Dezvoltarea conexiunii dintre Giroc și Timișoara pe calea ferată

Către Consiliul Local Giroc,

Subsemnații, semnatari ai acestei petiții, propunem spre dezbatere următorul proiect:

 PLAN DE DEZVOLTARE A CONEXIUNII DINTRE GIROC ȘI TIMIȘOARA PE CALEA FERATĂ

1. Premize

Dezvoltarea suburbiilor este semnificativ influențată de conexiunea acestora cu metropola din proximitate. O conexiune multimodală este binevenită în condițiile în care oferă mai multe oportunități de transport.

Calea ferată reprezintă modalitatea principală de conexiune dintre multe metropole de pe mapamond și suburbiile acestora, fiind considerată cheia dezvoltării inteligente a zonei metropolitane, în contextul tendințelor actuale de reducere a traficului auto.

Conexiunea dintre suburbie și metropolă este esențială pentru a facilita accesul locuitorilor suburbiei la locurile de muncă și la servicii, dar și pentru a înlesni accesul turiștilor în zonele de interes adiacente suburbiei.

2. Contextul actual

Principala conexiune dintre Giroc și Timișoara este asigurată în prezent de șoselele care leagă cele două localități, acestea facilitând transportul individual cu autoturismul și transportul în comun cu autobuzele S.C. Giroceana S.R.L. (Figura 1).Screenshot_20201101_203347.jpg

De menționat că și conexiunea pe calea ferată este o variantă posibilă în prezent, în condițiile în care există câteva trenuri care fac legătura dintre halta Giroc și gările Timișoara Sud și Timișoara Nord (Figura 2), durata călătoriei de la halta Giroc până la gara Timișoara Nord fiind de numai 15 minute! Cu toate acestea, nu este o variantă pe care să o prefere mulți călători în contextul în care accesul la haltă nu este facilitat de mijloacele de transport în comun locale, iar halta Giroc nu beneficiază de un peron adecvat și nici de o clădire pentru servicii (figura 3).

Screenshot_20201101_203252.jpg

Screenshot_20201101_203323.jpg

3. Soluții propuse

a. Etapa 1 – facilitarea accesului călătorilor la halta Giroc prin:

i. ajustarea orarului autobuzelor în funcție de orarul trenurilor;

ii. crearea unei noi stații de autobuz în proximitatea haltei pe direcția de mers Timișoara-Giroc (figura 4) unui peron. 

Screenshot_20201030_145710.jpg

b. Etapa 2 – modernizarea haltei Giroc, în colaborare cu CFR (figura 5), prin construcția:

i. unei clădiri care să găzduiacă o sală de așteptare, un automat pentru biletele de tren, o toaletă și, opțional, un spațiu comercial;

ii. unei stații de autobuz;

iii. unei parcări pentru autoturisme;

iv. unei parcări pentru biciclete. 

 

c. Etapa 3 – Construcția unei halte în Chișoda, în colaborare cu CFR (figura 6), având caracteristici similare cu cea din Giroc

Screenshot_20201101_175112.jpg

d. Etapa 4 – introducerea unor trenuri suplimentare pe ruta Timișoara-Giroc, care să permită transportul bicicletelor

Avantaje și oportunități

a. Dezvoltarea conexiunii pe calea ferată reduce traficul auto și oferă un al treilea punct de acces în zona centrală a Timișoarei (Gara Timișoara Nord), poziționat la distanță de celelalte două (Piața Leonardo da Vinci și Piața Sinaia)(figura 7)

Screenshot_20201101_203223.jpgb. Construcția centurii Girocului și Chișodei ar putea reprezenta o oprtunitate pentru amenajarea zonei haltei Giroc (figura 8). 

Screenshot_20201101_2031191.jpg

c. în condițiile în care CFR intenționează să conecteze gara Timișoara Nord cu Aeroportul Traian Vuia, dezvoltarea conexiunii dintre Giroc și Timișoara este o etapă cheie care poate conduce la stabilirea unei conexiuni între Giroc și aeroport. În cele din urmă, se prefigurează realizarea unei centuri feroviare a Timișoarei, care include Girocul (figura 9). Rămâne ca factorii de decizie din comună să stabilească o colaborare cu CFR și Primăria Timișoara, astfel încât aceste deziderate să devină realitate.

Screenshot_20201101_203051.jpg

 

 


Șerban Comșa    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnare, autorizez pe Șerban Comșa să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Vă rugăm să rețineți că nu puteți confirma semnătura dvs. răspunzând la acest mesaj.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...

Facebook