BRAȘOVUL VREA SPITALE!

Infrastructura spitalicească din Brașov suferă din toate punctele de vedere. Și nu de ieri, de azi. Diferența este că acum am ajuns într-o situație critică. Orice brașovean își dorește și are dreptul la servicii medicale de sănătate, adaptate pretențiilor unui oraș cu ambițiile Brașovului. Toate unitățile spitalicești sunt și au fost dintotdeauna "în grija" Consiliului Județean Brașov.

Primăria Brașov are 2 proiecte depuse pentru finanțare pe masa Guvernului PSD+PNL (unul pentru un nou Spital Regional și unul pentru un Spital de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase) de 2 ani. Stau la sertar, nu sunt finanțate, în detrimentul nostru, al brașovenilor.

Semnează petiția pentru construirea a 2 noi spitale în Brașov!

Cel mai "nou" spital construit în Brașov e din anii '70. Acum mai bine de 50 de ani. În anul 1974 s-a finalizat construcția în Brașov a primei unități spitalicești cu destinație de Spital Județean, având o capacitate de doar circa 600 de paturi. O capacitate absolut insuficientă. De aceea, activitatea spitalicească a continuat să se desfășoare în peste 20 de clădiri, în sistem pavilionar dispersat în întreg municipiul.

Dificultățile ridicate de funcționarea unui astfel de sistem au impus, ca soluție de compromis, înființarea, pe lângă Spitalul Județean (rămas multipavilionar)și a altor 5 unități spitalicești de monospecialitate (Spitalul de obstetrică-ginecologie, Spitalul de Copii, Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul de pneumologie ftiziologie și Spitalul de Psihiatrie și Neurologie).

116.jpeg

Spațiile în care funcționează în prezent diversele unități sunt total neconforme. Vorbim de foste băi publice sau de foste unități de cazare turistice de pe vremea comuniștilor. Brașovenii văd situația jalnică în care se află aceste spații. Presa, inclusiv cea națională, relatează periodic dezastrul în privința spațiilor în care funcționează spitalele din Brașov.

29.jpeg

Semnează petiția pentru construirea a 2 noi spitale în Brașov!

Câteva titluri recente din presa locală despre situația spitalelor din Brașov:

Spitalele brașovene sunt vechi, mici, improprii unor servicii medicale moderne (Mytex)
Lipsă cronică de fonduri la Spitalul Județean Brașov (BizBrașov)
Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov, în pragul colapsului (BrașovMetropolitan)

În aceste condiții, este imperios necesară demararea construirii de noi spitale. Brașovul are nevoie de un nou spital regional, dimensionat conform nevoii de servicii medicale actuale. De asemenea, noul spital va trebui să fie caracterizat de o structură modernă și eficientă, urmând modele de bune practici ale altor orașe europene.

Scurt istoric și evoluție. Asociația Noul Spital al Brașovului a a avut încă din 2015 inițiativa unui nou spital de mari dimensiuni în orașul nostru. La rândul ei, vechea administrație a venit cu propria versiune de spital regional. Unul, mai degrabă, “electoral” cu doar 800 de paturi. Insuficient pentru un oraș de dimensiunea Brașovului și variantă care ar fi perpetuat sistemul pavilionar sanitar din oraș. Allen Coliban, primarul actual al Brașovului, a susținut proiectul Asociației Noului Spital și a înaintat spre finanțare guvernului României un spital cu peste 1000 de paturi. Asta se întâmpla la finalul anului 2021.

regional.png

Semnează petiția pentru construirea a 2 noi spitale în Brașov!

Brașovul are nevoie și de un nou Spital de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase. Un spital cu număr suficient de paturi (aproape 300) cu dotări adaptate vremurilor pe care le trăim. Primăria a depus acest proiect inclusiv pentru finanțare PNRR, la finalul lui 2022. A fost declarat eligibil și s-a calificat pe locul 7 dintr-o listă de 27 de spitale care ar fi urmat să fie construite din finanțări PNRR. Pe baza unor motivări fără acoperire reală, Guvernul PSD+PNL a decis tăierea finanțării pentru acest spital al brașovenilor.

Astfel, în 2 ani, actuala administrație a Brașovului a propus Guvernului PSD+PNL să finanțeze 2 noi spitale ale Brașovului cu un total de peste 1300 de paturi. În continuare, Guvernul pare total dezinteresat de sănătatea și de infrastructura spitalicească din Brașov.

spital-pneumo-nou.jpg

Semnează petiția pentru construirea a 2 noi spitale în Brașov!

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Allen Coliban va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:
Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...