Cerem Demisia Ministrului Educației

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), organizație non-guvernamentală, non-profit și apolitică,          

Formulăm prezenta petiție prin care cerem demisia ministrului educației, în numele elevilor, studenților, profesorilor și al părinților, că urmare a crizei generate în sistemul de educație românesc, a lipsei unui proiect concret privind modul de începere și desfășurare a anului școlar 2020-2021, lipsa de comunicare și transparența privind modalitatea de desfășurare a învățământului în condițiile pandemiei cu COVID-19, precum și că urmare a sesizărilor primite.          

În ceea ce privește metodologia adoptata prin O.U.G. 141 din data de 19.08.2020, precum și normele privind instituirea de măsuri sanitare și de protecție în unitățile de învățământ în perioada pandemiei COVID-19, acestea sunt neclare, lacunare și încalca drepturile fundamentale stipulate de Constituția României, Art. 32 – Dreptul la învăţătură; Art. 34 – Dreptul la ocrotirea sănătăţii.          

Considerăm că învățământul este o prioritate națională, prin urmare nu putem lua în derizoriu viitorul a milioane de tineri. Calitatea educației este deosebit de importanta și trebuie să atingă cele mai înalte standarde pentru că tinerii de astăzi reprezintă viitorul României.          

Astfel, pentru cele enumerate mai sus, solicităm public demisia Ministrului Educației, Cercetării, Tineretului şi Sportului, doamna Monica Cristina ANISIE dând dovadă de lipsă de profesionalism și responsabilitate în gestionarea situației actuale privind sistemul de învățământ românesc.

Demersurile și acțiunile întreprinse până acum de către Ministerul Educației într-un mod dezorganizat și  incoerent au condus la o situație de imprecizie și incertitudine, prin absența unui proiect unitar care să stabilească în mod clar metodologia de desfășurare a învățământului. Ministerul Educației nu și-a asumat deciziile și atribuțiile prevăzute de lege și a lăsat, astfel, la latitudinea unitățiilor de învățământ cum vor gestiona contextul epidemiologic actual.

Îndemnul doamnei ministru de a ne asuma responsabilitatea cu toții, dar mai puțin ministerul pe care îl conduce, nu face decât să direcționeze răspunderea către părinți, elevi și profesori și nu către cei care au în sarcină acest lucru. În șase luni de pandemie nu s-a reușit crearea unui plan și a unui regulament pentru începerea școlilor.

Cu toate că Ministerul Educației a avut la dispoziție 3 luni, timp suficient pentru pregătirea planului educațional, până în prezent nu au fost achiziționate suficiente materiale de dezinfecție, separatoare pentru bănci, tablete sau laptopuri, acest an scolar derulându-se sub auspiciile dezorganizării și lipsei de siguranță.

Mai mult decât atât, în acest moment critic doi secretari de stat din cadrul Ministerului Educației condus de către d-na Monica Anisie, dintre care unul dintre ei activând în învățământul preuniversitar, se află în concediu de odihnă, fiind evidentă importanța pe care nu o acordă acestei crize din sistemul educațional.

Având în vedere că la nivelul țării numărul cazurilor zilnice depășește 1000 de persoane, deschiderea școlilor în contextul actual, fară măsuri potrivite și eficiente, va duce la o agravare a situației naționale.

Menționăm că prin activitatea să, precum și prin calitatea de membru al CIVICUS (World Alliance for Citizen Participation), de membru de drept al FRA (Agenția Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale) și de membru al Consiliului Economic și Social, FACIAS veghează asupra respectării drepturilor cetățenilor, în relația acestora cu Statul Român.


Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS)    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Vă rugăm să rețineți că nu puteți confirma semnătura dvs. răspunzând la acest mesaj.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...