SEMNEAZĂ pentru Diminuarea Ratei Dobânzii și a Indicelui de Referință ai BNM la Creditele Ipotecare!

      Vă atragem atenția asupra problemei majorării indicelui de referință de către Banca Națională a Moldovei cu tocmai 5.35% de pe data de 01 iulie 2022, ceea ce a dus automat la majorarea considerabilă dobânzilor la creditele ipotecare la băncile comerciale din Republica Moldova.  

        Pe data de 01 iulie 2022, Parlamentul R. Moldova a modificat legea nr 293 din 2017 privind unele măsuri în vederea implementării programului de stat prima casa prin plafonarea ratei dobânzii lăsând fără atenție mii de consumatori ai creditelor ipotecare care nu beneficiază de programul de stat prima casa.

        Această situație împreuna cu inflația istorică, majorarea excepționala a tarifelor pentru servicii comunale, creșterea istorică a prețurilor la produse petroliere și produse alimentare aduce la imposibilitatea achitării a plaților lunare majorate a dobânzilor pentru credite ipotecare de către persoane fizice din R. Moldova.

        Trebuie luat in considerare că în comparație cu situația teribilă a persoanelor fizice nimerite în situație precară, cele 11 bănci comerciale din R. Moldova, în anul 2021 au obținut un profit net în creștere cu 39,6% față de anul 2020 și totodată în primele două luni ale anului 2022 practic și-au dublat profitul față de perioada corespunzătoare a anului precedent.  

        Exodul masiv ai populației tinere din R. Moldova se datorează inclusiv incertitudinii și imposibilității de a prognoza cumpărarea unui imobil pentru a construi viață și familie în R. Moldova.

        Solicităm implicare urgenta a Guvernului, Parlamentului și BNM pentru diminuarea și plafonarea ratei dobânzii flotante a creditelor ipotecare a băncilor comerciale pentru persoanele fizice care dețin credite ipotecare și diminuarea indicelui de referință de către BNM pentru credite ipotecare.

ipoteca_md1.jpg


Cetățeni ai R. Moldova    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Cetățeni ai R. Moldova să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAUPublicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...