Împreună salvăm Spitalul Bicaz!

Pericolul

Guvernul liberal dă semne că se pregătește să închidă, din nou, o serie de spitale și unități medicale. 60 % dintre centrele medicale de permanență din județul Neamț sunt deja obiectul unui ordin al ministrului Sănătății. Se fac analize de eficiență și, cel mai probabil, vor fi desființate.

Urmează, cel mai probail, închiderea unor spitale. Așa cum s-a întâmplat în 2011, când guvernul Boc (PDL)a închis 67 de spitale. Comunități întregi au fost lăsate fără îngrijire medicală, personalul medical a rămas pe drumuri și a început fenomenul cunoscut sub numele de „exodul medicilor” din România.

Membrii PDL sunt acum liberali.

Scenariul este același ca în 2011: se inventează un pretext (eficientizarea), se inventează o metodă (comasarea sau desființarea), totul cu un scop bine definit (privatizarea). Un proces care arată că, pentru ei, nu oamenii contează, ci profitul.

Istorie

Spitalul Unificat de Șantier s-a deschis în 1953. Marele baraj și tot ce însemna ansamblul amenajării hidroenergetice de pe râul Bistrița au adus în zonă mii de muncitori, tehnicieni, economiști și ingineri din toată țara.

Șantierul a dat viață Văii Bistriței. Era nevoie și de un spital.

În timp, comunitatea a crescut, iar comuna Bicaz a devenit oraș, în 1960. De-a lungul anilor, spitalul s-a dezvoltat și el. Au apărut secții și corpuri de clădire noi. Spitalul Orășenesc Bicaz a devenit o unitate medicală ce deservea nu doar locuitorii Bicazului, ci ai întregii zone.

Astăzi, medicii și personalul spitalului au în grijă aproape 50.000 de nemțeni!

Istoria îi este întreruptă brutal în 2011, printr-o hotărâre de guvern semnată de Emil Boc. Spitalul din Bicaz, alături de alte 66 unități similare din țară, este închis. Cum bine spun oamenii, „a fost sortit morții”.

Trei ani au stat oamenii zonei fără spitalul lor. Protestele, scrisorile, dramele...nimic nu a contat! Au fost trei ani extrem de grei pentru locuitorii Văii Muntelui. Mulți nu au putut să parcurgă drumuri lungi, costisitoare și istovitoare spre alte spitale. Au murit cu zile. Cine răspunde pentru acei morți? Personalul a luat calea pribegiei, spre străinătate. S-au destrămat familii, părinții bătrâni au rămas singuri, copii au fost lipsiți de un părinte...Cine răspunde?

Au fost oameni care s-au luptat să redeschidă spitalul. Și au reușit. Printre ei, primarul Nicolae Sălăgean, deputatul de la acea dată Ionel Arsene și mulți alții. Nu trebuie să mai ajungem în acea situație! Nu mai vrem alte drame, alți morți, alte familii destrămate! Îi putem opri, dacă ne adunăm cât mai mulți și semnăm această petiție! E nevoie, ca în sănătate, să prevenim!

Ce s-a făcut până acum

Închiderea spitalului nu se justifică sub nicio formă. Compartimentul de Primiri Urgențe, dar și celelalte secții au flux continuu de pacienți.

De la redeschiderea spitalului și până azi s-au făcut eforturi considerabile pentru ca medicii să își poată exercita profesia în condiții moderne, iar pacienții să poată beneficia de condiții bune de spitalizare, diagnostic și tratament.

Între 2016 și 2019, Consiliul Județean Neamț a alocat spitalului din Bicaz suma de 1.184.713 lei. La aceasta se adaugă suportul în dotări de la Ministerul Sănătății, de 1.813.000 lei. Și Consiliul Local a susținut activitatea spitalului.

La jumătatea lunii noiembrie 2019, Consiliul Județean Neamț a alocat o nouă finanțare pentru Spitalul Bicaz, de 500.000 de lei. Cu acești bani s-au realizat reparații capitale la blocul alimentar, spălătorie, s-au făcut reparații la compartimentul de sterilizare, la compartimentul Recuperare medicină fizică și balneologie și la compartimentul geriatrie și gerontologie.

În plus, echipa este unită și profesionistă, iar datorită creșterii salariilor, nivelul de stisfacție al angajaților este ridicat.

Semnează și tu!

Această petiție va ajunge la toate instituțiile statului. La Președinție, Parlament, Guvern, Ministerul Sănătății, Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate, Colegiul Medicilor din România, Ordinul Asistenților Medicali, dar și la sindicatele din sistemul de sănătate și asociațiile de drept privat cu responsabilități în domeniul sănătății.

Spitalul din Bicaz nu este o clădire, pur și simplu. Este parte a istoriei zonei, ca barajul! Este parte a comunității. Oamenii nu mai vor să treacă prin dramele din 2011 și nici nu mai concep, în pragul lui 2020, să nu aibă asigurate servicii medicale în imediata lor apropiere.

De aceea, semnează și tu această petiție și împreună vom trage un puternic semnal de alarmă! Dacă se va pune problema închiderii, împreună vom salva Spitalul Bicaz!

petition-footer2.jpg

www.oanabulai.ro

Prin semnarea petiției, accept faptul că Oana BULAI va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face numărul dvs. de telefon public pe internet.

Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri: