asigurarii mostenirii si specificului cultural.
Este clar ca intentia politicienilor si activistilor maghiari este de a mentine o permanenta stare de tensiune etnica in zona cu tenta secesionista.

Mircea Popescu
California
http://mipopescu.wordpress.com

Musafir

#4086

2012-03-21 00:15

sa se respecte legislatia,e asa de simplu,,,dar nu este pt.ca interesele politice depasesc limita bunului simt

Musafir

#4087

2012-03-21 00:35

Respectati limba oficial!

Musafir

#4088 Re: Au gasit aici sat fara caini!

2012-03-21 00:36


Musafir

#4089 Re: Re: Re: Re: Re: Schengen si nu numai ...

2012-03-21 00:50

#4077: Daniel - Re: Re: Re: Re: Schengen si nu numai ...

Rândurile tale sunt abia primii în care am simţit EMPATIE, umanism şi bun simţ (deşi suntem deja peste 4000 de comentarii).

Să ştii că UDMR-ul era între primii care au susţinut acordarea drepturilor comunităţii româneşti din Serbia - ca condiţia sprijinului statului român pentru integrarea în UE a Serbiei. Tot aşa a sprijinit şi protestul înpotriva violării drepturilor românilor din Basarabia.

 

Naţionaliştii români le-au uitat aceste gesturi...

 

Cine nu cunoaşte ce înseamnă să fii minoritar, nu poate să înţeleagă acest lucru. Cine nu era jignit şi umilit nici-odată pentru apartenenţa sa la o naţiune, nu ştie despre ce e vorbă.

Imigranţii români din Italia sau Franţa au început să sufere de aceste lucruri şi încet-încet au înţeles ce înseamnă să fii minoritar (căci suferă de acelaşi xenofobie pe care o practică şi fraţii lor din ţara-mamă)...

Asta simţim noi, deşi nu l-am depăşit noi hotarele Ungeriei, ci hotarele ne-au depăşit. Părinţii, bunicii, străbunicii noştri au trăit aici şi noi n-avem nici-o vină înpotriva românilor decăt că ne-am născut şi le deranjăm...

Dacă cerem drepturi egale, facultăţi egale, ei vorbesc deja despre discriminare pozitivă. Căci chiar şi egalitatea le deranjează... :-(

Mă rog, vorbesc despre cei naţionalişti - căci ştiu şi eu foarte bine că sunt o mulţime de români în care există încă bunul simţ, empatia şi capacitatea de a-l înţelege pe celălalt. Şi ştiu foarte bine că aceşti 24 000 de mii de români nu reprezint totalitatea naţiunii (care cuprinde milioane şi milioane de români empatici, toleranţi, cu spirit european).

Totuşi sunt foarte trist când trebuie să văd că sunt 24 000 de români care semnează o astfel de petiţie (deşi ştiu că majoritatea lor face absolut inconştient acest lucru, nici nu ştie ce semnează sau ce conţine legea împotriva cărei protestă).

Oricum îmi pare bine că am citit şi comentariul tău, căci tocmai din cauza oamenilor ca tine pot să mai cred că există viitor comun pentru români şi maghiari, că există încă posibilitatea să-l înţelegem unul pe celălalt.

Dacă în locul lui Copotoiu ar fi un român ca tine, nici n-ar fi fost nevoie de modificarea Legii Educaţiei sau de hotărârea de guvern. Căci acestea sunt doar răspunsuri la o situaţie discriminatorie - care putea fi evitată sau corectată în cadrul universităţii, dacă conducătorii erau oameni mai empatici şi mai deschişi la dialog.

Cunosc mulţi români care sunt ca tine - tocmai de aceea n-am plecat încă din această ţară şi n-am cerut nici cetăţenie maghiară. Căci încă pot spera că sunt oameni cu care (românii şi maghiarii împreuna) putem schimba cândva mentalitatea bolnavă a acestei ţări.

Dacă peste 30-40 de ani mor toţi comuniştii şi şoviniştii din ţară şi în funcţiile importante (să sperăm:) vor fi români ca tine, atunci voi fi mândru că m-am născut aici, în ţara asta, deşi ca minoritar...

