Confiscarea bunurilor traficantilor pentru sprijinul victimelor

Traficul de persoane este o infractiune care aduce atingere drepturilor fundamentale ale omului si este de natura a genera destabilizari profunde in sfera securitatii sociale, sanatatii publice, a pietei fortei de munca sau a educatiei. De asemenea, traficul de persoane este un catalizator in vederea dezvoltarii si diversificarii altor infractiuni din sfera criminalitatii organizate, precum traficul de droguri sau traficul de arme. Fiind gazda uneia dintre cele mai profitabile afaceri ale lumii subterane, Romania este situata, de prea multi ani, pe primul loc din Uniunea Europeana ca tara sursa a  victimelor traficate, ingloband astfel un buget ilegal de ordinul milioanelor de Euro - buget reinvestit si refolosit pentru perpetuarea, inflorirea si diversificarea infractiunilor de criminalitate organizata.

Traficantii, desi gestioneaza bugete generoase, la momentul condamnarii, cand sunt obligati de instantele de judecata sa plateasca victimelor daunele materiale si morale cuvenite, se leapada cu mare usurinta de o atare obligatie, astfel cum s-au lepadat de mult de obligatia omului de a fi om, si apeleaza la lacunele legislative, avand deja indemanarea formata in acest sens, afirmand si dovedind ca nu au bunuri sau venituri regulate in patrimoniul lor si astfel nu pot fi tinuti de executarea unei astfel de obligatii.

Victimele, per a contrario, sunt cele care din nou au pierdut in fata traficantilor si astfel, de multe ori, si in ochii neintelegatori ai familiei, prietenilor, rudelor si a comunitatii. Ce mai pot face acestea intr-o astfel de situatie si la destul de mult timp (ani) de la savarsirea faptei? Sa inceapa un nou proces pentru obtinerea compensatiei financiare oferite de stat victimelor, asta daca au avut norocul sa primeasca ingrijiri medicale pe care sa le fi platit din bugetul propriu si pentru care sa fi tinut actele doveditoare sau daca detin orice fel de acte doveditoare privind prejudiciul material cauzat. Sigur, prin prezenta, nu ne propunem sa intram pe fondul problemei si sa analizam aspecte precum care este prejudiciul material cauzat? cum poate fi acesta cuantificat? sau de ce doar prejudiciul material poate face obiectul unei astfel de cereri? - Legea 211/2004

Propunem asadar modificarea legii 678/2001 privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane prin introducerea unui nou articol cu urmatorul continut: "Bunurile mobile si imobile ale persoanelor care au savarsit infractiunea de trafic de persoane, daca au fost folosite in vederea savarsirii acestei infractiuni sau daca au rezultat din savarsirea acestei infractiuni sunt supuse confiscarii. Bunurile astfel confiscate vor intra intr-un patrimoniu destinat despagubirii victimelor traficului de persoane si asistentei acestei categorii de victime." 

O astfel de masura are urmatoarele beneficii: functie reparatorie, astfel incat victima are posibilitatea primirii unei juste despagubiri - de asemenea, se evita situatia in care victima nu poate fi despagubita desi bunurile au fost confiscate intrucat acestea au intrat in proprietatea statului; masura eficienta de combatere - desi una sau mai multe persoane au fost extrase dintr-o grupare de criminalitate organizata, acestea sunt mereu usor inlocuibile, atunci insa cand sunt extrase parghiile necesare comiterii infractiunilor gruparea este, cel putin temporar, pana la luarea altor masuri, imobilizata; cresterea calitatii serviciilor acordate victimelor traficului de persoane avand in vedere ca teoretic acestea sunt indrituite la servicii furnizate, in majoritatea judetelor, in mod voluntar de catre ONG-uri.


Adina Schwartz - Fundatia Pro Prietenia Arad    Contactați autorul petiției