Eliminarea temelor pentru acasa

După ce termină orele, copiii trebuie să aloce mult timp temelor pentru acasă. Uneori prea mult. O spune chiar ministrul Educaţiei. Mircea Dumitru crede că materiile ar trebui regândite, iar temele făcute la şcoală.

Materiile sunt multe, iar temele se adună. 
Elevii trebuie să studieze mult acasă pentru că materiile sunt stufoase.
Deocamdată, nu există studii care să arate care e timpul optim pe care un copil ar trebui să-l petreacă făcând teme. Un lucru este clar, însă: lecţiile nu ar trebui să-i ocupe întreaga zi.
Copiii stau intre 5 si 7 ore la scoala iar atunci cand ajung acasa ei fac teme in loc sa petreaca timp cu familia sau sa se joace, ei fac teme alte 2 ore.

Pornind de la premisa ca timpul efectiv de lucru al uni elev nu trebuie sa depaseasca 8 ore zilnic (redus la 6 ore pentru învǎtǎmântul primar) rezulta ca timpul necesar efectuării temelor pentru acasă nu trebuie sa fie mai mare de 2-3 ore (la debutul clasei I-a, acesta va fi de aproximativ 30 minute), la un regim de activitate şcolara de aproximativ 6 ore zilnic

Mai jos, un pasaj din Planul Cadru de Invatamant pentru 2016-2017

"Timpul zilnic necesar realizării temelor pentru acasă pentru un elev în învățământul
preuniversitar este reglementat prin Ordinul nr. 3066 / 1999.
• durata efectuării temelor este cel mult 2 ore (la nivelul învățământului primar), 2 - 3 ore (pentru
celelalte niveluri)
• în clasa pregătitoare nu se dau teme pentru acasă, iar la clasa I, timpul total alocat pentru
pregătirea lecţiilor (teme scrise/orale) să fie de maximum 30 min – 60 min.
• este prevăzut faptul că tema pentru acasă trebuie stabilită diferențiat, după următoarele criterii:
- tema obligatorie, de nivel mediu de dificultate, pentru toți elevi clasei.
- tema suplimentară și individuală, fără caracter permanent, pentru situații adecvate, precum:
• activități de recuperare;
• activități de dezvoltare."

Daca ar fi sa facem o paralela intre spusele legii si actualitatea de la clasa, noi ori avem numai copii cu probleme de invatare, ori numai olimpici (conform situatiilor expuse in ordin).

Legea lasa sa fie interpretata iar scoala s-a transformat intr-un job Full-time pentru copiii nostri, care mai fac si ore suplimentare.

Mai ales in cazul elevilor din invatamantul primar, un astfel de program ar putea fi daunator si ar putea provoca numeroase probleme de sanatate, deoarece copiii au nevoie de timp pentru odihna, pentru joaca si pentru relaxare, sustin specialistii Stanford Graduate School of Education.

Acestia au realizat un studiu la care au participat peste 4.300 de elevi de la 10 scoli si licee de renume din California. Cercetatorii au vrut sa vada cum influenteaza cantitatea mare de teme nivelul de stres si sanatatea copiilor. Astfel au observat ca 56% dintre elevii chestionati su spus ca temele reprezinta principala lor sursa de stres, scrie descopera.ro.

Stresul are efecte serioase asupra sanatatii copiilor: poate provoca migrene, ulcer, externuare, insomnie sau pierdere in greutate,spune Denise Pope, initiatoarea proiectului de cercetare.

In conditiile expuse mai sus, cerem eliminarea temelor pentru acasa.


Catalina Dumitriu    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Catalina Dumitriu să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.








Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...