 

 

 

 

 


Musafir

#4090 Re:

2012-03-21 00:59

#4085: -

Tu înţelegi măcar termenul "revizionalism"?

Maghiarii din Franţa, Statele Unite sau Madrid sunt imigranţi ca şi tu în SUA. Ce fel de drepturi să ceară?

Pe teritoriul României de azi însă trăiesc maghiari de 1000 de ani. Deci sunt o minoritate autohtonă. În Europa acest statut se respectă (şi conform Constituţiei României)!


Musafir

#4091 Re: Re: Re: Re: Re: Schengen si nu numai ...

2012-03-21 01:00

#4077: Daniel - Re: Re: Re: Re: Schengen si nu numai ...

Nu ştiu cine eşti, dar sincer chiar îmi pare rău.


Musafir

#4092 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Schengen si nu numai ...

2012-03-21 01:01


Musafir

#4093 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Schengen si nu numai ...

2012-03-21 01:02


Musafir

#4094 Re:

2012-03-21 01:11

#4082: -

"In Romania toti trebuie sa vorbeasca limba Romana!"

 

Tu nu te gândeşti măcar pentru o clipă la românii din Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria sau de la est de Nistru?

Chiar nu simţi puţină empatie măcar faţă de fraţii tăi minoritari (diaspora română din ţările înconjurătoare)?


Musafir

#4095 Combinati medicina veterinara cu medicina generala umana!!!

2012-03-21 01:16

Asa cum stim cu toţi, pentru o perioadă de zece zile a intrat în dezbatere publica acel proiect de lege, care ar crea o facultate independenta in limbile engleza si maghiara in cadrul UMF Targu Mures. După cum se vede, dialogul surzilor continua pe mai multe fronturi, adica mai bine zis, argumentele aduse de maghiari nu sunt auzite de cei care ar trebui sa-o aude.

Si daca ne gandim bine, surditatea in forma asta agravata, nu poate fi vindecata de nici un medic O.R.L-ist, fie el roman sau maghiar.
Deasemenea studentii romani au protestat de mai multe ori, pentru ca asa de mult isi iubesc colegii maghiari incat nicidecum nu vreau sa se desparte de ei.
Tot aşa, cei care au comentat în anumite locuri, sunt profund îngrijorati, si sunt foarte tristi: pe de o parte pentru viitori medici, pentru că dacă nu învaţă în română, nu au cum să se afirme, pe de altă parte pentru bolnavi români, oare cum se fac înteleşi de ce suferă, când se duc la un medic maghiar...
Deşi în zilele de astăzi, medicii care au rămas acasă, sunt ocupaţi până peste cap, nu prea au timp de pălăvrăgeală.

Nu pot să înteleg un lucru, adică medicul care a terminat medicina în România, şi care a plecat să lucreze în Suedia, Germania, Franţa sau în alte ţări europene, când sosesc acolo, probabil sunt întrebaţi în ce limbă au terminat facultatea, iar ei trebuie să răspundă că au terminat în română, si atunci probabil, aceşti medici nu sunt angajati acolo, vor fi alungaţi, pentru că ei nu au terminat facultatea de medicină nici în suedeză, nici în germană sau în franceză.

Tot aşa de exemplu, cel care se duce la un medic stomatolog, nu prea trebuie să dea explicaţii medicului. Îsi arată la doctor faţa umflată şi portofelul. Medicul se uita în gura pacientului, dar şi în interiorul portofelului, imediat o să ştie ce să facă , dacă va plomba, sau va extrage un dinte, dacă termină repede cu un pacient, sau îi va pune o proteză dentară necesară.
Ca o idee, studenţii maghiari de la medicină generală, ar putea să ceară transferul la medicină veterinară, şi acolo să se creeze o facultate independentă maghiară, cu secţie de medicină umană generală. Probabil acolo n-ar exista contraargumente înfiinţări, pentru că acolo toţi medici, ar putea comunica, indiferent de limba pe care o vorbesc, de exemplu cu o vită bolnavă. Când omul vede, de ce suferă animalul său, cheamă medicul veterinar, dar tot el va trebui să explice medicului, pentru că sărmanul animal nu poate să explice de ce suferă. Medicul examinează animalul bolnav, îl pipăie şi îl ascultă, dar întretimp animalul nu vorbeşte nici în română, nici în maghiară, dar tot este ajutat de medic.

Apropo, îmi aduc aminte, că mi-am dus şi pisicile, si câinii la medicul veterinar, şi nici aceste animale nu au vorbit nici în română, nici în maghiară, deşi trebuie să amintesc, de faptul că au înţeles imediat, şi din priviri, dar mai ales când am vorbit frumos cu ei. Pisica dealtfel miorlăia foarte urât, iar câinele urla şi mai tare. Medicul veterinar nici n-a miorlăit, nici n-a urlat, dar tot a vindecat aceste animale.

Deci aceasta ar fi propunerea mea, ca acesti medici care tratează oameni să fie recalificaţi, iar facultatea de medicina generală ar trebui combinată cu cea veterinară. Iar, medicii educaţi în acest fel, ar putea da diagnosticul, numai prin simpla privire, pipăire, sau ascultare, dar fără comunicare, fără pierdere de timp. După diagnostic, tot aşa de simplu să se dea şi reţeta, ce medicamente să luăm, iar pacientul se poate duce cât de repede la farmacist. Acolo farmacistul va trece pe cutiuţă 3x1, iar bolnavul o să ştie întocmai, că dimineaţa, la prânz, si seara, trebuia să ia un bombonel.
Medicii educaţi în acest fel, ar putea să se afirme în acest fel şi mai uşor în străinătate, pentru că ar avea o diplomă despre faptul că, ei poate să vindece bolnavi fără a comunica cu ei.


Musafir

#4096 Re:

2012-03-21 01:17

#4056: -

"Traim intr-o tara care se cheama Romania.Toti locuitorii indiferent de nationalitate trebuie sa contribuie la dezvoltarea acestei tari"

 

Stai liniştit că maghiarii au contribuit deja. Au construit numeroase universităţi pe care le-aţi luat pur şi simplu şi nu vreţi să acceptaţi nici măcar o facultate maghiară...


Musafir

#4097 Re: Combinati medicina veterinara cu medicina generala umana!!!

2012-03-21 01:24


Musafir

#4098 Re: Combinati medicina veterinara cu medicina generala umana!!!

2012-03-21 01:38

#4095: - Combinati medicina veterinara cu medicina generala umana!!!

"Pisica dealtfel miorlăia foarte urât, iar câinele urla şi mai tare."

Cum adică?!

Ce fel de animale ai tu domnule? Cum îşi permite pisica ta să miorlăie în propria sa "limbă"?

Aici e România, o ţară cu o singură limbă permisă măi!

Aici nu se miorlăie şi nu se urlă (doar româneşte, când eşti foarte excitat sau beat)!

 

Pisica ta, împreună cu căţel trebuie să înţeleg că ei trebuie să vorbesc româneşte!

Sau cel puţin în două limbi (teoretic pot miorlăia sau urla, dar practitc, la stagiu să VORBEASCĂ româneşte).

 

Eu nu ştiu ce fel de câine ai tu (sper că-i ortodox măcar), dar sigur că nu studiază la UMF.

poate la Babeş-Bolyai....

 

 


Musafir

#4099

2012-03-21 01:49

"Nu pot să înteleg un lucru, adică medicul care a terminat medicina în România, şi care a plecat să lucreze în Suedia, Germania, Franţa sau în alte ţări europene, când sosesc acolo, probabil sunt întrebaţi în ce limbă au terminat facultatea, iar ei trebuie să răspundă că au terminat în română, si atunci probabil, aceşti medici nu sunt angajati acolo, vor fi alungaţi, pentru că ei nu au terminat facultatea de medicină nici în suedeză, nici în germană sau în franceză."

E simplu: suedezii, francezii şi germanii sunt trădători de neam (presionaţi de UDMR) că acceptă medici care au terminat facultatea în limba română. Românii să pleacă din Suedia, Franţa sau Germania, dacă n-au învăţat medicina în limba oficială a ţării respective (măcar la stagii)!

Musafir

#4100

2012-03-21 01:57

Ne aflam in fata unui santaj politic ordinar. UDMR este duplicitar, antiromanesc, antidemocratic si antieuropean. Acest"partid" nu mai merita sa fie in Parlament.